Computer Graphics MCQ Multiple Choice Questions with Answers

Are you gearing up for an exam that covers computer graphics MCQ? Do you find yourself in need of comprehensive and reliable practice questions to strengthen your knowledge and boost your confidence? Look no further, as you have stumbled upon the perfect resource!

In this article, we present a collection of multiple-choice questions (MCQ) with detailed answers on the topic of computer graphics. Whether you are a student studying for an upcoming test or an individual seeking to expand their understanding of this fascinating field, our carefully curated set of MCQs will equip you with the necessary tools to excel. Join us as we delve into the realm of computer graphics and embark on a journey towards mastering its intricacies.

Computer Graphics MCQ Multiple Choice Questions with Answers. These MCQs are very helpful for the preparation of academic & competitive exams.Computer Graphics MCQComputer Graphics MCQ Multiple Choice Questions with Answers

1. ___ representation gives the final classification for using computer graphics.
A) Graphical
B) Coordinates
C) Pictorial
D) Characters
Answer: (C)

2. ___ is done to achieve better image quality either by elevating image contrast levels or by eradicating noise.
A) Image compression
B) Image enhancement
C) Image restoration
D) Image segmentation
Answer: (B)

3. ___ represents data of certain areas such as geographic maps, weather maps, oceanography charts, population density maps.
A) Animation
B) Simulation
C) Cartography
D) Dimensionality
Answer: (C)

4. In vector displays beam is deflected from the endpoint to the endpoint and the technique is called ___.
A) Raster Scan
B) Random Scan
C) Vector Scan
D) Conversion Scan
Answer: (B)

5. In controllable interaction user can change the attributes of the ___.
A) Images
B) Widgets
C) Videos
D) Audios
Answer: (A)

6. Programmer’s Hierarchical Interactive Graphics System (PHIGS) supports ___ grouping of 3D primitives called structures.
A) Nested-hierarchical
B) Single-hierarchical
C) Multilevel-hierarchical
D) Single-level- hierarchical
Answer: (A)

7. ___ is responsible for producing the picture from the detailed descriptions.
A) Graphical System
B) Application model
C) Conceptual model
D) Application program
Answer: (A)

8. ___ is the separate memory area provided in graphics workstations.
A) System memory
B) Display processor memory
C) Base memory
D) Conventional memory
Answer: (B)

9. The raster-scan generator produces ___ that generates the raster scan.
A) Pixel values
B) Deflection beams
C) Deflection signals
D) None of the above
Answer: (C)

10. To create scenes, images, pictures, and also animated pictures ___ acts as a very powerful tool.
A) Graphics package
B) Graphics controller
C) Graphics software
D) Graphics card
Answer: (C)

11. A ___ is used by the video controller to store many entries of pixel values in RGB format.
A) Dynamic table
B) Lookup table
C) Static Table
D) All the above
Answer: (B)

12. ___ can be used in the absence of colour capability of a monitor to set the shades of grey or grayscale for displayed primitives.
A) Color functions
B) Graphics controller
C) Video controller
D) Display processor
Answer: (A)

13. The number of colour choices can be increased by decreasing the number of ___ to the frame colour.
A) Grayscale
B) Bits per pixel
C) Intensity level
D) Brightness
Answer: (B)

14. The ___ controls the x and y address registers which in turn define the memory location to be accessed next.
A) Frame buffer
B) Raster scan generator
C) Video controller
D) Random Scan Display Processor
Answer: (B)

15. ___ method proves to be efficient in the scan-conversion of straight lines.
A) Raster Algorithm
B) DDA Algorithm
C) Bresenham’s line algorithm
D) Frame Algorithm
Answer: (C)

16. ___ is implemented using rotating random-access semiconductor memory.
A) Peripheral Buffer
B) Memory Buffer
C) Frame Buffer
D) IO Buffer
Answer: (C)

17. ___ algorithm is orientation dependent.
A) DDA
B) Rasterization
C) Scan conversion
D) Bresenham’s Line Algorithm
Answer: (A)

18. ___ equation can be used to find the y coordinate for the known x coordinate.
A) Differential
B) Polynomial
C) Simultaneously
D) Binomial
Answer: (B)

19. The intensity values for all the screen points are held in the ___.
A) Frame buffer
B) IO buffer
C) Video controller
D) Display processor
Answer: (A)

20. ___ does its own scan conversion and handles all Simple Raster Graphics Package’s (SRGP) primitives and attributes directly.
A) Video controller
B) Display controller
C) Frame buffer
D) I/O controller
Answer: (B)

21. ___ algorithm can be used to draw the circle by defining a circle as a differential equation.
A) Bresenham’s line
B) Digital differential analyzer
C) Recursive algorithms
D) Backtracking algorithms
Answer: (B)

22. Based on the line segment joining any two point’s lies, the polygons can be classified as___.
A) Convex and Concave
B) Regular and Irregular
C) Equilateral and Equiangular
D) None of the above
Answer: (A)

23. For a scan line with every polygon side, the use of ___ simplifies the calculation of intersection points.
A) Primitive’s spatial coherence
B) Coherence properties
C) Span coherence properties
D) Scan-line coherence properties
Answer: (B)

24. The ___ is the smallest rectangle that contains the polygon.
A) Cache box
B) Activex box
C) Bounding box
D) Databox
Answer: (C)

25. Algorithms that fill the interior, that define regions are called ___.
A) Boundary Fill algorithm
B) Flood Fill algorithm
C) Scan line algorithm
D) Fill area algorithm
Answer: (B)

26. Which of the following algorithm aims to overcome the difficulties of the seed fill algorithm?
A) Scan line algorithm
B) Boundary fill algorithm
C) Flood fill algorithm
D) Line algorithm
Answer: (A)

27. In the scan Line algorithm, as we scan from top to bottom, if the y coordinates between the two scan line changes by 1 then the equation is represented as ___.
A) Yi+1=Yi -1
B) Yi+1=Yi +1
C) Yi-1=Yi -1
D) Yi+1=Yi /1
Answer: (A)

28. Convex and Concave types of Polygon are classified on the basis of:
A) Where line segment joining any two points lies entirely within a polygon
B) Where the line segment joining any two points may not lie completely within the polygon.
C) Both a & b
D) Where the line segment joining any two points lies
Answer: (D)

29. The region against which an object is to be clipped is called ___.
A) Clip Window
B) Crop Window
C) Cross Section
D) Connecting Window
Answer: (A)

30. ___ is the procedure used to identify if any portions of a picture are within or outside of a specific region of space.
A) Clipping
B) Copying
C) Conversion
D) Communication
Answer: (A)

31. ___ method uses small line segments to generate a character.
A) Stroke
B) Signal
C) Crisscross
D) OCR
Answer: (B)

32. If the endpoints of the line are P5 P6 and the corresponding code is 0001 and 0000, the logical AND code is 0000, then the result is ___.
A) Partially Visible
B) Completely Visible
C) Completely Invisible
D) Error
Answer: (A)

33. The process of selecting and viewing the picture with a different view is called ___.
A) Windowing
B) Cropping
C) Clipping
D) Filling
Answer: (A)

34. A method used to test lines for total clipping is equivalent to the ___.
A) Logical AND operator
B) Logical OR operator
C) Logical XOR operator
D) Logical NAND operator
Answer: (A)

35. A ___ can be clipped by processing its boundary as a whole against each window edge.
A) Rectangle
B) Polygon
C) Octagon
D) Pentagon
Answer: (B)

36. The process of changing the position of an object from one coordinate location to another in a straight line path is called ___
A) Translation
B) Transformation
C) Transaction
D) Translocation
Answer: (A)

37. For the axis which does not coincide with the axis of the coordinate, a rotation matrix can be set up as a composite transformation that involves the combinations of translation and the ___ rotations.
A) Cartesian axes
B) Spatial axes
C) Coordinate axes
D) Reflexive axes
Answer: (C)

38. ___ is the process of mapping coordinates in the display of an image.
A) Viewing transformation
B) Reviewing transformation
C) Scaling transformation
D) Data transformation
Answer: (A)

39. The inverse of a matrix is another matrix such that when the two are multiplied together to get the___.
A) Transpose the matrix
B) Identity matrix
C) Diagonal matrix
D) Square matrix
Answer: (B)

40. ___ allows the programmer to define pictures that include a variety of transformations.
A) Human-computer information retrieval
B) Graphics systems
C) Software testing
D) Networking
Answer: (B)

41. The homogeneous coordinate is represented by a ___.
A) Triplet
B) Quadruplet
C) Tetractic
D) None of the above
Answer: (A)

42. We can obtain a ___ if and only if the determinant of the matrix is nonzero.
A) Row Matrix
B) Inverse matrix
C) Column Matrix
D) Rectangular Matrix
Answer: (B)

43. A ___ is nothing but the film plane in a camera that is positioned and oriented for a particular shot of the scene.
A) View system
B) View volume
C) View plane
D) All the above
Answer: (C)

44. A ___ can be defined by establishing the viewing coordinate system or view reference coordinate system.
A) View system
B) View plane
C) View volume
D) All the above
Answer: (B)

45. The length of the directed line segment between the view plane and the view reference points is referred to as ___.
A) View reference point
B) View-distance
C) view-up vector
D) None of the above
Answer: (B)

46. The mismatch between 3D objects and 2D displays is compensated by introducing ___.
A) Coordinates
B) View plane
C) Projections
D) None of the above
Answer: (C)

47. The process of displaying more than one face of an object using the orthographic projection is known as ___ orthographic projection.
A) Isometric
B) Cavalier
C) Cabinet
D) Axonometric
Answer: (D)

48. In ___ the view planes of the projection planes not normal to a principal axis are used.
A) Oblique Projection
B) Cavalier projection
C) Axonometric orthographic
D) Cabinet projection
Answer: (C)

49. If the direction of the projection is normal then it is called ___.
A) Orthographic parallel projection
B) Oblique parallel projection
C) Perspective Projection
D) Ortho-Oblique Projection
Answer: (A)

50. In ___ application program describes the objects in terms of primitives and attributes stored in or derived from an application model or data structure.
A) Input pipeline
B) Output pipeline
C) Task pipeline
D) Screen pipeline
Answer: (B)

51. Computer graphics is an extremely effective medium for communication between ___ and ___.
A) Human beings, Computers
B) Display, Computer
C) Input, Output
D) Virtual reality, Real World
Answer: (A)

52. Recognition and construction of 3D models of a scene from many 2D images are done in___ and ___.
A) Scene detection, Auditory scene analysis
B) Visual scene analysis, Computer vision
C) Speech analysis, Computer vision
D) Scene analysis, Computer vision
Answer: (D)

53. 1. ___ is a tool in interactive graphics used to move objects with respect to a stationary observer or move the viewer around stationary objects.
2. Digital coordinates are converted to analog voltages by the ___.
A) Motion dynamics, vector generator
B) Update dynamics, display generator
C) Structures, Motion dynamics
D) Graphics system, Structures
Answer: (A)

54. 1. Provides pixel to a desired picture or graphics object
2. Converts continuous pictures into discrete pixels.
The above special procedure is named ___.
A) Rasterization
B) Quantization
C) Motion dynamics
D) Update dynamics
Answer: (A)

55. ___ is the process of digitizing a picture definition given in an application program and storing it in the frame buffer as a set of ___.
A) Scan code, Pixel-intensity images
B) Scan conversion, Pixel-intensity values
C) Scan code, Pixel-intensity values
D) Scan conversion, Pixel-intensity images
Answer: (B)

56. ___ receives the intensity information of each pixel from ___ and displays them on the screen.
A) Frame buffer, Video controller
B) Video controller, Frame buffer
C) Display coprocessor, Video controller
D) Frame buffer, Display coprocessor
Answer: (B)

57. Which of the following are the ways of storing colour information in a frame buffer?
1. Can be stored directly in a frame buffer.
2. Color codes can also be stored in the system memory.
3. Color codes can be put as a separate table.
A) Only (1) & (3)
B) Only (3)
C) Only (2) & (3)
D) Only (1)
Answer: (A)

58. It is the process of digitizing a picture definition given in an application program and store it in the frame buffer as a set of pixel-intensity values. The above statement refers to:
A) Scan conversion
B) Video controller
C) Raster-scan system
D) Lookup table (LUT)
Answer: (A)

59. 1. It implements a frame buffer.
2. It operates in a FIFO fashion.
3. It is also named Queue.
These are the characteristics of ___.
A) Flip-flop Register
B) Shift Register
C) RS Register
D) Counter Register
Answer: (B)

60. 1. ___ procedures specify how images are to be modified.
2. ___ procedures specify where the images are to be generated.
A) Command, Conversion
B) Continue, Canvas control
C) Co-occurrence, Conversion
D) CopyPixel, Canvas control
Answer: (D)

61. The ___ between the output of the shift register and the ___ rate is maintained.
A) Synchronization, Audio Scan
B) Synchronization, Image Scan
C) Synchronization, Video Scan
D) All of the above
Answer: (C)

62. 1. Includes procedure related to initializing and controlling the input device.
2. Contains the values returned by the package’s sampling.
These are the functions of ___.
A) Input Pipeline
B) Output Pipeline
C) Buffer Pipeline
D) Virtual memory Pipeline
Answer: (A)

63. 1. Checking the pixel, if it is inside the polygon or outside it.
2. After checking, the pixels inside the polygon are highlighted. This method of highlighting is ___.
A) Flood Fill algorithm
B) Boundary Fill algorithm
C) Scan line algorithm
D) Fill area algorithm
Answer: (C)

64. 1. ___ exits when all pixels on a span are set to the same value.
2. ___ exists when consecutive scan lines that intersect the rectangle are identical.
A) Span coherence, Primitive’s spatial coherence
B) Span coherence, Scanline coherence
C) Coherence, Primitive’s spatial coherence
D) Scan-line coherence, Coherence
Answer: (B)

65. Which of the following are the tasks of the scan line algorithm?
1. Setting of the respective positions between each intersection pair with a specific colour.
2. Sorting of the intersection points from left to right.
3. Find the intersection points of the scan line with the polygon boundary.
A) Only (1), Only (3)
B) Only (2), Only (3)
C) Only (1), Only (2)
D) (1), (2), (3)
Answer: (D)

66. ___ is a small group of ___ with a fixed colour combination used to fill the particular area in the picture
A) Pattern & Pixels
B) Picture & Pixels
C) Tiling pattern & Pictures
D) Tiling pattern & Pixels
Answer: (A)

67. If the result is not ___ in the logical AND operation with two endpoint codes, then the line is completely ___ the clipping region.
A) 0001, Outside
B) 0000, Outside
C) 0010, Inside
D) 0100, Inside
Answer: (B)

68. Step 1: Identify the visible and invisible lines
Step 2: Identify the intersection points that are calculated for the remaining lines. Which of the option increases the efficiency of the clipping algorithm?
A) Only Step2
B) Step1 and Step2
C) Only Step1
D) None of the above
Answer: (B)

69. Consider the following statements:
1. The process of identifying the visible part of the picture for display is not straightforward.
2. Clipping algorithm is used to determine the points, lines, or portions of lines that lie inside the clipping window.
State True or False.
A) Both Statements True
B) 1-True, 2-False
C) 1-False, 2-True
D) Both Statements False
Answer: (A)

70. 1. It is a dot matrix
2. Characters are represented by an array of dots.
3. It is a two-dimensional array having columns and rows. Name the method: ___.
A) Bitmap Method
B) Jpeg Method
C) Cyan Method
D) Binarization
Answer: (A)

71. 1. The x shear and y shear transformations can be applied relative to other ___ lines.
2. Negative values rotate objects in the ___ sense.
A) Reference, Clockwise
B) Anticlockwise, Clockwise
C) Anticlockwise, Reference
D) Scaling, Reference
Answer: (A)

72. The viewing transformation is the combination of ___ transformation and___ transformations.
A) Normalization, Workstation
B) Phase normalization, Frequency normalization
C) Frequency normalization, Workstation
D) Phase normalization, Workstation
Answer: (A)

73. 1. A ___ is the one onto which the perspective projection of a set of parallel lines which are not parallel to the projection plane converges.
2. ___ is the one at which the vanishing point for any set of lines that are parallel to one of the three principal axes of an object.
A) Axis vanishing point, Principle vanishing point
B) Axis vanishing point, Vanishing point
C) Vanishing point, Axis vanishing point
D) View reference point, Vanishing point
Answer: (C)

74. ___ is used to convert the 3D description of objects in viewing coordinates to the ___.
A) Modeling transformation, 2D world coordinates
B) Projection transformation, 2D projection coordinates
C) Viewing transformation, 2D view coordinates
D) Workstation transformation, 2D device coordinates
Answer: (B)

75. 1. View distance tells how far the camera is positioned from the ___.
2. A ___ projection preserves relative proportions of objects but does not produce realistic views.
A) View plane, Workstation transformation
B) View plane, Viewing transformation
C) View reference point, parallel
D) View volume, Projection transformation
Answer: (C)

Conclusion

Participating in the Computer Graphics MCQ Multiple Choice Questions with Answers has surely expanded your knowledge and understanding of this fascinating field. By answering these questions, you have tested your comprehension, sharpened your problem-solving skills, and gained valuable insights into computer graphics concepts.

We hope that this experience has been enjoyable for you and has encouraged further exploration of computer graphics. If you found this article helpful or interesting, we encourage you to share it on social media platforms to help others discover and learn from it as well.

Together, let’s continue to engage in educational resources like this to foster a community of learning and growth in the field of computer graphics. Dear Reader, thanks for reading our blog on Computer Graphics MCQ. If you like, please share on social media.

Read More:

From here You can watch the Question answers video on YouTube

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *