Human Resource Development Multiple Choice Questions with Answers

Human Resource Development Multiple questions with answers for the preparation of academic and competitive examinations

Human Resource Development Multiple-Choice Questions with Answers

1. The integrative framework of SHRM was given by
a. Young and Berman
b. Federick Taylor
c. John Nadler
d. None of the above

Answer: (a)

2. The integrative framework comprises:
a. By building original capabilities
b. By improving employee satisfaction
c. By shaping shareholder and customer satisfaction
d. All of the above

Answer: (d)

3. ___ Allows anticipating the management of people through the organization due to retirement, promotion, and transfers.
a. HR planning
b. HRM
c. HRD
d. HR strategy

Answer: (a)

4. Rapidly changing circumstances are forcing the organization to ___ on their HRD strategies
a. Rethink
b. Enhance their performance
c. Leeway
d. None of the above

Answer: (a)

5. Who said, “OD is a complex educational strategy designed to increase organizational effectiveness and wealth through planned intervention?
a. Dale S Beach
b. Walter
c. Nadler
d. Frederick Taylor

Answer: (a)

6. ___ gives correct identification of the problem and its causes and determines the scope of future action
a. Symptoms
b. Diagnostic
c. Attributes
d. Interviews questionnaires

Answer: (b)

7. ___ Management is a means of getting better results from organizations, teams, and individuals by understanding and managing performance within an agreed-upon framework.
a. Performance management
b. Strategic management
c. Human resource management
d. Team management

Answer: (a)

8. Selecting the right reward is only the first half of the battle. The other half is.
a. Delivering a reward correctly
b. Calculating the reward
c. Both a & b
d. None of the above

Answer: (c)

9. The amount of our charity that will be developed to line managers to make pay decision
a. Devolution
b. Differentials
c. Contingent pay
d. Reward priorities

Answer: (a)

10. The ability of ___ is an effective method of compelling the other party to justify its claim on the merits.
a. Questioning
b. Arguments
c. Discussions
d. Contract

Answer: (a)

11. True/false
The signing of an agreement does not ensure its successful implementation.
a. False
b. True

Answer: (b)

12. ___ is a mechanism for maintaining good industrial relations.
a. Negotiation
b. Collective bargaining
c. Both a & b
d. None of the above

Answer: (b)

13. ___ Negatively affects innovation and courses major delays in the delivery of services.
a. Turnover
b. Brain Drain
c. Attrition rate
d. Unskilled manpower

Answer: (b)

14. ___ is the underpinning of customer satisfaction with the organization.
a. Loyal employee
b. Enthusiastic employee
c. Nurtured employee
d. All of the above

Answer: (a)

15. Excessive turnover is an inevitable result of ___.
a. Poor interment
b. Poor management
c. Poor communication skills
d. Employee separations

Answer: (b)

16. Managers with ___ vision experience excessive turnover.
a. Myopic
b. Cohesion
c. Galloping technology
d. All of the above

Answer: (a)

17. Who said, “ companies that manage people right will outperform companies that don’t by 30 to 40 per cent”.
a. Federick Taylor
b. Nadler
c. Jefferey Pfeffer
d. Rober Oven

Answer: (c)

18. “Layoff” better expressed as.
a. RIF
b. Position elimination
c. Both a & b
d. None

Answer: (c)

19. Employee separation needs to be done with ___ by HRM.
a. Human touch
b. Brain
c. Planning
d. Progressive discipline

Answer: (a)

20. ___ of basic information in HR records are necessary to find out the performance of the personal function
a. Feedback
b. Response
c. Result
d. Details

Answer: (a)

21. ___ types of records include cards, charts etc.
a. Conventional
b. Modern
c. Both a & b
d. None of the above

Answer: (a)

22. Reports provides ___ information
a. Qualitative
b. Quantitative
c. Both a & b
d. All of the above

Answer: (c)

23. ___ is the first to start an integrated HRDS.
a. Jyoti ltd
b. BOB
c. C & T
d. CGL

Answer: (c)

24. The most neglected group in HRD are the.
a. Line managers
b. Employees
c. Labour organization
d. None of the above

Answer: (a)

25. In the presenter of liberalization ___ identifies an organization
a. Culture
b. Business
c. People
d. Environment

Answer: (b)

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *