MCQ on Maintenance Management | Maintenance Management MCQ

The MCQ on Maintenance Management Quiz is a great way to test your knowledge of maintenance management concepts. The quiz has 70 multiple choice questions and answers. After completing the quiz, you will find the answers at the bottom of each question.

MCQ on Maintenance Management | Maintenance Management MCQ pdf for the preparation of academic and competitive examinations.

MCQ on Maintenance Management

Brief Introduction to Maintenance Management

Maintenance management is the process of planning, organizing, directing, and executing the activities that ensure the efficient operation of a system or organization. Maintenance includes corrective and preventive actions as well as ensuring that equipment is in good working condition.

The goal is to minimize the amount of time necessary to maintain a system or organization while maximizing its efficiency.

There are many different types of maintenance management systems, but all share some common features. First, maintenance management systems should include a planner who helps develop specific goals and objectives for the system or organization.

The plan should include information such as how often systems should be checked, what type of testing should be done, and what level of service should be provided. Maintenance managers then use this information to create schedules and work orders for each task that needs to be completed.

1. Maintenance management is an important part of any company’s operations. It ensures that equipment is functioning properly and that the company is able to keep its facilities running at top efficiency.

2. Maintenance management is a complex process that requires a team of specialists to carry out all the necessary tasks.

3. A good maintenance management system should include a plan for regular inspections and updates, as well as a procedure for resolving any problems that may arise.

4. Important aspect of any maintenance management system is communication.

MCQ on Maintenance Management with Answers

1. Maintenance policy guidelines on when to take up equipment for maintenance, the nature of approvals required for beginning the maintenance, and the post maintenance steps to integrate the equipment with the production system are parts of a ___.
Answer: Maintenance manual

2. ___ Maintenance is the practice to run the machines until they fail and then making repairs to restore them to an acceptable working condition
Answer: Breakdown

3. Planned maintenance is the activities carried out according to a ___ and hence known as scheduled maintenance or productive maintenance.
Answer: Predetermined schedule

4. Establishing ___ for the crew is one of the characteristics of Planned Maintenance.
Answer: Work-load

5. The advantages of going for the breakdown maintenance are the low cost if applied properly and requires no advance ___.
Answer: Planning

6. ___ maintenance is specifically designed for taking action to prevent or at least minimize failures or breakdowns.
Answer: Preventive

7. This total cost of maintenance is the lowest at a point where the sum of all other costs meets with the costs incurred in maintenance spare parts, ___, and costs evaluated due to downtime of the equipment.
Answer: Breakdown Costs

8. The following are the types of costs associated with the breakdown of the production machine:
a) Cost of lost sales
b) Cost of idle labor, both direct and indirect
c) ___
d) Cost of scrap, wastage, and rejections
e) Start-up costs
f) Cost of customer dissatisfaction due to delays in supplying the product.
Answer: c) Cost of delays in downstream process

9. The cost of materials and spare parts is the cost of replacement parts for repair or modification of the equipment, which includes the cost of ___ for maintenance.
Answer: Labour

10. The ___ is the cost of loss of output due to the equipment being down for repair, replacement, inspection, and or modification.
Answer: Downtime costs

11. Maintenance should result in improvements in the system availability its operations at the___. Maximizing the system availability will involve proper investments and good planning.
Answer: Least cost

12. Organisations can reduce the frequency of equipment breakdowns by laying emphasis on preventive maintenance and further improve the capabilities of maintenance personnel through appropriate training.
Answer: True

13. The objective of the operation and maintenance manager is to reduce the total maintenance cost, which is the difference between preventive and remedial maintenance costs.
Answer: False

14. The total maintenance cost for equipment is the sum of the losses due to breakdowns, the cost of materials and spare parts used, and the downtime costs.
Answer: True

15. It is found that as the degree of maintenance increases, the losses tend to increase.
Answer: False

16. By implementing preventive functions like planned lubrication, cleaning, and application of the preventive coating, the life of the equipment reduces.
Answer: False

17. In order to create zero breakdown conditions or come closer to it, the level of maintenance requires less replacement of parts and spares thus reducing the relative costs.
Answer: False

18. Suppose the cost does not decline as the level of preventive maintenance increases or declines more slowly, then preventive maintenance would not be justified, because the minimum total costs would be incurred. Therefore, the optimal policy would be simply to repair the machine when the breakdown occurs.
Answer: True

19. The quality-related costs are often ignored, as they are of the least significance and hence need not be included in the total cost of maintenance.
Answer: False

20. Maintenance should result in improvements in the system availability apart from maintenance operations at the least cost.
Answer: True

21. RM is a procedure followed regularly i.e. a ___ recurring periodically.
Answer: Cyclic operation

22. In the following list find out which one is considered a disadvantage of routine management:
1. Simple to establish and follow
2. Little or no clerical work
3. High degree of prevention by intercepting developing faults
4. RM may not provide the service specified by the manufacturer
Answer: 4. RM may not provide the service specified by the manufacturer

23. To meet the challenges thrown by the advanced technologies, it may be necessary for organizations to discard the machinery if it has lost its “___” even if it has „physical value‟, which is, not worn out fully.
Answer: Economic value

24. A frequently encountered issue in maintenance in the equipment replacement is in deciding the appropriate ___ of the replacement.
Answer: Timing

25. Which of the following is not an objective of remedial maintenance?
1. To put machinery back to work and minimize production interruptions
2. To control costs of the maintenance crew to the minimum
3. To control the cost of the operations of repairing
4. Replacing the faulty machine when it starts malfunctioning.
5. To control costs of repair & replacement parts to a minimum
6. To carry out appropriate repair intermittently at each malfunction to improve the life of the machine.
Answer: 4. Replacing the faulty machine when it starts malfunctioning

26. Breakdown Maintenance is the method of operating the machines to run until they ___ and then repair in order to restore them to an acceptable condition.
Answer: Fail

27. Break down maintenance allows sub-contracting the maintenance activities.
Answer: True

28. Which of the following is not a common cause of equipment breakdowns?
1. Improper preventive maintenance
2. Inadequate lubrication
3. Improper setups of jigs, fixtures, and tools
4. All the above are common causes
Answer: 4. All the above are common causes

29. Irregular preventive maintenance does not include reduction of ___ and ___.
Answer: Noise levels and vibrations

30. Predictive Maintenance is one of the modern approaches to preventive maintenance wherein ___ are used to predict ___ of machines and equipment.
Answer: Sensitive instruments, anticipated failure

31. CBM involves recording some ___ that gives an indication of the condition.
Answer: Measurements

32. The ___ and ___ are the two condition monitoring methods.
Answer: Trend Monitoring and Condition checking and monitoring

33. Objectives of the Equipment replacement program are:
1) Optimal Preventive Maintenance policy
2) Group replacement policies
3) ___
4) Important decisions that managers to take based on:
a) Optimal level of preventive maintenance
b) Optimal replacement policy
c) When to replace the equipment
Answer: 3) Equipment replacement decisions

34. There are many factors that necessitate the replacement of machines and equipment. They can be broadly classified into two, namely
i) Technical factors
ii) ___
Answer: ii) Cost factors

35. Frequency with which the preventive maintenance is carried out on the equipment is called ___.
Answer: PM cycles

36. Organizations have alternative methods for analysis before any decision is taken for replacement. Some of these important methods of analysis for replacement are:
1) Decision tree method
2) Minimum Annual Cost method
3) ___
4) MAPI Methods
Answer: 3) Barnes formula

37. To continue operating the equipment or to replace it with the new one has to be decided based on the lowest annual operating and capital costs. The annual capital costs consist of two ingredients, that is, the ___ and Interest charges.
Answer: Depreciation

38. The systematic approach to equipment replacement program involves the following:
1) Emergence of equipment replacement
2) Classification
3) Assigning responsibility for actions
4) ___
5) Follow up and commission and evaluate results.
Answer: 4) Selection of Replacement equipment

39. The equipment replacement does not involve any financial commitments.
Answer: False

40. Recommendations from the operators and the supervisor are scrutinized by a committee consisting of in-experienced personnel from the production shop, maintenance department, and finance to decide upon.
Answer: False

41. Follow-up reports are made to the top management and to the chief of production about the status of the purchase of the new equipment and commissioned for production and its full conformances to the production requirements.
Answer: True

42. Maintenance planners may pose a trade-off theory involving the replacement of just the failed item (as other items are working satisfactorily) rather than take action to replace the old equipment.
Answer: True

43. The Planner is to keep all the information and guidelines ready, for the maintenance technicians to perform their maintenance activities. This pre-planned information is called the ___.
Answer: Work plan

44. Cost-saving, being one of the missions of the organization, ___ contributes much to cost-saving when they properly coordinate with both proactive and reactive types of work that are allocated.
Answer: The planners

45. Scheduling of maintenance work also includes ___should do the maintenance works which are already planned and ___ that work has to be started and when the total task is to be ___.
Answer: Who, when, completed

46. Planning is very essential for achieving the desired efficiency and effectiveness in ___.
Answer: Maintenance management

47. Planning improves ___.
Answer: Productivity

48. Firming up responsibilities for each level and organizing staffing is one of the subjects that need to be addressed by the maintenance planning system.
Answer: True

49. It is not necessary to prepare a repair plan based on the recommendations of the original equipment manufacturer.
Answer: False

50. It is important to estimate the time for the entire maintenance activities on each machine.
Answer: True

51. Statistical work sampling studies measures a) ___, also known as wrench time. Wrench time is the primary measure b) ___.
Answer: a) Productive time, b) workforce efficiency and effectiveness.

52. Specialisation increases ___ per person.
Answer: Productivity

53. Six principles greatly contribute to the overall success of planning. Which is the sixth one?
1) The company organizes planners into a separate departments.
2) Planners concentrate on future work.
3) Planners base their files on the component level of systems.
4) Planner expertise dictates job estimates.
5) Planners recognize the skill of the crafts.
6) ___?
Answer: 6) Work sampling of tasks while execution and measuring planning effectiveness Maintenance

54. Out of the maintenance planning functions, which one is not relevant?
a) Coordinating mechanism within the maintenance department.
b) A maintenance planner does preparatory planning for the craft persons
c) The planner identifies appropriate materials for the specified job and checks whether they are available or must be specially obtained.
d) To arrest the leakages and keep up the lubrication system
e) The planner specifies the appropriate craft skills required for that particular job.
Answer: d) To arrest the leakages and keep up the lubrication system

55. The planning mission statement is “___”.
Answer: Doing right jobs which are ready to go

56. Spare parts management can be defined as the method of ___, ___, ___ and consumption of spares in a cost-effective manner.
Answer: Planning, ordering, stocking

57. ___ are those spare parts or aggregates supplied by the equipment manufacturer or supplier and usually accounted for under the capital cost of the project.
Answer: Capital Spares

58. ___ are those critical components of the equipment with very low chances of failure.
Answer: Insurance Spares

59. ___ could be repaired, reconditioned, and put to use again. Such spare parts are known as rotable spares, which go through a rotating state several times with the policy of the “Use-Fail;-Repair-Use‟ cycle before they are discarded.
Answer: Rotatable Spares

60. ___ are those that are consumed in large quantities for maintenance activities. These include small spare parts like oil seals, springs, bearings, gaskets, and many other small replacement parts and consumables like coolants, Lubricating oils, Grease, cotton waste, guards, etc.
Answer: Maintenance Consumables

61. Inventory is a technique of stocking various spare parts at ___ in such a way that the correct quantity is made available as and when required, with due regard to the economy in the various ___ associated with inventories.
Answer: Desired level, cost

62. ABC analysis suggests the classifying of all inventory parts into three categories A, B, and C on the basis of the ___ of spare parts for maintenance activities.
Answer: Annual movement

63. ___ is the amount of money spent to get a spare part into inventory.
Answer: Holding costs

64. ___ are the costs associated with holding a given level of inventory on hand and this is directly proportional to the quantity held and the period of holding.
Answer: Ordering costs

65. While ABC Analysis – High, Medium, and Low annual usage of values, V, E, D- ___, ___, and ___items.
Answer: Vital, essential, desirable

66. Frequent changes in scheduling result in enormous strain on the operating system leading to missed ___ commitments to customers and loss of ___ in the long run.
Answer: Delivery, goodwill

67. Before issuing any schedule, the maintenance department need not seek prior concurrence from the production department.
Answer: False

68. While principles 1 and 2 are the prerequisites for scheduling, principles 3, 4, and 5 will help establish a base for scheduling processes. Principle 6 sets overall indicators for ___ and feedback for scheduling.
Answer: Control of scheduled jobs and measurement

69. Scheduling of any activity means the ___ and ___ the operations.
Answer: Timing and sequencing

70. Engineers have adopted new methods for analyzing and assigning standards for maintenance work, called ___, which allowed the flexibility to use for different applications.
Answer: Universal Maintenance Standards

You may like to read more MCQ on Maintenance Management  Click Here 

Conclusion:

Taking the MCQ on Maintenance Management  Quiz was a great way to assess your knowledge of the material and identify any gaps in your understanding. The Quiz questions were thought-provoking and engaging, and the answer key was very helpful in clarifying any questions that you may have had.

I would highly recommend retaking this quiz if you are looking to improve your understanding of maintenance management.

If you like the MCQ on maintenance management, please share them on social media with your friends and family members.

Read More MCQs:

Watch the YouTube Video of MCQ on Maintenance Management

Similar Posts

One Comment

  1. Dr. Magdy says:

    It is good, but where are the multiple choices?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *