Multiple Choice Questions on Personality Development

Multiple Choice Questions on Personality Development pdf notes for preparation of various competitive and academic examinations

Are you looking for a comprehensive set of Multiple Choice Questions (MCQs) to test your knowledge on the subject of personality development? If so, this article has you covered.

Here, we will provide an overview of some of the most important topics related to personality development and provide multiple choice questions to help you assess your understanding.

With these questions, you can check your knowledge and gain a better idea of where you need to focus your studies.

The primary skill is to acquire knowledge about everything in the world

The primary skill needed to acquire knowledge about everything in the world is curiosity. Curiosity is the driving force behind learning and exploration. It is what motivates us to seek out new experiences, ask questions, and gather information.

Without curiosity, we would not have made many of the advances that we have made as a species. Curiosity helps us to expand our horizons and broaden our perspectives.

It allows us to see beyond our own narrow worldview and gain a deeper understanding of other cultures, traditions, and ways of thinking. Through curiosity, we can learn about history, science, art, literature, and economics—virtually every subject that exists.

One of the key benefits of cultivating curiosity as a skill for acquiring knowledge is that it helps keep our minds active and engaged throughout our lives.

By constantly seeking out new information and experiences, we can ward off boredom and maintain mental agility well into old age.

Multiple Choice Questions on Personality Development

1. Communication helps officials to ___ the employees.
A. Eliminate
B. motivate
C. Threaten
D. apprise
Answer: (B

2. ___ means checking whether the earlier stages of reading were followed promptly or not.
A. Survey
B. Question
C. Read
D. Review
Answer: (D

3. The document that is used to communicate within the organization is called ___.
A. letter
B. memo
C. e-mail
D. telex
Answer: (B

4. Identify the adverb in the sentence, ‘I work more on the product development side.’
A. I
B. work
C. More
D. the
Answer: (A

5. While listening, when we assess what the speaker is speaking, it is ___.
A. comprehensive listening
B. dialogic listening
C. systematic listening
D. critical listening
Answer: (D

6. Identify the polite method of beginning a business letter
A. We are forced to refuse
B. We demand to know from you
C. We find it difficult to believe
D. We appreciate your prompt reply
Answer: (D

7. Pick the pronoun from the sentence; ‘She was quite good looking’
A. She
B. Was
C. Quite
D. Good looking
Answer: (A

8. The subject in the job application is written ___
A. before the salutation
B. after the salutation
C. before the complimentary close
D. after the complimentary close
Answer: (B

9. ___ should be provided in a resume only on request
A. Telephone number
B. Reference
C. Educational qualification
D. Work experience
Answer: (B

9. ___ is a document that can be used as an evident in legal cases.
A. Notice
B. Minutes of a meeting
C. Agenda
D. Memo
Answer: (A

11. ___ is a document that can be used as an evident in legal cases.
A. Notice
B. Minutes of a meeting
C. Agenda
D. Memo
Answer: (A

12. Identify the type of sentence: The boy climbed up to the top of the tower.
A. Simple
B. Compound
C. Complex
D. Superlative
Answer: (A

13. Rain has ___ right through the coat. If you can’t ___ your dog from biting the milkman, you must lock him up.
a. Penetrated, restrain
b. Ex asperation, kernal
c. Cut, amazement
d. None of the above
Answer: (A

14. Important kinds of workers are –
a. Growers, diggers
b. Makers, movers
c. Both a & b
d. All of the above
Answer: (C & D

15. David living stone worked as a ___ in a cotton mill when he was only ten years old. He did not receive any formal education and was his own ___.
a. Doctor, labourer
b. Labourer, teacher
c. Explorer, labourer
d. Teacher, doctor
Answer: (B

16. ___ involves processing and reconstructing the data, but ___ is letting the sounds beat your eardrums.
a. Listening, hearing
b. Hearing, listening
c. Casual listening, focused listening
d. None of the above
Answer: (A

17. The ___ and ___ is also helpful for the listener to understand the meaning.
a. Tone, behavior
b. Pitch, tone
c. Tone, attitude
d. Tone, intensity
Answer: (B

18. Using lecturers, handouts we acquire information from ___ and by using tutorials, conversations etc. we acquire information through ___.
a. Tutors, fellow learners
b. Other sources, tutors
c. Students, tutors
d. None of the above
Answer: (A

19. Identify the advantages of writing –
a. The speaker himself did not have to be present in order to communicate
b. The knowledge of one generation could be accumulated and passed on to the next
c. Both a & b
d. We can represent, what we want
Answer: (C

20. The general categories of communications are –
a. Speech, writing
b. Printing
c. Electronic communication
d. All of the above
Answer: (D

21. ___ means no external, unnecessary details have to be included, while ___ means all the significant and important details should be included.
a. Accurate, complete
b. Orderly, clear
c. Accurate, clear
d. Clear, complete
Answer: (A

22. Common kinds of narrative skills are –
a. How to do something
b. How something works
c. Both a & b
d. Arrange the information properly
Answer: (C

23. In English the same “You” is used for addressing ___ and ___.
a. Youngers, elders
b. Elders, equals
c. Elders. Olders
d. None of the above
Answer: (B

24. We have to utter the sentences in ___ and pay attention to the ___ of the language spoken.
a. Appropriate manner, fluency
b. Appropriate context, cultural aspect
c. Social aspect, appropriate context
d. All of the above
Answer: (B

25. We communicate orally in two ways: ___ and ___
a) telephonic conversation; non verbal communication
b) verbal communication; face-to-face communication
c) face-to-face communication; telephonic conversation
d) verbal communication; nonverbal communication
Answer: (C

Share on Social Media

Similar Posts

4 Comments

  1. Lakhan Machhindra Suryavanshi says:

    Parsanality devlopment is very important and usefull inlife.

  2. Lakhan Machhindra Suryavanshi says:

    Parsanality devlopment is very important and
    inlife.

  3. Lakhan Machhindra Suryavanshi says:

    Parsanality devlopment course successful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *