UPES Marketing Management MCQs is an online examination help

In order to manage a marketing campaign, it is essential to be familiar with the concepts of marketing management. In this UPES Marketing Management MCQs Quiz, we provide answers to 63 commonly asked marketing management questions. After reading through the article, you should be able to answer these questions with ease.

UPES Marketing Management

Brief Introduction to Marketing Management

When it comes to customer service, many businesses focus almost entirely on the front end of their customer interaction. This is where most customer interactions take place—at the point when a customer makes a purchase or inquiry.

However, as customers become more demanding, it’s important for businesses to think about how they interact with customers across all points of the customer journey.

This is where service marketing comes in. Service marketing is a term used to describe the ways that companies engage with their customers beyond simply selling products or services. It encompasses everything from offering personalized recommendations to responding quickly to complaints and questions.

By taking a holistic view of how customers are interacting with your company, you can identify opportunities to improve your customer experience and drive higher levels of loyalty and patronage.

UPES Marketing Management MCQs -1

In order to manage a marketing campaign, it is essential to be familiar with the concepts of marketing management.

In this UPES Marketing Management MCQs Quiz, we provide answers to 63 commonly asked marketing management questions. After reading through the article, you should be able to answer these questions with ease.

UPES Marketing Management

Brief Introduction to Marketing Management

When it comes to customer service, many businesses focus almost entirely on the front end of their customer interaction. This is where most customer interactions take place—at the point when a customer makes a purchase or inquiry.

However, as customers become more demanding, it’s important for businesses to think about how they interact with customers across all points of the customer journey.

This is where service marketing comes in. Service marketing is a term used to describe the ways that companies engage with their customers beyond simply selling products or services. It encompasses everything from offering personalized recommendations to responding quickly to complaints and questions.

By taking a holistic view of how customers are interacting with your company, you can identify opportunities to improve your customer experience and drive higher levels of loyalty and patronage.

UPES Marketing Management MCQs -1

Q1. Consumers usually perceive higher-priced products as

  1. not within the reach of most people
  2. having a higher quality
  3. having high-profit margins
  4. popular brands
  5. being in the introductory stage of the product life cycle

Answer: 2. having a higher quality

Q2. In-store demonstrations, displays, contests, and visiting celebrities are examples of:

  1. franchises
  2. sales promotions
  3. agent promotions
  4. broker promotions
  5. product life-cycling

Answer: 2. sales promotions

Q3. Quantity discounts provide an incentive for the customer to buy

  1. more products or services from a variety of sellers
  2. less from another competitor
  3. more from one given seller, rather than from many different sources
  4. more than he or she needs
  5. bundled merchandise

Answer: 3. more from one given seller, rather than from many different sources

Q4. When customers don’t know what they want or don’t even know what’s possible, the most effective strategy is ___ marketing.

  1. customer-driven
  2. customer-driving
  3. Societal
  4. Production
  5. Product

Answer: 2. customer-driving

Q5. Consumers use priceless to judge the quality of a product when they

  1. lack information
  2. lack skills to use the product
  3. have experience with the product
  4. are shopping for a specialty item
  5. cannot physically examine the product

Answer: 3. have experience with the product

Q6. The ___ concept is aligned with the philosophy of continuous product improvement and the belief that customers will choose products that offer the most in quality, performance, and innovative features.

  1. product
  2. production
  3. customer
  4. marketing
  5. promotion

Answer: 1. product

Q7. ___ is one of the best ways to increase the share of customers.

  1. Targeting new customers
  2. Using bait and switch
  3. Cross-selling
  4. Relationship selling
  5. Partnership marketing

Answer: 3. Cross-selling

Q8. Buyers are less price-sensitive in all of the following situations EXCEPT

  1. when the product they are buying is unique
  2. when the product they are buying is in high demand
  3. when substitute products are hard to find
  4. when the total expenditure for a product is high relative to their income
  5. when the product is a specialty product

Answer: 4. when the total expenditure for a product is high relative to their income

Q9. Which of the following is not a task of personal selling?

  1. Prospecting
  2. Measuring
  3. Shaping
  4. Servicing
  5. Marketing

Answer: 4. Servicing

Q10. When compared to consumer markets, business markets are ___.

  1. approximately the same
  2. smaller
  3. huge
  4. somewhat larger
  5. less complex

Answer: 3. huge

Q11. In the proper order, identify the correct terms for these intermodal transportation combinations: rail and truck, water and truck, water and rail.

  1. fishyback; air truck; trainship
  2. piggyback; airtruck; fishyback
  3. trainship; fishyback; piggyback
  4. piggyback; fishyback; trainship
  5. piggyback, fishyback; birdyback

Answer: 4. piggyback; fishyback; trainship

Q12. Effective positioning begins with ___ the company’s marketing offer in order to give consumers more perceived value.

  1. pricing
  2. aligning
  3. differentiating
  4. promoting
  5. Placing

Answer: 3. differentiating

Q13. Failure to enter the current price into a retailer’s system may result in charges of

  1. predatory pricing
  2. scanner fraud
  3. retail maintenance pricing
  4. discriminatory pricing
  5. price-fixing

Answer: 2. scanner fraud

Q14. ___ from marketing communications may suggest changes in the promotion program or in the product offer itself.

  1. Encoding
  2. Decoding
  3. Feedback
  4. Noise
  5. Shelter

Answer: 3. Feedback

Q15. A(n) ___ is used to manage international marketing by simply shipping out goods.

  1. international marketing department
  2. international division
  3. global organization
  4. export teams
  5. export department

Answer: 5. export department

Q16. A distinguishing feature of a contractual VMS is that coordination and conflict management among the independent members of the channel are attained through

  1. agents and brokers
  2. working partnerships
  3. limited liability incorporation
  4. contractual agreements
  5. natural competitive forces

Answer: 4. contractual agreements

Q17. you are directed to study the actors close to the company that affects its ability to serve its customers-departments within the company, suppliers, marketing intermediaries, customer markets, competitors, and the public. What are you studying?

  1. the macroenvironment
  2. the microenvironment
  3. the marketing environment
  4. the demographic environment
  5. the global environment

Answer: 2. the microenvironment

Q18. Companies use all of the following methods to set their advertising budget EXCEPT the

  1. objective-and-task method
  2. integrated method
  3. competitive-parity method
  4. percentage-of-sales method
  5. affordable method

Answer: 2. integrated method

Q19. Which of the following does NOT belong to the materials and parts group of industrial products?

  1. farm products such as wheat
  2. natural products such as iron ore
  3. repair and maintenance items
  4. petroleum
  5. Lumber

Answer: 3. repair and maintenance items

Q20. Some analysts see ___ as the major enduring asset of a company, outlasting the company’s specific products and facilities.

  1. brands
  2. convenience products
  3. specialty products
  4. unsought products
  5. Staples

Answer: 1. brands

Q21. A ___ involves the use of a successful brand name to launch new or modified products in a new category.

  1. line extension
  2. product line
  3. brand extension
  4. private brand
  5. brand symbol

Answer: 3. brand extension

Q22. Creating word-of-mouth campaigns by cultivating opinion leaders and getting them to spread information about a product or service to others in their communities is known as

  1. sales promotion
  2. indirect marketing
  3. buzz marketing
  4. stealth marketing
  5. public relations

Answer: 3. buzz marketing

Q23. Which of the following is the set of benefits a company promises to deliver to the customer to satisfy their needs?

  1. a money-back guarantee
  2. low pricing
  3. customer service
  4. a value proposition
  5. an attribute

Answer: 4. a value proposition

Q24. Which type of store carries a deep assortment, has knowledgeable staff, and might actually be viewed as a giant specialty store?

  1. category killer
  2. chain
  3. factory outlet
  4. shopping center
  5. Independent

Answer: 1. category killer

Q25. Marketers must weigh carefully the costs of additional information against the ___ resulting from it.

  1. organization
  2. benefits
  3. creativity
  4. ethical issues
  5. Cost

Answer: 2. benefits

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *