NTSE Mental Ability Questions with Answers

NTSE Mental Ability Questions with Answers pdf | General Mental Ability Test MCQs for the preparation of competitive exams.

NTSE Mental Ability Questions and Answers

NTSE Mental Ability Questions with Answers

Directions: In the following questions (1 – 10) there are five groups of letters in each. Four of these groups are alike in some way while one is different. Find the one that is different and will be your answer as well.

Q1.
(a) asibu
(b) oarse
(c) oinak
(d) zamol
(e) yaixe
Ans. (d) as each contains 2 consonants and 3 vowels but d does not.

Q2.
(a) MNM
(b) HJR
(c) VWD
(d) BCX
(e) KLO
Ans. (b) as in others first two letters are serially pronounced but (b) is not in order.

Q3.
(a) ira
(b) aam
(c) kas
(d) utr
(e) btd
Ans. (e) as all other four gives a sense of words by arranging the letters as air, the man asks and True but (e) does not as such.

Q4.
(a) yxz
(b) cbd
(c) nmr
(d) wvx
(e) pqo
Ans. (e) as in the other four, we find the middle letter in the initial letter in order like XYZ, BCD, etc

Q5.
(a) AiiR
(b) MooX
(c) VxxZ
(d) DecY
(e) DffH
Ans. (d) as the other four there are some letters repeated twice in the middle which is a deviation in (d).

Q6.
(a) cot
(b) pot
(c) but
(d) hut
(e) mat
Ans. (e) pronunciation changed.

Q7.
(a) AabD
(b) eEcf
(c) pPrs
(d) nNxz
(e) dDrs
Ans. (a) as the first letter is capital.

Q8.
(a) ability
(b) capability
(c) probability
(d) surety
(e) flexibility
Ans. (d) as in others ‘li’ is absent to give a right sense but (d) has already a sense.

Q9.
(a) doe
(b) man
(c) xaz
(d) poq
(e) oep
Ans. (c) as in all others, two consecutive alphabets occur at the ends as de, mn, pq, and op.

Q10.
(a) ACE
(b) PKR
(c) NPR
(d) GIK
(e) PRT
Ans. (b) as in all others in each alphabet, there is a difference of one space.

Directions: In each of following questions, there are four or five alternatives given. Find the correct one for each question.

Q11. How many prime numbers lie between 115 – 122.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6
Ans. 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122.

Q12. Ram is 5 times as old as Shyam. If their difference of age is 8 years, how old is Ram?
(a) 8 years
(b) 10 years
(c) 12 years
(d) 5 years
(e) None of these

Ans. (b) 10 years
Sol: Suppose Shyam’s age = x
So Ram’s age = 5x
As per the problem
5x – x = 8 or 4x = 8 or x = 2
So Ram’s age = 5x = 5 2 = 10 years

Q13. A runs faster than E but not so fast as B and B runs faster than C but not as faster than D, who runs faster?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) E
Ans. (d)

Q14. The pages of a book are numbered for 1 to 100 manually. How many times will be it be essential to write the number 5?
(a) 20
(b) 19
(c) 18
(e) 10
(d) 9
Ans: (b)

Q15. A person climbs up a pole of 88 mt high, in every minute he climbs 12 mt but slips down 8 mt.
So how much time he will take to reach at the top?
(a) 19
(b) 29
(c) 28
(d) 22
(e) 14
Ans. (a)

Q16. How many square of side 5 cm cab ve adjusted in a rectangular box of size 25 – 15 – 10 cm
(a) 30
(b) 60
(c) 50
(d) 40
(e) None of these
Ans. (a)

Q17. The sum of 3 positive numbers in AP is 189. The sum of their squares is 11915. Find their product.
(a) 7930
(b) 8970
(c) 9703
(d) 7960
(e) None of these
Ans. (a)

Q18. Find the number whose square root is twice of its cubic root.
(a) 128
(b) 64
(c) 16
(d) 4
(e) None of these
Ans. (b)

Q19. There are 24 birds on a tree. A hunter fired a gun and 20 fall down on ground. So how many birds left on the tree?
(a) 4
(b) 7
(c) 24
(d) None of these
Ans. (d) None of these as its clear from the general ideology.

Q20. I am the eldest child of my parents. There is a gap of 6 years between the ages of my brother and sister including myself. If my mother was 22 years, when I was born? What was age at the birth of her youngest child?
(a) 30
(b) 28
(c) 16
(d) 25
(e) None of these.
Ans. (c)

Q21. The calendar of the year 1982 can next be used for the year?
(a) 1984
(b) 1990
(c) 1985
(d) 1988
(e) None of these
Ans. (d) 1988

DIRECTIONS: In each of the following questions, a series of numbers is given followed by a blank space with a (?) question mark on it. The number to fill in the blank is given has one of the alternative among the five given under each question. Find the correct alternative in each case.

Q22. 3, 18, 43, 78, 123,?
(a) 169
(b) 178
(c) 163
(d) 153
(e) 157
Ans. (b) The Arithmetic mean difference between the two consecutive numbers is increasing 10 as 15 25 35
45. So the numbers will be 123 + 55 = 178

Q23. 1, 5, 13, 29, 61, 125, ?
(a) 252
(b) 258
(c) 255
(d) 253
(e) None of these
Ans. (d) The mean difference between the consecutive numbers are
1    5   13    29     61     125      ?
4   8    16    32    64     128
So 125 + 128 = 253

Q24. 49, 343, 64, ?, 81, 729
(a) 1024
(b) 512
(c) 778
(d) 182
(e) None of these
Ans. (b) The first and second terms are square cube of 7, 5th and 6th terms are square and cube of 9. So third and fourth terms are square and cubes of 8. 83 = 512

Q25. 55296, ?, 288, 36, 9.
(a) 3456
(b) 3436
(c) 4638
(d) 3638
(e) None of these.
Ans. (a) 9/36 36/288 288/x x/55296
¼ 1/8 1/12 1/16 like this.
So 288/x = 1/12 or x = 3456

Q26. 30, 56, 90, 132, 182, ?
(a) 3627
(b) 3234
(c) 1206
(d) 2412
(e) None of these.
Ans. (a)

DIRECTIONS: The six faces of a cube are painted in a manner that no two adjacent faces have the same colour. The three colour used in the painting are red, blue and green. The cube is then cut into 64 equal cubical parts. Answer the following questions.

Q27. How many cubes in all have three sides painted?
(a) 24
(b) 16
(c) 10
(d) 8
(e) None of these
Ans. (d)

Q28. How many cubes have only two sides painted?
(a) 16
(b) 24
(c) 8
(d) 6
(e) None of these.
Ans. (b)

Q29. How many cubes have one and two sides painted but the third side is not painted.
(a) 28
(b) 24
(c) 48
(d) 64
(e) None of these
Ans. (c)

Q30. How many cubes are there whose only one side is painted?
(a) 24
(b) 4
(c) 48
(d) 64
(e) None of these
Ans. (a)

Q31. How many cubes are there which has no sides painted?
(a) 8
(b) 64
(c) 36
(d) 48
(e) 16
Ans. (a)

DIRECTIONS: The following questions are based on letter series from which some of the letters are missing. The missing letters are given in the proper sequence as are of the alternative among the five given under each question. Find the correct alternative for each case.

Q32. aab – aaa – bba –
(a) bab
(b) abb
(c) baa
(d) bba
(e) None of these
Ans. (c)

Q33. abba – baaabba – bbaaa
(a) aaa
(b) aba
(c) bba
(d) abab
(e) None of these
Ans. (a)

Q34.  – abaaaba – a – a
(a) aab
(b) abb
(c) aba
(d) bba
(e) None of these
Ans. (a)

Q35.  b – a – aab – ab – –
(a) abaaa
(b) ababa
(c) aabba
(d) bbaba
(e) babab
Ans. (a)

Q36.  p – x – pt – – – txppt
(a) ptxptx
(b) pxtptx
(c) ptptxt
(d) xptxpt
(e) tpxppx
Ans. (e)

DIRECTIONS: In each of the following question apply the interchanging of the codes to choose correct alternative.

Q37. If PRESS = RESSP
Then SMLE = ?
(a) SMLE
(b) SMILE
(c) SLME
(d) SLMIE
(e) None of these
Ans. (b)

Q38. If STUPID = STUPID then CYCLES?
(a) CYESCL
(b) CYLECS
(c) CYELCS
(d) CYECSL
(e) CYLCES
Ans. (e)

Q39. If ROTUND = RONDTU, then PATATO = ?
(a) POTOTA
(b) POTOAT
(c) PATOO
(d) POOTAT
(e) POOATT
Ans. (a)

MCQ questions for class 10 science biology life processes

50 MCQ Life Processes Class 10 with Answers

Communication Skills MCQs with Answers

Thanks for reading the post, you may Download the pdf format of NTSE Mental Ability Questions with Answers. If you like these questions please share on social media.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *