Artificial intelligence MCQs with Answers : Model Test Paper – I

Artificial intelligence means that we put human thinking power, emotions or say human conscience in the machine. Simply put, Artificial Intelligence is a technique under which robots can think like humans in any situation and make decisions accordingly.

It is worth noting that artificial intelligence no longer includes machines that can analyze situations by looking at the camera, but also includes advanced technology in artificial intelligence, which can understand one’s language, decisions. So that you can share your emotions.

Artificial intelligence

Artificial intelligence MCQs with Answers : Model Test Paper – I

1. The food for intelligence is ___.
Ans. knowledge

2. Knowledge comes from processed information which at the root level comes from the ___.
Ans. data

3. Ultimate Goal of AI is ___.
Ans. To develop working computer systems that are truly capable of performing some tasks that require a high level of intelligence.

4. Name the Modern Founders of AI.
Ans. Some of the modern founders of AI are:
• Alan Turing (“Computing Machinery and Intelligence”; Turing test)
• McCulloch & Pitts (neural nets)
• Norbert Wiener (cybernetics)
• John von Neumann (game theory)
• Claude Shannon (information theory)
• Newell & Simon (The Logic Theorist)

5. What does the first Principle of AI say?
Ans. The First Principle of AI says that Bounded Rationality Implies Opportunistic Search.

6. State space search is a process used in the field of ___ in which successive configurations or states of an instance are considered, with the goal of finding a goal state with the desired property.
Ans. artificial intelligence (AI)

7. A ___ is a computer program typically used to provide some form of artificial intelligence, which consists primarily of a set of rules about behaviour.
Ans. production system (or production rule system)

8. ___ is a rule of thumb or judgmental technique that leads to a solution some of the time but provides no guarantee of success.
Ans. Heuristic

9. ___ search always finds the goal and is preferred over the breadth-first search when the search tree is known to have a plentiful number of goals, further it requires less memory as space complexity is O(d) compared to O(bd) of breadth-first search.
Ans. Depth-First

10. Time Complexity of Breadth-First Search is ___.
Ans. O(bd)

11. The Generate-and-Test strategy is the simplest of all the approaches and is basically a ___ search as complete solutions must be created before testing.
Ans. depth-first

12. Best First Search is a combination of ___ searches.
Ans. depth-first and breadth-first

13. ___ or gradient search is a useful variation on simple hill-climbing which considers all the moves from the current state and selects the best one as the next one.
Ans. Steepest-ascent hill climbing

14. ___ is a kind of best-first search where the cost function f(n) = g(n) + h'(n), the actual cost of the path so far (g(n)), plus the estimated cost of the path from the current node to the goal (h'(n)).
Ans. A*

15. Drawbacks of Hill Climbing Technique are ___.
Ans. Local Maxima, Plateau and Ridges

16. Solution for the drawbacks (Local Maxima, Plateau and Ridges) are ___.
Ans. backtracking, making big jumps (to handle plateaus or poor local maxima) and applying multiple rules before testing (helps with ridges).

17. The fundamental goal of knowledge representation is to represent ___.
Ans. knowledge in a manner as to facilitate inferencing (i.e. drawing conclusions) from knowledge

18. The time complexity of the Depth-First search is ___.
Ans. O(bd)

19. A Production System consists of ___.
Ans. a set of rules, one or more knowledge/databases, a control strategy and a rule interpreter/applier

20. Humans spend how many portions of their useful lives becoming educated?
Ans. One third

21. ___ is the ability to direct the inferential mechanisms into the most productive directions by storing appropriate guides.
Ans. Inferential Efficiency

22. ___ is the ability to acquire new knowledge using automatic methods wherever possible rather than reliance on human intervention.
Ans. Acquisition Efficiency

23. What are the advantages and disadvantages of predicate logic?
Ans. the truth of a sentence

24. What is the role of logic in artificial intelligence? Support your answer by giving suitable examples.
Ans. universal

25. Construct a truth table for the expression (A ∧ (A ∨ B)). What single term is this expression equivalent to?
Ans. valid

26. Give equivalence laws for the following
(a) Idempotency
(b) Associativity
(c) Commutativity
(d) Distributivity
(e) De Morgan’s laws
(f) Conditional élimination
(g) Bi-conditional élimination
Ans. consistent or satisfiable

27. Transform the following sentences into the conjunctive normal form:
(a) ~(P ∧ Q) ∧ (P ∨ Q)
(b) ~(P∨ ~Q) ∧ (R S)
Ans. P P = P and P P = P

28. Explain Simplification, Conjunction and Transportation in propositional logic by taking suitable examples.
Ans. clause

29. Explain the process of Skolemization. How is this accomplished?. Give suitable examples in support of your answer.
Ans. ground clause

30. Explain the different strategies for the selection of clauses to be resolved.
Ans. Resolution

31. ___ typically represent links between objects according to more rigid rules.
Ans. Strong Slot and Filler Structures

32. ___ are an alternative to predicate logic as a form of knowledge representation.
Ans. Semantic networks

33. ___ is an extension to Semantic nets that overcome a few problems or extend their expression of knowledge.
Ans. Partitioned Semantic Networks

34. Each frame represents ___.
Ans. a class (set), or an instance (an element of a class)

35. Basic idea of ___ is to break the network into spaces that consist of groups of nodes and arcs and regard each space as a node.
Ans. Partitioned Semantic Networks

36. A ___ is a collection of attributes or slots and associated values that describe some real-world entity.
Ans. frame

37. A central issue in knowledge representation is ___.
Ans. retrieval

38. A knowledge representation system will include ways to store ___.
Ans. knowledge, ways to add new knowledge, and ways to query the knowledge

39. ___ is the ability to represent the required knowledge.
Ans. Representational Adequacy

40. ___ is the ability to manipulate the knowledge represented to produce new knowledge corresponding to that inferred from the original.
Ans. Inferential Adequacy

41. The two basic axioms of CD are ___.
Ans.
● For any two sentences that are identical in meaning, regardless of language, there should be only one representation.
● Any information in a sentence that is implicit must be made explicit in the representation of the meaning of that sentence.”

42. ___ were developed in the early AI work by Roger Schank, Robert P.
Ans. Scripts

43. A ___is a structure that prescribes a set of circumstances that could be expected to follow on from one another.
Ans. script

44. ___ refers to a transfer of possession – the abstract transfer of possession from one person to another, as in give or a buy.
Ans. ATRANS

45. ___ refers to the transmission of an IDEA – some conceptualization is transmitted from one head to another (or within the same head).
Ans. MTRANS

46. ___ refers to a person taking something outside his or her body: spitting, crying, sweating, etc.
Ans. EXPEL

47. The most important ingredient in any expert system is ___.
Ans. Knowledge

48. ___ attempt to capture the knowledge of a human expert and make it available through a computer system.
Ans. Expert systems

49. ___ is an inference technique that uses IF-THEN rules to repetitively break a goal into smaller sub-goals that are easier to prove.
Ans. Goal-driven reasoning or backward chaining

50. ___ is the way in which the problem-specific data in the system is stored and accessed.
Ans. Data representation

51. ___ is used to reason with both the expert knowledge (extracted from our friendly expert) and data specific to the particular problem being solved.
Ans. Inference engine

52. A later version of Mycin called ___ attempted to deal with these by having an explicit disease taxonomy (represented as a frame system) to represent facts about different kinds of diseases.
Ans. NEOMYCIN

53. Research conducted at the Stanford Medical School found MYCIN to propose an acceptable therapy in about ___ % of cases, which was better than the performance of infectious disease experts who were judged using the same criteria.
Ans. 69

54. ___ primary aim was to help organic chemists in identifying unknown organic molecules, by analyzing their mass spectra and using knowledge of chemistry.
Ans. Dendral

55. ___, though pioneering much expert system research, also had a number of problems that were remedied in later, more sophisticated architectures. One of these was that the rules often mixed domain knowledge, problem-solving knowledge and “screening conditions.”
Ans. Mycin

56. Every expert system consists of two principal parts___.
Ans. The knowledgebase; and the reasoning, or inference, engine.

57. Discovery is of two types namely: ___.
Ans. Theory Driven Discovery – AM (1976) and Data-Driven Discovery — BACON (1981).

58. ___ Learning is basically memorization.
Ans. Rote

59. ___ learning involves the process of learning by example – where a system tries to induce a general rule from a set of observed instances.
Ans. Inductive

60. An EBL accepts 4 kinds of inputs: ___.
Ans. A training example, A goal concept, A operational criterion, and A domain theory.

61. In practice, ___ is usually an electro-mechanical system which, by its appearance or movements, conveys a sense that it has intent or agency of its own.
Ans. robot

62. ___ are the means by which robots manipulate the environment, move and change the shape of their bodies.
Ans. Effectors

63. ___ sensors like cameras capture signals that are generated by other sources in the environment.
Ans. Passive

64. ___ sensors (for example sonar, radar, laser) emit energy into the environment.
Ans. Active

65. Robotics is based on two enabling technologies: ___
Ans. Telemanipulators and the ability of numerical control of the machine

66. ___ Discovery is a program that discovers concepts in elementary mathematics and set theory.
Ans. Theory Driven

67. ___ brackets indicate a Prolog list, with commas separating items
Ans. Square

68. The name Prolog, is short for ___.
Ans. PROgramming in LOGic

69. The inference mechanism of Prolog is based upon ___ principle (1965) together with mechanisms for extracting answers proposed by Green (1968).
Ans. Robinson’s resolution

70. In prolog “=” means ___.
Ans. “matches with”

71. The purpose of backtracking is to give ___ to a query, by revising earlier decisions.
Ans. “second chances”

You may also like to read and download Artificial Intelligence Solved MCQ with Answers Part-2

Java Programming MCQs Sample Question Paper – I

Conclusion

By participating in this Artificial intelligence MCQs with Answers: Model Test Paper – I have allowed individuals to test their knowledge and understanding of the subject.

By answering these multiple-choice questions, readers have assessed their proficiency and expanded their knowledge base through the explanations provided. We hope that this test has been valuable in enhancing your understanding of artificial intelligence concepts.

Lastly, please share this resource on social media to help others who may benefit from it. Together, let’s continue to learn and explore the vast world of artificial intelligence.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *