Database Management System MCQs with Answers Pdf Download

Preparing for exams can be a daunting task, especially when it comes to subjects like Database Management System. With so many concepts and theories to grasp, students often find themselves in need of additional practice materials to solidify their understanding.

If you are one such student on the lookout for a comprehensive collection of Database Management System Multiple Choice Questions (MCQs) with answers, then you have arrived at the right place.

In this article, we will explore the benefits of MCQs as an exam preparation tool and provide you with a convenient PDF download that will enable you to enhance your knowledge and improve your chances of success in your upcoming exams. So let’s dive in and unlock the world of DBMS MCQs together!

Top 75 Database Management System MCQs

1. The basic component of a file in a file system is a ___.
Ans. Data item

2. UoD stands for ___.
Ans. Universe of Discourse

3. Database Management System is a ___ system to facilitate the creation and maintenance of a computerized database.
Ans. Software

4. The database management system is the major software component of a ___.
Ans. Database system

5. ___ were among the first to use databases in a geographically distributed manner.
Ans. Airlines

6. Web accesses may be stored in a ___.
Ans. Database

7. The ___ machines came along and let users interact directly with databases.
Ans. Automated teller

8. In ___ database is used for keeping records of calls made, generating monthly bills, maintaining balances on prepaid calling cards, and storing information about the communication networks.
Ans. Telecommunication

9. Data independence is usually considered from ___ points of view.
Ans. Two

10. ___ data independence allows changes in physical storage devices.
Ans. Physical

11. ___ data independence implies that application programs need not be changed if fields are added to an existing record.
Ans. Logical

12. Logical data independence is more ___ to achieve than physical independence.
Ans. Difficult

13. The ___ is one part of the conceptual design process.
Ans. data model

14. Data modelling is preceded by ___ and analysis.
Ans. Planning

15. The E-R data model based on a perception of the real-world that consists of a set of basic objects called ___.
Ans. Entities

16. A particular occurrence of an entity is called an entity ___.
Ans. Instance

17. An entity in A is associated with at most one entity in B, and an entity B is associated with at most one entity in A, this type of relationship is ___.
Ans. One-to-one

18. In one-to-many relationships, an entity in A is associated with any number of entities in B. An entity in B, however, can be associated with at most ___ entity in A.
Ans. One

19. The database administrator is the focus of the ___ control.
Ans. Centralized

20. Any redundancies that exist in the DBMS are controlled and the system ensures that these multiple copies are ___.
Ans. Consistent

21. ___ means that the data contained in the database is both accurate and consistent.
Ans. Data integrity

22. Data is of ___ importance to an organization and may be confidential.
Ans. Vital

23. A significant disadvantage of the DBMS system is ___.
Ans. Cost

24. Relational/SQL data is ___ to query than hierarchical, CODASYL, or some other model.
Ans. Easier

25. The relational model is based on ___ its accuracy and usefulness as a basis in mathematics.
Ans. set theory

26. The overall design of the database is called the ___ schema.
Ans. Database

27. In general, the database system supports one physical schema, one conceptual schema and several ___.
Ans. Subschema

28. The highest level of abstraction as seen by a user is called a ___ view.
Ans. External

29. ___ level describes what data are actually stored in the database.
Ans. Internal

30. There is only ___ conceptual schema per database.
Ans. One

31. Each transactional table handler implements its own ___ to handle all locking and concurrency needs.
Ans. Transaction Manager

32. ___ systems must be capable of handling thousands of orders placed at the same time.
Ans. Online Transaction Processing (OLTP)

33. In ___ the data storage mechanism must be transparent to the users who purchase the application.
Ans. Independent Software Vendors (ISVs)

34. Oracle 9i Database product is made up of ___ main components.
Ans. Three

35. The ___ consists of physical files and memory components.
Ans. Oracle server

36. The ___ consists of the memory components of Oracle and various background processes.
Ans. Oracle Instance

37. Database management systems provide a facility known as the ___, which can be used to define the conceptual schema.
Ans. data definition language (DDL)

38. DML is a language that enables users to access or manipulate as organized by the appropriate ___.
Ans. data model

39. ___ DML requires a user to specify what data is needed and how to get it.
Ans. Procedural

40. ___ converts DML statement embedded in an application program to normal procedure calls in the host language.
Ans. DML Precompiler

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *