Model Question Papers

TET exam model question paper – TET sample paper Science MCQ

Teacher Eligibility Test

TET exam model question paper – TET sample paper Science MCQ: Teacher Eligibility Test known as TET is an Indian entrance examination for teachers. The test is mandatory for getting teaching jobs in government schools from Class 1 to Class 8. Paper 1 is meant for teachers opting for Class 1 to Class 5 and Paper 2 for Class 6 to Class 8. It is conducted by both Central government and State governments in India. Most states conduct their own TET. The test is conducted in order fulfill and achieve the goals of the Right of Children to Free and Compulsory Education Act.

Teacher Eligibility Test

TET exam model question paper – TET sample paper Science MCQ with answers – set-1

Which lens must be used in a spectacle to cure the hyper me logia defect of eye?
(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave lens
(d) None of these
The red rose seems red because:
(a) It reflects every colour
(b) It does not reflect any colour
(c) It absorbs red colour
(d) It reflects red colour
Penicillin was first discovered by
(a) Alexander Fleming
(b) Antony van Leeuwenhoek
(c) S. Waksman
(d) Faraday
The best medicine to inject into the snake bite case, is
(a) Penicillin
(b) Antivenin
(c) Terramycin
(d) Streptomycin
Which of the following is a useful organism?
(a) Honey bee
(b) Lac insect
(c) Silkworm
(d) All of these
On heating, liquid is converted into gaseous state. This process is called
(a) Sublimation
(b) Evaporation
(c) Diffusion
(d) Vapourisation
The chemical formula of a compound represents
(a) The total number of atoms in a molecule of the compound
(b) The number of various atoms in one molecule of the compound
(c) The composition of a molecule of the compound
(d) All of these
The main source of protons are:
(a) Cereals
(b) Fruits and vegetables
(c) Oils
(d) Soyabean
The father of green revolution in India is:
(a) Menaka gandhi
(b) R.S Aggarwal
(c) M.S. Swaminathan
(d) Santosh yadav
Which of the following process does not replenish the soil with nutrients?
(a) Manuring
(b) Crop rotation
(c) Use of fertilizers
(d) Ploughing
ANSWERS
1. (b) ,  2. (d) ,  3. (a) ,  4. (b) ,  5. (d) ,  6. (d) ,  7. (d) ,  8. (d) ,  9. (c) ,  10. (d)

 

Teacher Eligibility Test (TET) Science MCQ with answers – set-2
Who is known as the ‘Father of Biology’?
(a) Faranday
(b) Darwin
(c) Aristotle
(d) Robert hook
The correct sequence of taxonomic categories is
(a) Division – family – class – order – genus – species
(b) Division – class – order – family – genus – species
(c) Phylum – order – class – family – genus – species
(d) Class – order – phylum – genus – family – species
Which of the following is not a Kharif crop?
(a) Wheat
(b) Clover
(c) Legumes
(d) All of these
Which lens must be used in a spectacle to cure the hyper me logia defect of eye?
(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave lens
(d) None of these
Cholesterol is related to
(a) Fats
(b) Starch
(c) Molases
(d) Vitamin C
The state in which molecular attractions are very least is
(a) Solid
(b) Liquid
(c) Gas
(d) None of these
Intermolecular space is the maximum in
(a) Water
(b) Steam
(c) Ice
(d) All of them
The process of converting solid into liquid on heating called
(a) Evaporation
(b) Condensation
(c) Diffusion
(d) Sublimation
Which of the following is not a chemical change?
(a) Rusting of iron
(b) Converting water into ice
(c) Marking curd from milk
(d) Burning of paper
In a balanced chemical equation, the reactant side and the product side have the same number of
(a) Atoms
(b) Neutrons
(c) Protons
(d) Electrons
ANSWERS
11. (c) ,  12. (b) ,  13. (d) ,  14. (b) ,  15. (a) ,  16. (c) ,  17. (b) ,  18. (d) ,  19. (b) ,  20. (a)

 

Teacher Eligibility Test (TET) Science MCQ with answers – set-3
Balanced diet should have
(a) Protein 2/5, fat 3/5, carbohydrate 1/5
(b) Protein 3/5, fat 1/5, carbohydrate 2/5
(c) Protein 1/5, fat 1/5, carbohydrate 3/5
(d) Protein 1/2, fat ¾, carbohydrate 1/4
Which of the following statements about a balanced chemical equation is not true?
(a) Mass is conserved only
(b) Atoms are conserved only
(c) Molecules are conserved only
(d) All of these
Atomic theory was given by
(a) John Dalton
(b) Neils Bohr
(c) E. Rutherford
(d) J.J Thomson
If we open a bottle of perfume, its smell spreads in the entire room within a short time due to the process of
(a) Evaporation
(b) Sublimation
(c) Diffusion
(d) Solution
Which out of the following is a heterogeneous mixture?
(a) Milk
(b) Soil
(c) Smoke
(d) All of these
Carbon dioxide is a compound because:
(a) It exists as solid liquid and gas.
(b) It contains hydrogen and oxygen.
(c) It contains two different elements joined by chemical bonds.
(d) It can be split up into simpler substance by chemical means
Which of the following is neither an element nor a compound?
(a) Saline water
(b) Carbon dioxide
(c) Mercury
(d) Sodium chloride
Atomicity of Aluminium is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
The chemical formula of a compound containing 2 atom of hydrogen and 1 atom of sulphur is
(a) H2SO4
(b) SO2
(c) H2S
(d) H2O
When magnesium is burnt in air. It produces magnesium oxide. The correct chemical reaction is:
(a) Mg +O2 ®MgO
(b) 2 2Mg +O ®2MgO
(c) 2Mg + 2O®2MgO
(d) 2 Mg2 +O ®2MgO
ANSWERS
21. (c) ,  22. (d) ,  23. (a) ,  24. (c) ,  25. (d) ,  26. (c) ,  27. (a) ,  28. (a) ,  29. (c) ,  30. (b)

Teacher Eligibility Test (TET) Science MCQ with answers – set-4
Marasmus is likely in children who get
(a) Low – iron diet
(b) Low diet
(c) Low – fat diet
(d) Low – protein diet
Citrus fruit is source of
(a) Vitamin B
(b) Vitamin C
(c) Iodine
(d) Vitamin A
Calcium deficiency occurs in the absence of vitamin
(a) D
(b) K
(c) C
(d) A
Which of the following sets includes the bacterial disease?
(a) Diphtheria, SARS, Common Cold
(b) Malaria, leprosy, Typhoid
(c) Tetanus, Tuberculosis, Measles
(d) Malaria, Mumps, Swine Flue
Electrolyte used in voltaic cell is:
(a) Sulphuric acid
(b) Phosphovic acid
(c) Nitric acid
(d) Carbonic acid
Three resistances of 20 W, 15W and 20W are connected in series, the equivalent resistance will be:
(a) 45W
(b) 60W
(c) 25W
(d) 55W
The resistance of a conductor _______________ with rise in the temperature.
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains the same
(d) First increases then decreases
The wire having a black plastic covering is a
(a) Live wire
(b) Neutral wire
(c) Earth wire
(d) None of these
Electromagnets are used in
(a) Electric bells
(b) Telephones
(c) Dynamos
(d) None of these
Which of the following diseases is caused by a virus?
(a) Dysentery
(b) T.B
(c) Influenza
(d) Malaria
WANT TO KNOW ABOUT STUDENTS ASSIGNMENTS OF JAMIA MILLIA ISLAMIA CDOL

ANSWERS
31. (b) ,  32. (b) ,  33. (a) ,  34. (c) ,  35. (a) ,  36. (d) ,  37. (a) ,  38. (b) ,  39. (a) ,  40. (c)

 

Teacher Eligibility Test (TET) Science MCQ with answers – set-5
Which of the following animals has a gall bladder?
(a) Lion
(b) Dog
(c) Human
(d) All of these
Germs entering the body through food are mainly killed in the region of alimentary
canal where pH may reach the level
(a) 2
(b) 3
(c) 9
(d) Infinites
The canine tooth is meant for
(a) Biting and cutting
(b) Chewing
(c) Tearing
(d) Grinding
The experiment which led to the discovery of proton was performed by
(a) Goldstein
(b) J.J Thomson
(c) Dalton
(d) Rutherford
An element has electronic configuration 2,8,3. It will be classified as
(a) Metal
(b) Non metal
(c) Metalloid
(d) None of these
Which of the following is not a mineral acid?
(a) HCl
(b) H2SO4
(c) HNO3
(d) CH3COOH
Which of the following acids is present in lemon?
(a) Glycolic acid
(b) Lactic acid
(c) Citrus acid
(d) Tartaric acid
Which of the following is not an organic acid?
(a) Tartaric acid
(b) Oxalic acid
(c) Ascorbic acid
(d) Sulphuric acid
Which of the following is not an acidic salt?
(a) CuSO4
(b) MgCO3
(c) ZnSO4
(d) NH4NO3
Sodium chloride is a salt of
(a) Weak acid and a weak base
(b) Weak acid and strong base
(c) Strong acid and a strong base
(d) Strong acid and a weak base
ANSWERS
41. (d) ,  42. (a) ,  43. (c) ,  44. (a) ,  45. (a) ,  46. (d) ,  47. (c) ,  48. (d) ,  49. (b) ,  50. (c)
For more questions of TET visit this link

⇒ If you want to purchase AssignmentsModel papersProject reportsMCQs, click on the links

Please Contact us for further information / clarification

Dear readers, if you liked the post ” TET exam model question paper ” please do not forget to share with your friends at Facebook or other social media. Click on below button to share.

If you have any kind of information, suggestion related to this post, or want to ask any question please make comment in the below comment box.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.