TET exam model question paper – TET sample paper Science MCQ

TET exam model question paper and TET sample paper Science MCQ: Teacher Eligibility Test, known as TET, is an Indian entrance examination for teachers. The test is mandatory for getting teaching jobs in government schools from Class 1 to Class 8.

Paper 1 is meant for teachers opting for Class 1 to Class 5, and Paper 2 for Class 6 to Class 8. It is conducted by both the central and state governments in India. Most states conduct their own TETs. The test is conducted in order to fulfill and achieve the goals of the Right of Children to Free and Compulsory Education Act.

TET exam model question paper - TET sample paper Science MCQ

TET exam model question paper

1. Which lens must be used in a spectacle to cure the hypermelogia defect of the eye?
(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave lens
(d) None of these
Answer: (b)

2. The red rose seems red because:
(a) It reflects every colour
(b) It does not reflect any colour
(c) It absorbs red color.
(d) It reflects a red colour
Answer: (d)

3. Penicillin was first discovered by
(a) Alexander Fleming
(b) Antony van Leeuwenhoek
(c) S. Waksman
(d) Faraday
Answer: (a)

4. The best medicine to inject into the snake bite case is
(a) Penicillin
(b) Antivenin
(c) Terramycin
(d) Streptomycin
Answer: (b)

5. Which of the following is a useful organism?
(a) Honey bee
(b) Lac insect
(c) Silkworm
(d) All of these
Answer: (d)

6. On heating, the liquid is converted into a gaseous state. This process is called
(a) Sublimation
(b) Evaporation
(c) Diffusion
(d) Vapourisation
Answer: (d)

7. The chemical formula of a compound represents
(a) The total number of atoms in a molecule of the compound
(b) The number of various atoms in one molecule of the compound
(c) The composition of a molecule of the compound
(d) All of these
Answer: (d)

8. The main sources of protons are:
(a) Cereals
(b) Fruits and vegetables
(c) Oils
(d) Soybean
Answer: (d)

9. The father of the green revolution in India is:
(a) Menaka Gandhi
(b) R.S Aggarwal
(c) M.S. Swaminathan
(d) Santosh Yadav
Answer: (c)

10. Which of the following processes does not replenish the soil with nutrients?
(a) Manuring
(b) Crop rotation
(c) Use of fertilizers
(d) Ploughing
Answer: (d)

Teacher Eligibility Test (TET) Science MCQ with answers (Set 2)

11. Who is known as the ‘Father of Biology’?
(a) Faranday
(b) Darwin
(c) Aristotle
(d) Robert hook
Answer: (c)

12. The correct sequence of taxonomic categories is
(a) Division – family – class – order – genus – species
(b) Division – class – order – family – genus – species
(c) Phylum – order – class – family – genus – species
(d) Class – order – phylum – genus – family – species
Answer: (b)

13. Which of the following is not a Kharif crop?
(a) Wheat
(b) Clover
(c) Legumes
(d) All of these
Answer: (d)

14. Which lens must be used in a spectacle to cure the hypermelogia defect of the eye?
(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave lens
(d) None of these
Answer: (b)

15. Cholesterol is related to
(a) Fats
(b) Starch
(c) Molases
(d) Vitamin C
Answer: (a)

16. The state in which molecular attractions are the least
(a) Solid
(b) Liquid
(c) Gas
(d) None of these
Answer: (c)

17. Intermolecular space is the maximum in
(a) Water
(b) Steam
(c) Ice
(d) All of them
Answer: (b)

18. The process of converting solids into liquid on heating called
(a) Evaporation
(b) Condensation
(c) Diffusion
(d) Sublimation
Answer: (d)

19. Which of the following is not a chemical change?
(a) Rusting of iron
(b) Converting water into ice
(c) Marking curd from milk
(d) Burning of paper
Answer: (b)

20. In a balanced chemical equation, the reactant side and the product side have the same number of
(a) Atoms
(b) Neutrons
(c) Protons
(d) Electrons
Answer: (a)

Share on Social Media

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *