Personality Development MCQ Questions and Answers pdf

Personality Development MCQ Questions and Answers pdf. MCQ on Personality Development for the preparation of academic and competitive exams. व्यक्तित्व विकास pdf 1st year question answer.

Personality Development MCQ Questions and Answers pdf

What is Personality Development

Personality development is the process of enhancing one’s character, behavior, and attitude towards life. It is a continuous journey that starts in childhood and goes on throughout adulthood.

Personality development shapes an individual’s perception of the world and how they deal with different situations. It affects their relationships, career choices, and overall quality of life.

The concept of personality development has been studied by psychologists for decades now. They believe that an individual’s personality is shaped by various factors such as genetics, environment, upbringing, culture, education, and experiences.

However, it is important to note that personality development is not solely determined by these factors but can be consciously worked upon to improve oneself.

Personality Development MCQ Questions and Answers

1. ___ refers to those factors that were determined at conception.
Answer: Heredity

2. ___ starts with the initial contact between a mother and her new infant.
Answer: Socialization process

3. An individual’s generalized belief about internal versus external control is called ___.
Answer: Locus of control

4. ___ is a personality characteristic indicating one’s willingness to do whatever it takes to get one’s way.
Answer: Machiavellianism

5. ___ is an individual’s general feeling of self-worth.
Answer: Self-esteem

6. What are the four sources of self-efficacy?
Answer:
The four sources of self-efficacy are:
a) prior experiences
b) behaviour models –witnessing the success of others.
c) persuasion from other people
d) assessment of current physical and emotional capabilities

7. Time is often equated with ___.
Answer: Money

8. What is Time Management?
Answer: Time management is a set of skills, tools, and systems that help you use your time to accomplish what you want in an efficient way.

9. Say whether the following statements are true or false.
i) Lack of time is not blamed for unachieved goals.
ii) One should learn to make time to do things of importance.
iii) One should plan one’s time intelligently.
iv) Time is unlimited.
Answer: i) False ii) True iii) True iv) False

10. Fill in the blanks
i) The Pareto principle is also known as ___.
ii) The highest priority activities are labelled as ___; whereas, the lowest priority is ___.
iii) ___ method suggests that a person could shoulder collective responsibility by attending to personal responsibility first.
Answer: i) 80:20 rule ii) A ; C iii) POSEC

11. Fill in the blanks
i) To improve your leadership qualities, your first step is to ___.
ii) The leader, as a scapegoat, becomes the target for the ___of a frustrated, disappointed, and disillusioned group.
iii) Leadership is a process by which a person influences others to accomplish an objective and directs the organization in a way that makes it more ___ and ___.
iv) Organizational effectiveness depends on the ___ of leadership.
v) Good leaders develop through a never-ending process of ___, ___, ___ and ___
Answer: i) know yourself. ii) aggressions iii) cohesive and coherent iv) quality v) self-study, education, training, and experience.

12. Fill in the blanks
i) ___ can lead a team to implement new strategies while balancing immediate and long-term objectives.
ii) ___are typically charismatic individuals, who focus intensely on the truth
iii) ___focus on organisational constraints and perceptions, which they treat as discussable and transformable
Answer: i) Achievers ii) Alchemists iii) Strategists

13. Fill in the blanks
i) The habitual ways of interacting by the people in influence roles with others is called ___.
ii) Johari Window is named after ___ and ___.
iii) Johari Window divides personal awareness into, ___, ___, ___, ___ types.
iv) The ___ quadrant represents things that neither you know about yourself, nor others know about you.
v) As one’s level of ___ and ___ develops, one may actively invite others to comment on one’s blind spots.
Answer:
i) Interpersonal styles
ii) Joseph Luft and Harry Ingham
iii) open, hidden, blind, unknown
iv) unknown
v) confidence and self-esteem

14. Fill in the blanks
i) James uses the term ___ for managers in a supportive style.
ii) A ___ individual is insensitive to the emotional needs, personal problems and apprehensions of others; but only concerned with the task.
iii) The creative child is active in ___.
iv) Perseverance is the main characteristic of the people of ___ style.
v) Individuals show creative adaptability in the ___ style.
Answer: i) supportive coaches ii) task-obsessive iii) Bohemian style iv) confronting v) Resilient style

15. Say whether True or False
i) We all have a deep-seated desire to be liked.
ii) It doesn’t require a fundamental understanding of human relationships to win the genuine respect of your colleagues.
iii) By developing your intelligence quotient, you can maximise the benefits of the inbuilt capacity for cooperation.
iv) Listening with rapt attention is the highest form of flattery.
v) You should never be lavish in your praises.
vi) Constructive criticism never upsets people.
vii) Disconnecting from the problem or person is the practical solution to handle difficult situation and difficult people.
viii) You should listen actively to enhance effective communication.
ix) To actively listen, one should be sensitive to others’ feelings.
x) Meta communication means examining ways in which an individual communicates with another person in an intimate relationship.
Answer: i) True ii) False iii) False iv) True v) False vi) False vii) False viii) True ix) True x) True

16. Match the following:

A B
1. James a) discussed OK – Not OK dimensions of 2 parent ego states
2. Avery b) conceptualised 4 primary existential or life position takes
3. Savorgnan c) Concepts of OK – Not OK is used to understand how bosses behave
4. Eric Berne d) proposed OK & Not OK dimensions of 6 ego states
5. Harris e) developed Transactional Analysis

Answer: 1-c; 2-d; 3-a; 4-e; 5-b

17. Match the following:

A B
1. Adult a) set of emotions that originate from the childhood script.
2. Parent b) over adaptation
3. Child c) distortion of reality
4. Transactions d) covert transaction
5. Reciprocal transaction e) communication failure
6. Crossed transaction f) complementary transaction
7. Duplex transaction g) flow of unspoken psychological communication
8. Redefining h) creative, curious, sulks
9. Discounting i) regulates behaviour
10. Racket j) collects information and processes it.

Answer: 1-j ; 2-I ; 3-h; 4-g; 5-f; 6-e; 7-d; 8-c; 9-b; 10-a

18. Identify the advantages of writing –
a. The speaker himself did not have to be present in order to communicate
b. The knowledge of one generation could be accumulated and passed on to the next
c. Both a & b
d. We can represent what we want
Answer: (c)

19. The general categories of communications are –
a. Speech, writing
b. Printing
c. Electronic communication
d. All of the above
Answer: (d)

20. ___ means no external, unnecessary details have to be included, while ___ means all the significant and important details should be included.
a. Accurate, complete
b. Orderly, clear
c. Accurate, clear
d. Clear, complete
Answer: (a)

21. Common kinds of narrative skills are –
a. How to do something
b. How something works
c. Both a & b
d. Arrange the information properly
Answer: (c)

22. In English the same “You” is used for addressing ___ and ___.
a. Youngers, elders
b. Elders, equals
c. Elders. Olders
d. None of the above
Answer: (b)

23. We have to utter the sentences in ___ and pay attention to the ___ of the language spoken.
a. Appropriate manner, fluency
b. Appropriate context, cultural aspect
c. The social aspect, appropriate context
d. All of the above
Answer: (b)

24. Match the following –
How the word “after” has been used?

A B
1. Sam arrived soon after i. Conjunction
2. Leela arrived after Jamila ii. Preposition
3. Harish arrived after Meena had left iii. Adverb

a. 1-iii, 2-ii, 3-I
b. 1-I, 2-iii, 3-ii
c. 1-ii, 2-I, 3-iii
d. 1-iii, 2-I, 3-ii
Answer: (a)

25. Select the common gender –
1. Parent
2. Friend
3. Creature
4. Cable
5. Pen
6. Student
7. Cushions
a. 1, 2, 3, 5
b. 2, 3, 5, 6, 7
c. 1, 2, 3, 6
d. 1, 2, 4, 5, 6
Answer: (c)

26. State whether the given statements are correct or not –
1. A good précis must be original and not a precise summary of the original passage
2. Bibliographic consist of books, journals or periodicals, audios and videos as well
a. 1-T, 2-T
b. 1-T, 2-F
c. 1-F, 2-T
d. 1-F, 2-F
Answer: (a)

27. To read efficiently one has to have:-
1. The knowledge of the writing system of the language
2. The ability to interpret
3. The knowledge of the language
4. Knowledge of the world
5. Knowledge of the world

a. 1, 2, 3, 5
b. 1, 2, 3, 4, 5
c. 1, 2, 3, 4
d. 2, 3, 4, 5
Answer: (b)

28. fill in the blanks by using appropriate tenses:
Mary ___ to school every day. She ___ in the evening. She is ___ a letter now. Many ___ to Delhi yesterday.

a. Went, swim, write, went
b. Goes, swims, writing, went
c. Goes, swim, writing, goes
d. None of the above
Answer: (b)

29. Fill in the blanks with tenses:-
By the end of next month, he ___ here for ten years. I ___ be playing piano in the concert. If I drop this glass, it ___. Birds ___ build nests.

a. Live, should, breaks, are
b. Was living. Will. Will break, is
c. Will have been living, shall, will break, will
d. All of the above
Answer: (c)

30. Match the following –

A B
1. To express condition i. Because, so, hence, since
2. To re-phrase ii. That is to say, in other words
3. To sum up the message iii. If, unless etc.
4. Show the relationship between one idea & another iv. It amounts to this, what I have benn saying is

a. 1-I, 2-ii, 3-iv, 4-iii
b. 1-iii, 2-ii, 3-iv, 4-I
c. 1-iv, 2-iii, 3-ii, 4-I
d. All of the above
Answer: (b)

31. Important things to keep in mind while listening to a description are –
1. It should be orderly
2. It should be clear
3. It should be accurate
4. It should be complete

a. 1, 2, 3, 4
b. 2, 3, 4
c. 1, 3, 4
d. 1, 2, 3
Answer: (a)

32. Give the plurals of given nouns:
1. Watch
2. Canto
3. Goose
4. Belief

a. Watches, Cantos, geese, believes
b. Watches, cantos, geese, beliefs
c. Watchs, cantoes, gooses. Beliefs
d. Watches, cantoes, gooses, belives
Answer: (b)

Click here to watch these MCQs on Youtube

Click here to download pdf notes on Personality Development

Conclusion

The Personality Development MCQ Questions and Answers pdf provides a valuable resource for anyone looking to develop their personality.

The questions are well-crafted, allowing readers to test their knowledge on the various aspects of personality development.

Thanks for your visit to our website, if you like the post on Personality Development MCQ Questions and Answers, please share on social media.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *