Communication Theory Multiple Choice Questions and Answers

Communication Theory Multiple Choice Questions and Answers | Communication skills MCQ questions for the preparation of various Exams

Communication Theory Multiple Choice Questions and Answers

Communication Theory Multiple Choice Questions and Answers

1. ___ are composed by using only keywords and phrases.
A. Telegraphic messages
B. FAX
C. Email
D. SMS
Ans: A

2. The term ‘memo’ comes from the Latin word ___.
A. Message
B. Memorandum
C. Circular notes
D. Summary
Ans: B

3. The ___ is the first sentence in a paragraph.
A. Topic sentence
B. Compound sentence
C. Closing sentence
D. Complex sentence
Ans: A

4. ___ is used as a proxy to the proper noun to avoid repetition of the nouns.
A. Reflexive pronouns
B. Pronoun
C. Preposition
D. Emphatic pronouns
Ans: C

5. When the listener responds even before the speaker has finished talking, which barrier to effective listening does that refer to?
A. Becoming emotional
B. Jumping to conclusions
C. Wrong focus
D. Becoming distracted
Ans: B

6. ___ reading is done when you need to continue learning and studying so that you develop your own thinking and skills.
A. Skimming
B. Action
C. Scanning
D. Professional
Ans: D

7. ___ is an active process. It involves the conscious desire to determine the meaning of what is heard.
A. Listening
B. Hearing
C. Comprehensive listening
D. Discriminative listening
Ans: A

8. ___ listening form is also known as critical listening.
A. Evaluative
B. Appreciative
C. Therapeutic
D. Dialogic
Ans: A

9. In ___ communication, words are not used in the process of sending and receiving messages.
A. Verbal
B. Non-verbal
C. Prosody
D. Oculesics
Ans: B

10. ___ is an advantage in that it helps to trace the letter at a later date.
A. Date
B. Letterhead
C. Salutation
D. Reference
Ans: D

11. The ___ is when you think carefully and organize your ideas for your paragraph before you begin writing.
A. Prewriting stage
B. Writing stage
C. Review stage
D. Publishing stage
Ans: A

12. ___ is a document that is circulated within an organisation.
A. Notice
B. Memo
C. Circular
D. Summary
Ans: C

13. The word that identifies the ‘who’, ‘where’, and ‘what’ in a language is a ___.
A. Noun
B. Pronoun
C. Proper noun
D. Collective noun
Ans: A

14. Which type of reading is appropriate while reading notices and circulars when others don’t have access to it?
A. Loud reading
B. Intensive reading
C. Action reading
D. Extensive reading
Ans: A

15. It helps you to connect and relate whatever you read, to the previous and future learning of the subject.
A. Skimming
B. Scanning
C. Reviewing
D. Recalling
Ans: D

16. Which of the qualities of a good paragraph includes the following property “A good paragraph never contains more than one main topic or theme”?
A. Order
B. Variety
C. Unity
D. Simple and clear
Ans: C

17. An effective ___ is an important part of the business correspondence that would make your life in work place easy.
A. Cover letter
B. Apology letter
C. Resume
D. Complaint letter
Ans: B

18. The information, which is transferred, has to be interpreted by the receiver. This process of interpretation is known as ___.
A. Feedback
B. Transmitter
C. Decoding
D. Channels
Ans: C

19. ___ mentions the allegations against the staff concerned and asks for a written explanation within a specified time.
A. Show cause notice
B. Third-party notice
C. Show cause circular
D. Taxpayer notice
Ans: A

20. Use the suitable preposition in the blanks:
The woman is looking ___ her laptop.
A. On
B. At
C. To
D. From
Ans: B

21. Consider the below-mentioned statements with respect to extensive reading.
1. In extensive reading, you don’t just run your eyes across the page, but look into the information for specific details.
2. When we read for the pure pleasure of reading we call it extensive reading.
State True or False:
A. True, False
B. True, True
C. False, False
D. False, True
Ans: D

22. 1. ___ states the reason for writing the memo.
2. The miniature version of the memo is called ___.
A. Purpose, Summary
B. Action, Summary
C. Purpose, Action
D. Summary, Action
Ans: A

23. 1. ___ indicates to the reader of the letter what the letter is about.
2. The ___ is also known as ‘complimentary close.’
A. Enclosure, Subject
B. Conclusion, Salutation
C. Subject, Conclusion
D. Enclosure, Salutation
Ans: C

24. 1. When you have to communicate extremely confidential information, ___ is better than a telephonic conversation.
2. The choice of the correct ___ depends on the situation of the communication.
A. Direct face-to-face, Channel
B. Encoder, Fax
C. Transmitter, E-mail
D. Decoder, Official letter
Ans: A

25. 1. ___ is also known as relational listening.
2. Listening can be categorized based on the ___ of the listener.
A. Mood, Evaluative listening
B. Thoughts, Therapeutic listening
C. Intention, Dialogic listening
D. Understanding capability, Discriminative listening
Ans: C

26. Oral communication makes ___ and ___ possible.
A. Discussion, Speedy interaction
B. Speedy interaction, Immediate feedback
C. Formal meeting, Presentations
D. Listener’s reaction, immediate response
Ans: B

27. Consider the below-mentioned statements with respect to the qualities of a good paragraph:
1. A paragraph is considered good, only if it has long sentences.
2. A paragraph is defined as a group of sentences relating to a single topic, or developing a single central idea.
State True or False:
A. True, True
B. True, False
C. False, False
D. False, True
Ans: D

28. Consider the following statements:
1. According to Anderson, “Communication is a term used to refer to any dynamic, information-sharing process.”
2. Newman and Summer define communication as, “an exchange of facts, ideas, opinions or emotions by two or more persons.”
State True or False:
A. True, True
B. True, False
C. False, False
D. False, True
Ans: D

29. The steps that need to be followed while writing paragraphs are ___, Writing Paragraphs, Editing Paragraphs, and ___.
A. Pre-writing and Order
B. Pre-writing and Publishing Paragraphs
C. Supporting details, Closing sentences
D. Closing sentences, Unity
Ans: D

30. 1. ___ is used to mean that the copy of the memo will go to the person mentioned.
2. _____ goes to a person, who may not be directly involved, but who should know what is going on.
A. Carbon Copy, Blind Carbon Copy
B. Blind Carbon Copy, Carbon Copy
C. Carbon Copy, Blind Copy
D. Blind Carbon Copy, Blind Copy
Ans: A

31. Consider the following statements with respect to barriers to effective listening:
1. Listening skills come naturally to people and it forms an automatic part of communication.
2. Faking attention can be hurtful as it sends the message to the speaker that the listener does not really care.
State True or False:
A. True, True
B. False, False
C. True, False
D. False, True
Ans: D

32. Consider the below-mentioned statements with respect to loud and silent reading.
1. Reading aloud may cause problems in understanding the matter.
2. The natural way of reading is loud reading.
State True or False:
A. True, True
B. False, False
C. False, True
D. True, False
Ans: D

33. 1. It is necessary to ___ the message and use more than one channel to communicate a message.
2. When information is transferred from the sender to the receiver, all information may not be received by the receiver because of holes called ___.
A. Prosody, Reorder
B. Repeat, Noise
C. Buffer, Paraphrase
D. Oculesics, Write
Ans: B

34. Consider the following statements with respect to the covering letter:
1. Make sure you use good English and do the proofreading before you send the cover letter with the resume.
2. Cover letter has to indicate where you came across the advertisement for the job vacancy.
State True or False:
A. False, False
B. False, True
C. True, False
D. True, True
Ans: D

35. Consider the following statements:
1. In face-to-face conversation, you cannot rely on the extra-linguistic expressions to add meaning to the words that you use.
2. We cannot be implicit during a telephonic conversation because we speak under the pressure of time.
State True or False:
A. False, False
B. False, True
C. True, False
D. True, True
Ans: A

36. State True/False
i. Memo is always short.
ii. plural form of the memo is memoranda
A. True, True
B. True, False
C. False, True
D. False, False
Ans: A

37. The two styles of drafting a letter are ___ and ___.
A. straight and unblocked
B. blocked and straight
C. unblocked and semi blocked
D. blocked and semi blocked
Ans: D

38. While composing a telegraphic message (telegram), only ___ and ___ are used.
A. keywords and phrases
B. articles and nouns
C. prepositions and conjunctions
D. clauses and phrases
Ans: A

39. While taking down notes, a lot of effort can be saved by using ___ and ___.
A. letters and numbers
B. alphabets and numerals
C. abbreviations and symbols
D. typing and tape recorder
Ans: C

40. While writing a business letter, it has to be ___ and ___
A. concise and direct
B. elaborate and passive
C. concise and verbose
D. brief and indirect
Ans: A

41. While composing a telegraphic message (telegram), only ___ and ___ are used.
A. keywords and phrases
B. articles and nouns
C. prepositions and conjunctions
D. clauses and phrases
Ans: A

42. ___ is usually an announcement sheet that is sent to specific groups of people; whereas ___, depending on the information that is to be conveyed, could be for employees alone or for the general public.
A. memo; warning
B. show cause notice; memo
C. notice; circular
D. circular; notice
Ans: D

43. Insert appropriate prepositions a number ___ factors contribute ___ how attractive a person seems.
A. in ; into
B. of ; to
C. of ; in
D. across ; at
Ans: B

44. Pick out the adjectives in the sentences:
i) Planning requires careful thought
ii) Throw away the broken glass
A. i- planning ii- throw
B. i- careful ii- broken
C. i- requires ii- glass
D. i- Thought ii- the
Ans: B

45. Hearing is a / an ___ process; whereas listening is a / an ___ process.
A. active ; passive
B. passive ; active
C. teaching ; learning
D. learning ; teaching
Ans: B

46. Say whether the following are True or False
i) While writing letters, you should write as you wish
ii) Simple words should be used while writing letters
A. i- True; ii- False
B. i- False; ii- True
C. i- True; ii-True
D. i- False; ii- False
Ans: B

47. Say whether True or False
i) Communication is an exchange of facts, ideas, opinions or emotions only by two people
ii) Communication is the process by which we understand others and in turn endeavor to be understood by them
A. i) True ii) True
B. i) True ii) False
C. i) False ii) False
D. i) False ii) True
Ans: D

48. Select True and False sentences:
i) While writing letters, you should write as you wish
ii) Simple words should be used while writing letters
A. i- True ii-False
B. i- False ii-True
C. i- True ii-True
D. i-False ii-False
Ans: B

49. Select True and False sentences:
i) The miniature version of the memo is called an action
ii) You can use tables and charts in a memo
A. i- True ii-False
B. i- True ii-True
C. i-False ii- True
D. i-False ii-False
Ans: C

50. Fill in the blanks
i) ___ in a sentence can stand on its own to make a complete sense
ii) ___ is the subject in the sentence, ‘My grandfather snores when he sleeps.’
A. i) Principal clause ii) My grandfather
B. i) Dependent clause ii) Snores
C. i) Subordinate clause ii) He
D. Phrase ii) When he sleeps
Ans: A

Thanks for reading the post on Communication Theory Multiple Choice Questions and Answers please share on social media.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *