Model Question Papers

Social Science MCQ with answers for Teacher Eligibility Test – TET

Social Science

Social Science MCQ with answers for Teacher Eligibility Test – TET. These questions will help you to prepare your TET examinations for Social Study papers.

Social Science

Social Science MCQ for Teacher Eligibility Test

1. The science of classification of organisms is called:
(a) Astrology
(b) Anatomy
(c) Taxonomy
(d) Morphology

2. Which statement is incorrect as the function of Nyaya Panchayat?
(a) It maintains village schools
(b) It runs health centres
(c) It gives loans to the farmers
(d) All of the above

3. Who was known as the frontier Gandhi:
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Ali brothers
(c) Khan Abdul Ghaffar Khan
(d) Jinina

4. Who was called the grand old man of the Indian National Congress?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Sardar vallabh bhai patel
(c) Mahatma Gandhi
(d) Dadabhai Naoroji

5. Who was called Deshbandhu?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Chandra Shekhar Azad
(c) Chittarajan Das
(d) Bal Gangadhar Tilak

6. The rock which is harder than its original constituent is:
(a) Sedimentary rock
(b) Igneous rock
(c) Metamorphic rock
(d) Coal

7. Environmental pollution has taken place on a large scale in:
(a) Rural areas only
(b) Industrial and urban areas
(c) Urban areas only
(d) All of the above

8. The release of water vapour from the leaves is:
(a) Evaporation
(b) Transpiration
(c) Frost
(d) Dew

9. What is the source of income of the Panchayats?
(a) House Tax
(b) Education Tax
(c) Income Tex
(d) Transport Tax

10. A joint sitting of the two houses in called by
(a) The members of parliament
(b) The President
(c) The Speaker of Loksabha
(d) The defense minister

ANSWERS
1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (d 5. (c) 6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

 

11. Which of the following is a judicial function of the Parliament?
(a) In can impeach and remove the President out of his office
(b) It can impeach the judges of the Supreme Court
(c) It can impeach the judges of the High Court of India
(d) All of the above

12. How many types of emergencies are provided in the Indian Constitution?
(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) 2

13. The transfer of heat in the atmosphere through horizontal movement of the air is called:
(a) Dispersion
(b) Advection
(c) Polarization
(d) Reflection

14. The non green house gases are:
(a) Carbon dioxide
(b) Methane
(c) Chlorofluorocarbon
(d) Sulphur dioxide

15. The study which deals with interrelationships between the life forms and the environment is?
(a) Zoology
(b) Astrology
(c) Ecology
(d) Entomology

16. The Prime Minister whose death occurred outside India was
(a) Mr. V.P. Singh
(b) Mr. Chaudhary Charan Singh
(c) Sh. Lal Bahadur Shastri
(d) Chandra Shekhar

17. Who can be appointed as the governor of the state?
(a) The citizen of Delhi
(b) He must be not less than 35 years of age
(c) He must hold office of profit
(d) All of the above

18. The gap between the two consecutive sessions of the Parliament cannot be more than
(a) 2 months
(b) 3 months
(c) 6 months
(d) 9 months

19. The number of members in the Lok Sabha should not exceed:
(a) 465
(b) 545
(c) 553
(d) 605

20. The painting called Last Super and monalisa was painted by
(a) Leonardo da Vinci
(b) Raphael
(c) Michael Angelo
(d) Van Gogh

ANSWERS
11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (d) 15. (c) 16. (c) 17. (b) 18. (c) 19. (b) 20. (a)

 

21. “Workers have nothing to lose but their chains” was said by:
(a) Hitler
(b) Napoleon
(c) Karl Marx
(d) Stalin

22. The fall of the Czar, Nicholas II (USSR) is known as the:
(a) Industrial
(b) February revolution
(c) Red revolution
(d) Social revolution

23. Burma was captured by
(a) America
(b) Britain
(c) Russia
(d) Portugal

24. The Council of Ministers at the centre is responsible to:
(a) The President
(b) The chief Minister
(c) The Supreme Court
(d) The Lok Sabha

25. The fundamental duties have been included in the Constitution under the:
(a) Article 351
(b) Article 72
(c) Article 51A
(d) Article 65

26. Right to equality in our Constitution has abolished the practice of:
(a) Child Labour
(b) Untouchability
(c) Gender discrimination
(d) All of these

27. Bronze was made by mixing:
(a) Copper and Manganese
(b) Copper and zinc
(c) Copper and lead
(d) Iron and Tin

28. The earliest language of the Aryans was:
(a) Sanskrit
(b) Urdu
(c) Tamil
(d) Afghani

29. Feudalism centered round:
(a) Art
(b) Business
(c) Land
(d) Surgery

30. A new language developed in India during the Medieval age:
(a) Urdu
(b) English
(c) Dutch
(c) Spanish

ANSWERS
21. (c) 22. (b) 23. (b) 24. (d) 25. (c) 26. (b) 27. (b) 28. (a) 29. (c) 30. (a)

 

31. The election symbol of which political party is lotus flower
(a) Congress (I)
(b) CPI (U)
(c) CPI (M)
(d) BJP

32. Which of the regional party is correctly matched?
(a) AIA DMK – Tamil Nadu
(b) National Conference – Jammu & Kashmir
(c) Akali Dal – Punjab
(d) All of the above

33. Which article states that the state cannot discriminate a citizen on the basis of religion, race, sex etc?
(a) Article 15
(b) Article 18
(c) Article 11
(d) Article 372

34. “All human beings are born free and all equal in dignity and rights” – this was proclaimed in the
(a) Write revolution
(b) Green revolution
(c) Bloody revolution
(d) Declaration of Human Rights

35. Which of the following is a Military Pact?
(a) NATO
(b) ISRO
(c) NASA
(d) SAARC

36. Which of the following pairs of the countries were super powers after second world war?
(a) UK and China
(b) USA and USSR
(c) UK and Poland
(d) France and USA

37. The universal declaration of Human Rights was adopted by UN on
(a) 20th August 1948
(b) 10th December 1948
(c) 20th January 1948
(d) 10th February 1945

38. The line that demarcates India and _______ is the Mc Mohan line
(a) China
(b) Bhutan
(c) Sri Lanka
(d) Burma

39. Name the richest, deepest and oldest gold mine of India:
(a) Hutti
(b) Golconda
(c) Kolar
(d) Nellore

40. Rubber is coherent elastic obtained from latex of rubber trees Latex means
(a) The stem the rubber tree
(b) The bud of the rubber tree
(c) The liquid secretion of the rubber tree
(d) The flower of the rubber tree

ANSWERS
31. (d) 32. (d) 33. (a) 34. (d) 35. (a) 36. (b) 37. (b) 38. (a) 39. (c) 40. (c)

 

41. The Bermuda is a good example of:
(a) Tsunami
(b) Cyclone
(c) Oceanic rise
(d) Volcanic eruption

42. Which of the following is called ghost town?
(a) Human resources
(b) Air resources
(c) Water resources
(d) Mineral resources

43. Kshatriyas were the people entrusted with
(a) Agriculture
(b) Business
(c) Fighting
(d) Ruling

44. The Indian government has been following the policy of liberalization, globalization and privatization since
(a) 1988
(b) 1991
(c) 1979
(d) 2001

45. The Naxalite movement in India got inspiration from
(a) The Russian Revolution
(b) French Revolution
(c) The Industrial Revolution
(d) Chinese Revolution

46. The oldest issue of dispute between India and Pakistan has been
(a) River dispute
(b) Mountain dispute
(c) Kashmir issue
(d) Religion issue

47. Name the operation which flushed out the terrorists holed up inside the Golden Temple in Amritsar?
(a) Operation Atish
(b) Operation Kamyab
(c) Operation Blue Star
(d) Operation sagar

48. The longest day in the southern hemisphere is
(a) June 22
(b) March 23
(c) Dec. 22
(d) Sept. 21

49. Primary rocks are the result of the following process:
(a) Melting
(b) Solidification
(c) Caching
(d) Desertification

50. Tropical cyclones of the West Indies are:
(a) Typhoons
(b) Hurricanes
(c) Rita
(d) Billy Billy

ANSWERS
41. (c) 42. (d) 43. (c) 44. (b) 45. (d) 46. (c) 47. (c) 48. (c) 49. (b) 50. (b)

 

For more questions of TET visit this link

⇒ If you want to purchase AssignmentsModel papersProject reports click on the links

Please Contact us for further information / clarification

Dear readers, if you liked the post please do not forget to share with your friends at Facebook or other social media. Click on below button to share.

If you have any kind of information, suggestion related to this post, or want to ask any question please make comment in the below comment box.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.