Top 50 Basic Computer Knowledge questions with Answers in Pdf

Top 50 Basic Computer Knowledge questions with Answers in Pdf!

In today’s digital age, having a basic understanding of computers is essential for everyone. Whether you’re a student, professional, or simply an individual navigating through the modern world, knowing the fundamentals of computer knowledge can greatly enhance your daily life and career prospects.

If you’re looking to brush up on your computer skills or preparing for an interview, this article has got you covered. We have compiled a comprehensive list of the top 50 basic computer knowledge questions with detailed answers in PDF format. So grab a cup of coffee and get ready to dive into the fascinating world of computers!

Top 50 Basic Computer Knowledge questions with Answers

1. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?
a. OCR
b. OMR
c. MICR
d. All of the above
Ans: a

2. The output quality of a printer is measured by
a. Dot per inch
b. Dot per sq. inch
c. Dots printed per unit time
d. All of the above
Ans: b

3. In analog computer
a. Input is first converted to digital form
b. Input is never converted to digital form
c. The output is displayed in digital form
d. All of the above
Ans: b

4. In the latest generation computers, the instructions are executed
a. Parallel the only
b. Sequentially only
c. Both sequentially and parallel
d. All of the above
Ans: c

5. Who designed the first electronics computer – ENIAC?
a. Van-Neumann
b. Joseph M. Jacquard
c. J. Presper Eckert and John W Mauchly
d. All of the above
Ans: c

6. Who invented the high-level language c?
a. Dennis M. Ritchie
b. Niklaus Wirth
c. Seymour Papert
d. Donald Kunth
Ans: a

7. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to
a. Console-operator
b. Programmer
c. Peopleware
d. System Analyst
Ans: c

8. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
a. 1978
b. 1984
c. 1990
d. 1991
Ans: d

9. Human beings are referred to as Homosapinens, which device is called Silico Sapiens?
a. Monitor
b. Hardware
c. Robot
d. Computer
Ans: d

10. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
a. Leech
b. Squid
c. Slug
d. Glitch
Ans: d

11. Modern Computer are very reliable but they are not
a. Fast
b. Powerful
c. Infallible
d. Cheap
Ans: c

12. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
a. Pixel
b. Reverse video
c. Touch screen
d. Cursor
Ans: b

13. IMB launched its first personal computer called IBM-PC in 1981. It had chips from Intel, disk drives from Tandon, an operating system from Microsoft, the printer from Epson and application software from everywhere. Can you name the country which contributed to the video display?
a. India
b. China
c. Germany
d. Taiwan
Ans: d

14. Personal computers use a number of chips mounted on the main circuit board. What is the common name for such boards?
a. Daughterboard
b. Motherboard
c. Father board
d. Breadboard
Ans: b

15. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
a. Motherboard
b. Breadboard
c. Daughterboard
d. Grandmother board
Ans: a

16. What is meant by a dedicated computer?
a. Which is used by one person only
b. Which is assigned one and only one task
c. Which uses one kind of software
d. Which is meant for application software
Ans: b

17. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except:
a. Microprocessor
b. Disk controller
c. Serial interface
d. Modem
Ans: d

18. A computer program that converts an entire program into machine language is called a/an
a. Interpreter
b. Simulator
c. Compiler
d. Commander
Ans: c

19. A computer program that translates one program instructions at a time into machine language is called a/an
a. Interpreter
b. CPU
c. Compiler
d. Simulator
Ans: a

20. A small or intelligent device is so-called because it contains within it a
a. Computer
b. Microcomputer
c. Programmable
d. Sensor
Ans: d

21. The ALU of a computer responds to the commands coming from
a. Primary memory
b. Control section
c. External memory
d. Cache memory
Ans: b

22. The act of retrieving existing data from memory is called
a. Read-out
b. Read from
c. Read
d. All of the above
Ans: d

23. All modern computer operate on
a. Information
b. Floppies
c. Data
d. Word
Ans: c

24. Instructions and memory address are represented by
a. Character code
b. Binary codes
c. Binary word
d. Parity bit
Ans: b

25. Which of the following code used in present-day computing was developed by IBM Corporation?
a. ASCII
b. Hollerith Code
c. Baudot Code
d. EBCDIC Code
Ans: d

26. What is the latest write-once optical storage media?
a. Digital paper
b. Magneto-optical disk
c. WORM disk
d. CD-ROM disk
Ans: d

27. The most important advantage of a video disk is
a. Compactness
b. Potential capacity
c. Durability
d. Cost-effectiveness
Ans: b

28. As compared to diskettes, the hard disks are
a. More expensive
b. More portable
c. Less rigid
d. Slowly accessed
Ans: a

29. Floppy disks which are made from flexible plastic material are also called?
a. Hard disks
b. High-density disks
c. Diskettes
d. Templates
Ans: c

30. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
a. It is an output device
b. It is an input device
c. It is a peripheral device
d. It is a hardware item
Ans: c

31. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
a. Display screen
b. Soft copy terminal
c. Hard copy terminal
d. Plotter
Ans: c

32. Dot-matrix is a type of
a. Tape
b. Printer
c. Disk
d. Bus
Ans: b

33. The two kinds of main memory are:
a. Primary and secondary
b. Random and sequential
c. ROM and RAM
d. All of the above
Ans: c

34. A kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically-charged ink sprayed dots is called
a. Laser printer
b. Ink-jet printer
c. Drum printer
d. Chan printer
Ans: b

35. Which printer is very commonly used for desktop publishing?
a. Laser printer
b. Inkjet printer
c. Daisywheel printer
d. Dot-matrix printer
Ans: a

36. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce an audio response is
a. Magnetic tape
b. Voice response unit
c. Voice recognition unit
d. Voice band
Ans: b

37. A storage area used to store data to compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
a. Memory
b. Buffer
c. Accumulator
d. Address
Ans: b

38. To locate a data item for storage is
a. Field
b. Feed
c. Database
d. Fetch
Ans: d

39. programs designed to perform specific tasks is known as
a. system software
b. application software
c. utility programs
d. operating system
Ans: b

40. perforated paper used as input of output media is known as
a. paper tapes
b. magnetic tape
c. punched papers tape
d. card punch
Ans: a

41. Time during which a job is processed by the computer is
a. Delay times
b. Real-time
c. Execution time
d. Downtime
Ans: c

42. a computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as
a. Supercomputer
b. Mini computer
c. Microcomputer
d. Macro computer
Ans: a

43. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is
a. On-line thesaurus
b. Multiprogramming
c. Overlapped processing
d. Outline processor
Ans: c

44. A directly accessible appointment calendar is the feature of a …… resident package
a. CPU
b. Memory
c. Buffer
d. ALU
Ans: b

45. The term gigabyte refers to
a. 1024 bytes
b. 1024 kilobytes
c. 1024 megabytes
d. 1024 gigabyte
Ans: c

46. Which of the following is not an input device?
a. OCR
b. Optical scanners
c. Voice recognition device
d. COM (Computer Output to Microfilm)
Ans: d

47. The central processing unit (CPU) consists of
a. Input, output and processing
b. Control unit, primary storage, and secondary storage
c. Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
d. Control unit, processing, and primary storage
Ans: c

48. Which is considered a direct entry input device?
a. Optical scanner
b. Mouse and digitizer
c. Light pen
d. All of the above
Ans: d

49. Which is used for manufacturing chips?
a. Bus
b. Control unit
c. Semiconductors
d. A and b only
Ans: c

50. The computer code for the interchange of information between terminals is
a. ASCII
b. BCD
c. EBCDIC
d. All of the above
Ans: a

Download top 50 Basic Computer Knowledge questions with Answers in Pdf

Basic Information Technology Quiz

Now, test your knowledge of all things tech-related with our comprehensive quiz. With questions on topics such as cloud computing, data security, and programming, this quiz is sure to challenge even the most tech-savvy of you. So brush up on your tech knowledge and get ready to see how much you know!

8
Created on By Sofia Islam

Basic of Information Technology Quiz

Welcome to the world of Information Technology quiz with Eguardian India! Are you ready to test your knowledge on IT fundamentals? Take our Basic of Information Technology quiz and find out how well you understand this ever-evolving field. With this quiz, you'll gain a better understanding of the concepts, terminology, and tools needed to stay ahead of the curve. So, take a few minutes to challenge yourself and prepare for the future of IT.

1 / 25

How many bits are there in 1 byte?

2 / 25

The function  is to translate the ___ instructions into machine code.

3 / 25

Where do we need to click in the dialog box that appears, when we press Ctrl+ N?

4 / 25

Acc. to rules of binary multiplication what is 1* 0 =

5 / 25

According to rules of binary addition what is 0+1=

6 / 25

The process of loading the operating system from the secondary memory to primary memory is called as-

7 / 25

LINUX is a-

8 / 25

C++ is a –

9 / 25

How many megabytes are there in 1GB?

10 / 25

How many bytes are there in 1KB?

11 / 25

The actual appearance of the document to be printed is shown in the -

12 / 25

Mouse is a-

13 / 25

MS-PowerPoint is a-

14 / 25

What is the full form of RAM?

15 / 25

The Operating system is a-

16 / 25

The last row number of the excel spreadsheet is –

17 / 25

The current cell is an MS-Excel will be –

18 / 25

When a file is deleted, where does it get transferred?

19 / 25

A formula begins with the ___ sign.

20 / 25

Where is the name of the file displayed in a window?

21 / 25

Who is the first lady computer performer?

22 / 25

What is the Logic Proposed by English mathematician George Bool?

23 / 25

This is a first-generation computer.

24 / 25

Laptops are also known as-

25 / 25

Where are all the tools displayed in a window?

Your score is

The average score is 82%

0%

Thanks for visiting our website, if you like the post on Basic Computer Knowledge MCQ – Basic Computer MCQs with Answers please share on social media.

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *