HTML Multiple Choice Questions and Answers pdf

HTML exam questions and answers pdf | HTML MCQ pdf | Multiple Choice Questions on HTML and CSS with Answers for various exams | HTML questions and answers pdf

Are you just starting out your journey to becoming a web developer, or do you want to brush up on your HTML skills? Then you have come to the right place! In this article, we discuss all aspects of HTML questions and answers in PDF format.

The comprehensive guide will help you get a better understanding of the basics of HTML as well as some advanced concepts. We have included various useful resources, such as tutorials and example codes, that will help you master the fundamentals and gain confidence in coding with HTML.

HTML Multiple Choice Questions and Answers pdf

What is HTML?

HTML stands for Hypertext Markup Language, which is the standard language used to create web pages. It provides structure and meaning to content on the web, allowing developers to build websites that are both visually appealing and easy to navigate.

HTML uses tags and attributes to define different elements on a webpage, such as headings, paragraphs, images, links, and forms. These elements can then be styled with CSS (Cascading Style Sheets) to control their appearance. Without HTML, the World Wide Web would not exist as we know it today.

Learning HTML can seem daunting at first, but there are many resources available on the internet for beginners. With just a basic understanding of HTML tags and syntax, anyone can start building simple web pages from scratch.

HTML Multiple Choice Questions and Answers pdf

1) There are ___ levels of headings in HTML
a) A) Three
b) Four
c) Five
d) Six
Ans: d) Six

2) There are ___ level of headings in html
a) three
b) four
c) five
d) six
Ans: d) six

3) The purpose of markup is to
a) add hypertext capabilities
b) enhance the document
c) both A and B
d) none of the above
Ans: c) both A & B

4) Which of the following tags do not require a terminator?
a) <u>
b) <br>
c) <b>
d) none of the above
Ans: b) <br>

5) To get the ordered list, we use
a) <h1>
b) <ul>
c) <ol>
d) <ml>
Ans: c) <ol>

6) For a particular font, its size attribute can be an absolute value-ranging form
a) 1-10
b) 1-9
c) 1-8
d) 1-7
Ans: a) 1-10

7) The Major components of the Web browser are ___
A) Menu Bar
B) ToolBar
C) Location
D) All Of the Above
Ans: D) All Of the Above

8) Which one of the following tags is used to insert graphics in the webpage?
a) <image>
b) <images>
c) <img>
d) <graphics>
Ans: c) <img>

9) The following html tag is used to display the content as moving text
a) <marquee>
b) </img>
c) <a href>
d) none of the above
Ans: a) <marquee>

10) html comment should be enclosed between
a) <!– and — >
b) <! And !>
c) <!— and –“”
d) none of the above
Ans: a) <!– and — >

11) ___ tag is used before beginning of the paragraph text
a) <textarea>
b) <sup>
c) <p>
d) <h1>
Ans: c) <p>

12) Example of picture editing software is
a) ms paint
b) photoshop
c) animator pro
d) none of the above
Ans: b) photoshop

13) CD ROM stands for
a) computer disk read only memory
b) computer disk read out memory
c) compact disk read only memory
d) compact disk read out memory
Ans: c) compact disk read only memory

14) html document have the extension ____
a) .htx or .htxl
b) .htm or .html
c) .hmt or hmtl
d) none of the above
Ans: b) .htm or .html

15) The ___ element can be used to identify your html file to the outside world
a) title
b) body
c) head
d) none of the above
Ans: d) none of the above

16) The decimal range of network address for class b network is between
a) 127-190
b) 128-190
c) 128-191
d) 127-255
Ans: c) 128-191

17) Which of the following tags do not require a terminator?
a) <u>
b) <br>
c) <b>
d) none of the above
Ans: b) <br>

18. CGI stand for
A) Command Gate Interface
B) Common Gateway Interface
C) Common Gate input
D) None of the above
Ans: B) Common Gateway Interface

19) For a particular font, its size attribute can be an absolute value ranging from
A) 1-10
B) 1-9
C) 1-8
D) 1-7
Ans: D) 1-7

20) Which of the following is true?
A) In tables, header cells are centred by default, and the data cells are right-aligned.
B) In the case of character formatting, the tag <TW> is used for typewriter-like text
C) Unordered list starts with <UL> and ends with <UL>
D) <SUPR> tag is used for superscripts text
Ans: C) Unordered list starts with <UL> and ends with <UL>

21) Which of the following is true?
A) BR tag is used to have a blank line
B) In tables, the header cell is centred by default and the data cells are right-aligned
C) The <TR> is used to create a data cell
D) INPUT tag must have at least 4 attributes
Ans: A) BR tag is used to have a blank line

22) Example for bitmap application is
A) MS paint
B) Photoshop
B) Sound recorder
D) None of the above
Ans: A) MS paint

23) The ideal rate for animation is
A) 30 Frames/second
B) 20 Frames/second
C) 40 Frames/second
D) None of the above
Ans: A) 30 Frames/second

24) The symbol that identifies that HREF attribute as the name of a NAME anchor rather than an address or filename is
A) “&”
B) “$”
C) “#”
D) “!”
Ans: C) “#”

25) The purpose of markup is to
A) Add hypertext capabilities
B) Enhance the document
C) Both a) & b)
D) None of the above
Ans: C) Both a) & b)

Similar Posts

8 Comments

  1. I am loving it ,thak you soooooooooo much 😍😍😍😍😍😍😍😊😊😊😃😃😃😃

  2. Abqdikani says:

    I will pay anyone who shares the first forty questions with their answers

  3. Aditi maurya says:

    Thanku so much😍😍

  4. Loreen Ballard says:

    A lot of thanks for all your important efforts on This web site. Kate loves engaging in investigation and it’s really easy to understand why. I do know all regarding the dynamic medium you give critical secrets on this Website website and and foster participation from Some others on that articles plus our daughter is usually finding quite a bit. Have some fun While using the remaining percentage of The brand new 12 months. You will be conducting a terrific task.

  5. Aryan Singh says:

    Thank you ☺️

  6. thank you sir 😊😊😊😊😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *