Top 50 English Communication Skills MCQs with Answers pdf

Top 50 English Communication Skills MCQs with Answers pdf for the preparation of online and offline examinations of various institutes

English Communication Skills MCQs with Answers pdf for various Exams

Top 50 English Communication Skills MCQs with Answers

Here are the top 50 mcq on communication English pdf discussed below:-

1. The first model of communication is said to have been developed by ___
A. Plato
B. Aristotle
C. Ptolemy
D. Steiner
Ans: B

2. According to Hoben, “___ is the verbal interchange of thought or idea”
A. Concept
B. Writing skills
C. Communication
D. Oral Skills
Ans: C

3. Chester I Bernard observed that ___ linked people together in an organization to achieve a common purpose
A. communication
B. only documents
C. Friendship
D. gossip
Ans: A

4. A group of words that makes complete sense or gives complete meaning is called a ___.
A. clause
B. phrase
C. principal clause
D. sentence
Ans: D

5. The English ___ won the world cup.
A. is
B. has
C. have
D. are
Ans: C

6. Identify the type of sentence, “The police caught the criminals who looted the mall.”
A. Simple sentence
B. Compound sentence
C. Complex sentence
D. Passive sentence
Ans: C

7 “The ants fought the wasps” is an example of ___ sentence.
A. simple
B. compound
C. complex
D. subordinate
Ans: A

8. “Somebody ___(Play) the drums”. The simple past form of the word ‘play’ to fill the blank is ___
A. played
B. was playing
C. had played
D. had been playing
Ans: A

9. Susan made up her mind to speak to me. The meaning of the phrase “made up” in the given sentence is ___
A. mixed
B. decided
C. thought
D. contemplate
Ans: B

10. During an oral presentation, ___ is the stage where you tell the audience, the aim of your presentation.
A. Background
B. Introduction
C. Conclusion
D. Question session
Ans: B

11. Speaking to a group of people in an official gathering is called ___.
A. Oral presentation
B. Meeting
C. Visual presentation
D. Audio presentation
Ans: A

12. OHP means ___.
A. On Head Projector
B. On Hand Projection
C. Over Head Projector
D. Over Hand Projection
Ans: C

13. In an oral presentation, the listeners can clarify their doubts in the ___ session.
A. introduction
B. description of methods and results
C. conclusions, suggestions, and summary
D. audience questions
Ans: D

14. ___ listening is also called critical listening.
A. Therapeutic
B. Discriminative
C. Empathetic
D. Evaluative
Ans: D

15. Listening is an ___ process.
A. Active
B. Passive
C. Inactive
D. None of the above
Ans: A

16. A listener is concentrating on the appearance and delivery style of the speaker instead of the subject. In this case, the barrier to listening is ___.
A. jumping to conclusions
B. pre-judging subject
C. gathering only facts
D. Wrong focus
Ans: D

17. Reading for the information on the background of the organization where one is working is called ___.
A. Internal Information
B. External Information
C. Intra information
D. Action information
Ans: A

18. Looking quickly over a book to get a superficial idea of the content is called as ___.
A. Intensive Reading
B. Extensive Reading
C. Skimming
D. Scanning
Ans: C

19. In a business letter, ___ indicates to the reader of the letter, what the letter is about.
A. head
B. date
C. subject
D. reference
Ans: C

20. Linking words or phrases together so that the whole text is clear and readable is called ___.
A. Cohesion
B. Conversion
C. Compulsion
D. Conviction
Ans: A

21. While mentioning the previous job experience in a resume, you should follow the ___ order
A. haphazard
B. the most important job first
C. chronological
D. reverse chronological
Ans: D

22. The name and address of the person you are writing to in a formal letter come in ___ part of the letter.
A. margin
B. heading
C. salutation
D. body
Ans: B

23. The document that is used to communicate within the organization is called ___.
A. letter
B. memo
C. e-mail
D. telex
Ans: B

24. In a report, an ___ would briefly highlight the objective of the project and the findings in a nutshell.
A. introduction
B. abstract
C. body
D. conclusion
Ans: B

25. ___ mentions the allegation against the staff concerned and asks for a written explanation within a specified time
A. show cause notice
B. memo
C. circular
D. telegram
Ans: A

26. Usually the memos are written in ___ space in between the lines.
A. single
B. double
C. no space
D. no restrictions
Ans: A

27. The Press Release is usually written in ___ style.
A. First person
B. Second person
C. Third person
D. Active voice
Ans: C

28. Reading comprehension means ___ a written text.
A. re-writing
B. understanding
C. guessing
D. summarizing
Ans: B

29. Gathering only facts, without trying to understand the content, while listening is ___.
A. Strategy of effective oral communication
B. Barrier to effective oral communication
C. Strategy of effective listening skill
D. Barrier to effective listening skill
Ans: D

30. Different types of letters used for printing are called ___
A. fonts
B. styles
C. punctuations
D. layouts
Ans: A

31. Identify the disadvantage of oral communication.
A. immediate feedback is possible
B. listener’s reaction is observed
C. a considerable amount of money and time is spent
D. speaking to friends becomes easy
Ans: C

32. Give an appropriate question tag for the following sentence. The most important change is that of distance, ___?
A. isn’t it?
B. hasn’t it?
C. doesn’t it?
D. haven’t it?
Ans: A

33. Communication helps establish and ___ the goals of an organization.
A. disturb
B. distinguish
C. disperse
D. disseminate
Ans: D

34. ___ refers to the list of points that needs to be discussed at a meeting.
A. minutes
B. agenda
C. circular
D. notice
Ans: B

35. If you clearly understand the difference between two homophonic words, then you are successful as a ___ listener.
A. Discriminative
B. Comprehensive
C. Appreciative
D. Empathetic
Ans: A

36. If you want to show and teach the complicated inner parts of a computer, the best presentation method you could adopt is ___.
A. focus attention
B. whiteboard
C. flip charts
D. overlays
Ans: D

37. ___ is an example of primary auxiliary
A. was
B. can
C. went
D. ought
Ans: A

38. Our way of reading is influenced by the ___ of our reading.
A. style
B. purpose
C. outcome
D. tone
Ans: B

39. ___ is the standardized tool used to handle customer complaints
A. BLAST
B. FAST
C. BLOOM
D. CHROME
Ans: A

40. Convert the sentence, Hari sits to eat his midday meal, into present perfect tense.
A. Hari sits to eat his midday meal
B. Hari is sitting to eat his midday meal
C. Hari has sat to eat his midday meal
D. Hari has been sitting to eat his midday meal
Ans: C

41. A sentence must contain a ___ and usually a ___.
A. verb and subject
B. noun and pronoun
C. verb and adverb
D. article and predicate
Ans: A

42. A simple sentence has___ and ___.
A. subject and predicate
B. subject and subordinate clause
C. main clause and subordinate clause
D. subject and the main clause
Ans: A

43. The sentences which have transitive verbs can be changed from ___ to ___voice.
A. direct to indirect
B. active to passive
C. simple to complex
D. complex to compound
Ans: B

44. While making slides with only text, ___or ___ on blue is pleasant to look at and easy to read
A. red or green
B. black or magenta
C. white or yellow
D. orange or pink
Ans: C

45. ___ is an active process; whereas ___ is a passive process.
A. Hearing; Listening
B. Listening; Hearing
C. Reading; Writing
D. Writing; Reading
Ans: B

46. While taking down notes, a lot of effort can be saved by using ___ and ___.
A. letters and numbers
B. alphabets and numerals
C. abbreviations and symbols
D. typing and tape recorder
Ans: C

47. The person who transmits messages is called ___ or ___.
A. Sender or transmitter
B. Encoder or decoder
C. Encoder or channel
D. Transmitter or decoder
Ans: A

48. The word ‘dialogue’ has come from two words, ‘dia’, means ___ and ‘logos’ means ___
A. to; people
B. through; words
C. two; words
D. two; to
Ans: B

49. SQ3R Technique of reading stands for:
A. Survey, Question, read, recall, review.
B. Survey, quotient, read, review, recall
C. Survey, question, relief, recall, read
D. Survey, question, recall, review, read
Ans: A

50. Which one of them is a type of listening?
A. Comprehension listening
B. Critical listening
C. Evaluative listening
D. Intensive listening
(a) 1,2,3
(b) 2, 3, 4
(c) 3, 4, 1
(d) 4, 2, 1
Ans: A

Communication Skills / English Communication book pdf download of top 50 MCQs 

Thanks for reading the post on English Communication Skills MCQs with Answers pdf please share on social media.

Share on Social Media

Similar Posts

One Comment

  1. Elestina Phiri says:

    Hello would like a share of the quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *