Fundamental of Computer and Information Technology MCQ Pdf

Are you feeling the pressure of an upcoming exam on the fundamentals of computer and information technology? Well, fret no more! Whether you’re a tech enthusiast or just starting out in this exciting field, we’ve got you covered.

In this blog post, we have gathered a comprehensive set of Multiple Choice Questions (MCQ) along with their accurate answers to help you ace that test with flying colors. So, dear reader, if you’re seeking guidance and looking for an extensive resource conveniently compiled in one place, congratulations!

You’ve arrived at the right destination. Let’s dive into the world of computers and information technology together!

Fundamental of Computer and Information Technology MCQ Pdf

Fundamentals of Computer and Information Technology MCQ Question and Answer

1. ___ is a device that accepts information (in the form of digitalized data) and manipulates it for some result based on a program or sequence of instructions on how the data is to be processed.
Ans. Computer

2. Technically, a computer is a ___ machine.
Ans. Programmable

3. The invention of the ___ made smaller and less expensive computers possible.
Ans. Transistor

4. ___ was an important counting machine in ancient Babylon, China.
Ans. Abacus

5. The speed of the computer is usually measured in ___
Ans. Megahertz or Giga hertz

6. Different arithmetic operations are ___
Ans. Addition, Subtraction, Multiplication and Division

7. A device designed to assist in the entry of data into a computer is known as ___.
Ans. Input device

8. ___ device is categorized as a pointing device because it is used to point and select an option on the monitor.
Ans. Mouse

9. CCD stands for ___.
Ans. Charge-coupled devices

10. ___ is the electronic brain of the computer.
Ans. Central processing unit

11. ___ unit coordinates the activities of all the other units in the system.
Ans. Control

12. A single drum can have up to ___ tracks.
Ans. 200 tracks

13. ___ replaced vacuum tubes and ushered in the second-generation computer.
Ans. Transistors

14. Languages developed during second-generation computers are ___.
Ans. COBOL and FORTRAN

15. The development of ___ was the hallmark of the third generation of computers.
Ans. integrated circuit

16. ___ is the basic material used to make computer chips, transistors, silicon diodes, and other electronic circuits and switching devices.
Ans. Silicon

17. What is the technology used in fourth-generation computers?
Ans. Microprocessor

18. The three basic characteristics of microprocessors are ___.
Ans. Instruction Set, Bandwidth and Clock Speed

19. Artificial intelligence contains ____.
Ans. Games playing, Expert Systems, Natural Language, Neural Networks & Robotics

20. ___ is the branch of computer science concerned with making computers behave like humans.
Ans. Artificial Intelligence

21. Examples of supercomputers are ___.
Ans. CRAY-1, CRAY-2, Control Data CYBER 205 and ETA A-10

22. Personal computers are available in two models ___ and ___.
Ans. Desktop PCs & Tower PCs

23. Examples of handheld computers are ___.
Ans. Personal Digital Assistants, Cellular telephones and H/PC Pro Devices

24. The UNIVAC and ENIAC computers are examples of ___ computing devices.
Ans. First-generation

25. Decimal means base ___.
Ans. 10

26. The value of the bit pattern 11111111 is ___.
Ans. 255

27. The hexadecimal equivalent of (1011 1010 0011 .0010)2 is ___.
Ans. (B A 3 .2)16

28. The result of 7-2 using 1’s complement notation is ___.
Ans. 0100

29. The bit pattern 1011 in 1’s complement notation is ___.
Ans. – 4

30. The result of 7-2 using 2’s complement notation is ___.
Ans. 0101

31. The bit pattern 1110 in 2’s complement notation is ___.
Ans. – 2

32. If x,y,z contains values 0,1,1 then (x+z)y is ___.
Ans. 1

33. x+y.0 is ___ Law.
Ans. Commutative

34. x+1 =1 is ___ Law.
Ans. Dominance

35. Boolean product for 1 and 0 in AND has ____ value.
Ans. 0

36. Boolean product for 1 and 0 in OR has ___ value.
Ans. 1

37. Postulate P3 indicates ___.
Ans. The • and + operators are commutative

38. The D flip-flop can be interpreted as a primitive memory cell, zero-order hold, or delay line (True/False).
Ans. True

39. Shift Register is a group of ___ set up in a linear fashion.
Ans. Flip Flops

40. Shift registers can have co-parallel inputs and outputs, including serial-in, parallel-out (SIPO) and parallel-in, serial-out (PISO) types. (True/False)
Ans. True

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *