Solved MCQ on Research Methodology pdf for preparation of MBA exams

Solved MCQ on Research Methodology pdf for the preparation of academic and competitive MBA, BBA examinations of all Institutions.

Welcome to our collection of Solved Multiple-Choice Questions (MCQs) on Research Methodology! This article provides a set of MCQs in PDF format to assist you in your preparation for MBA exams.

Research Methodology is an essential subject in MBA programs as it equips students with the necessary skills to conduct research and make informed business decisions. These solved MCQs will serve as a valuable resource to test your understanding of key concepts in research methodology.

Solved MCQ on Research Methodology

1. The arithmetic mean cannot be computed for ordinal scale data. (True / False)
Ans. True

2. Branded shirts are more expensive than unbranded shirts – this is an example of effective components. (True/False)
Ans. False

3. The ___ scale measurement has a natural zero.
Ans. Ratio

4. The difference between the score on the ___ scale does not have a meaningful interpretation.
Ans. Ordinal

5. Coding and analysis of attitudinal data obtained through the use of a pure graphic rating scale can be done very quickly. (True/False)
Ans. False

6. A comparative rating scale attempts to provide a common frame of reference to all respondents. (True/False)
Ans. True

7. The Likert scale is a single-item scale. (True/False)
Ans. False

8. The Likert scale is a balanced rating scale with an ___ number of categories and a neutral point.
Ans. Odd

9. In the ___ scale, if an attribute is twice as important as some other attribute it receives twice as many points.
Ans. Constant sum rating

10. A scale is said to be valid if it measures what it is supposed to measure. (True/False)
Ans. True

11. A scale is said to be reliable if it is free from systematic errors. (True/False)
Ans. False

12. The ___ of a scale can be increased by adding more questions to it.
Ans. Sensitivity

13. A focus group discussion generally involves a ___ who steers the discussion on the topic under study.
Ans. Moderator

14. Online focus groups are conducted in ___.
Ans. Web-based chat rooms

15. The ideal number of participants in a focus group discussion is
(a5 2–6
(b) 6–10
(c) 8–12
(d) 10–15
Ans. (c) 8–12

16. Special respondent sub-strata who are passionately involved with a brand or product category are known as
(a) Brand-obsessive group
(b) Online focus group
(c) Special focus group
(d) Brand ambassadors
Ans. (a) Brand-obsessive group

17. The interview method is a one-to-one interaction between ___ and ___.
Ans. Investigator/interviewer, the interviewee

18. The ___ interview has no defined guidelines.
Ans. Unstructured

19. When interviews are conducted with the help of the computer they are called ___.
Ans. Computer-assisted personal interviewing (CAPI)

20. The questionnaire can be used to collect ___ data from a ___ of subjects.
Ans. Primary, sample

21. The questionnaire method follows a predetermined ___.
Ans. Sequence

22. Exploratory studies should most often make use of the ___ method
Ans. Unstructured interview

23. The questionnaire should ___ the respondent and result in a ___ response.
Ans. Encourage, meaningful

24. In case the population under study is widely scattered, one makes use of the ___.
Ans. Questionnaire

25. In case the population is illiterate it is best to use the ___.
Ans. Schedule

26. The formalized-unconcealed questionnaire is the most difficult to interpret. (True/False)
Ans. False

27. The process of questionnaire design is called the schedule (True/False)
Ans. False

28. The non-formalized, concealed questionnaire is the most frequently used questionnaire. (True/False)
Ans. False

29. Sampling control is highest in
(a) A web-based survey
(b) E-mail based survey
(c) Schedule
(d) Mail/fax survey
Ans. (c) Schedule

30. The most cost-effective questionnaire administration method is through
(a) Web-based
(b) Schedule
(c) Telephone survey
(d) Mail survey
Ans. (a) Web-based

31. Response rate is highest in a
(a) Mail interview
(b) Schedule
(c) Email survey
(d) Web-based survey
Ans. (b) Schedule

32. Interviewer bias is high in a telephonic survey. (True/False)
Ans. True

33. Qualifying questions are also termed as filter questions. (True/False)
Ans. True

34. ‘Are you a vegetarian?—Yes/No’ is an example of an open-ended question. (True/False)
Ans. False

35. ‘Do you sing and dance?’ is an example of a double-barrelled question. (True/False)
Ans. True

36. ‘Do you not think that all fairness creams make false claims? –Yes/No’ is an example of a loaded question. (True/False)
Ans. False

37. The questionnaire has many advantages. Which of these is not one of them?
(a) Adaptability
(b) Anonymity
(c) Fast and economical
(d) Applicable to all sections of society
Ans. (d) Applicable to all sections of society

38. If the investigator distributes the questionnaire to his friends and acquaintances or if there is self-selection of the subjects, it could lead to
(a) Lower response
(b) Higher response
(c) Skewed sample response
(d) None of the above
Ans. (c) Skewed sample response

39. The chance of researcher bias is very ___ in the questionnaire method.
Ans. low

40. The difference between the sample result and the results obtained through a census using the identical procedure is known as sampling error. (True/False)
Ans. True

41. A population that is being sampled is also called the universe. (True/False)
Ans. True

42. Which of these is not a sampling frame?
(a) List of registered voters in a constituency
(b) Subscribers listed in a telephone directory
(c) The total number of students registered with a university
(d) 30 students who are surveyed of a class of 150 MBA students
Ans. (d) 30 students who are surveyed of a class of 150 MBA students

43. A subset of the population is called
(a) Element
(b) Sampling unit
(c) Sample
(d) Sampling frame
Ans. (c) Sample

44. A judgmental sample provides a better representation of the population than a probability sample. (True/False)
Ans. True

45. Non-probability methods are those in which the sample units are chosen purposefully. (True/False)
Ans. True

46. The criteria for stratification should be related to the ___ of the study.
Ans. Objectives

47. Only the initial sample unit is chosen randomly in a ___ sampling
Ans. Systematic

48. For a 90% confidence, the value of Z would be ___.
Ans. 1.645

49. The size of the sample depends upon the size of the population. (True/False)
Ans. False

50. The most commonly used approach for determining the size of the sample is the ___ approach covered under inferential statistics.
Ans. Confidence interval

51. The size of the sample is directly proportional to the ___ in the population and the value of Z for a confidence interval.
Ans. variability

52. The editing process is carried out at two levels, the first of these is field editing and the second is ___.
Ans. Central in-house editing

53. Going back to the respondent to check any errors during questionnaire administration is known as ___.
Ans. Backtracking

54. Backtracking is best suited for industrial surveys. (True/False)
Ans. True

55. Plug value refers to the fudged value that an investigator might put for a missing response. (True/False)
Ans. False

56. The smallest code entry a researcher makes in a codebook is a field. (True/False)
Ans. True

57. Several fields together can be clubbed into a record. (True/False)
Ans. True

58. In a data matrix every column represents a single case. (True/False)
Ans. False

59. All categories formulated for data entry must be mutually exclusive. (True/False)
Ans. True

60. The process of identifying and denoting a numeral to the responses given by a respondent is called___
Ans. Coding

61. In case the question is a Likert type question and it has agreement/ disagreement on a five-point scale, the number of corresponding columns in the codebook would be ___
Ans. One

62. Test tabulation is conducted on open-ended questions. (True/False)
Ans. False

63. For classifying nominal data one can tabulate using class intervals. (True/False)
Ans. False

64. Numerical data, like the ratio scale data, can be classified into
(a) Class intervals
(b) Codes
(c) Fields
(d) Files
Ans. (a) Class intervals

65. 10–15 years; 16–20 years; 21 years and beyond is an example of
(a) Inclusive class interval
(b) Exclusive class interval
(c) Class interval
(d) None of the above
Ans. (b) Inclusive class interval

66. Median can be computed for ordinal scale data. (True/False)
Ans. True

67. To carry out ___, the sample should be drawn at random.
Ans. Inferential analysis

68. The standard deviation as a measure of dispersion is independent of units of measurement. (True/False)
Ans. False

69. The range could be obtained from interval scale data. (True/False)
Ans. True

70. The positive square root of ___ is called standard deviation.
Ans. Variance

71. To compare the variability of two distributions, ___ can be used.
Ans. Coefficient of variation

72. The correlation coefficient can assume any value between 0 and 1. (True/False)
Ans. False

73. High association between two variables does not imply cause and effect relationship. (True/False)
Ans. True

74. In a cross table, the percentages should be computed in the direction of the ___ variable.
Ans. Independent

75. The first step in computing the percentages in a cross table is to identify ___ and ___ variables.
Ans. Dependent, independent

Thanks for visiting our website, if you like the post on Solved MCQ on Research Methodology please share it on social media.

You may watch these MCQs on Youtube

Research Methodology MCQ Questions and answers pdf

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *