100 Multiple Choice Questions in C programming pdf

100 multiple choice questions in C programming pdf—C programming MCQ for students who are preparing for IT exams at various institutes. C programming mcq with answers pdf

Are you looking for an efficient way to learn C programming, or perhaps a reliable resource to help you test your knowledge and skills?

This article provides the best resources available online and includes 100 multiple choice questions in C programming pdf.

Specifically, we will discuss the advantages of using this type of resource and how it can help you rapidly improve your programming skills.

100 multiple choice questions

100 multiple choice questions in C programming with answers

1. Which of the following language is the predecessor to C Programming Language?
a) A
b) B
c) BCPL
d) C++
Answer: (c)

2. C programming language was developed by
a) Dennis Ritchie
b) Ken Thompson
c) Bill Gates
d) Peter Norton
Answer: (a)

3. C was developed in the year ___
a) 1970
b) 1972
c) 1976
d) 1980
Answer: (b)

4. C is a ___ language
a) High Level
b) Low Level
c) Middle Level
d) Machine Level
Answer: (c)

5. C language is available for which of the following Operating Systems?
a) DOS
b) Windows
c) Unix
d) All of these
Answer: (d)

6. Which of the following symbol is used to denote a pre-processor statement?
a) !
b) #
c) ~
d) ;
Answer: (b)

7. Which of the following is a Scalar Data type
a) Float
b) Union
c) Array
d) Pointer
Answer: (a)

8. Which of the following are tokens in C?
a) Keywords
b) Variables
c) Constants
d) All of the above
Answer: (d)

9. What is the valid range of numbers for int type of data?
a) 0 to 256
b) -32768 to +32767
c) -65536 to +65536
d) No specific range
Answer: (b)

10. Which symbol is used as a statement terminator in C?
a) !
b) #
c) ~
d) ;
Answer: (d)

11. Which escape character can be used to begin a new line in C?
a) \a
b) \b
c) \m
d) \n
Answer: (d)

12. Which escape character can be used to beep from speaker in C?
a) \a
b) \b
c) \m
d) \n
Answer: (a)

13. Character constants should be enclosed between ___
a) Single quotes
b) Double quotes
c) Both a and
d) None of these
Answer: (a)

14. String constants should be enclosed between ___
a) Single quotes
b) Double quotes
c) Both a and b
d) None of these
Answer: (b)

15. Which of the following is invalid?
a) ‘’
b) ““
c) ‘a’
d) ‘abc’
Answer: (d)

16. The maximum length of a variable in C is ___
a) 8
b) 16
c) 32
d) 64
Answer: (a)

17. What will be the maximum size of a float variable?
a) 1 byte
b) 2 bytes
c) 4 bytes
d) 8 bytes
Answer: (c)

18. What will be the maximum size of a double variable?
a) 1 byte
b) 4 bytes
c) 8 bytes
d) 16 bytes
Answer: (c)

19. A declaration float a,b; occupies ___ of memory
a) 1 byte
b) 4 bytes
c) 8 bytes
d) 16 bytes
Answer: (c)

20. The size of a String variable is
a) 1 byte
b) 8 bytes
c) 16 bytes
d) None of these
Answer: (d)

21. Which of the following is an example of compounded assignment statement?
a) a=5
b) a+=5
c) a=b=c
d) a=b
Answer: (b)

22. The operator && is an example for ___ operator.
a) Assignment
b) Increment
c) Logical
d) Rational
Answer: (c)

23. The operator & is used for
a) Bitwise AND
b) Bitwise OR
c) Logical AND
d) Logical OR
Answer: (a)

24. The operator / can be applied to
a) integer values
b) float values
c) double values
d) All of these
Answer: (b)

25. The equality operator is represented by
a) :=
b) .EQ.
c) =
d) ==
Answer: (d)

Share on Social Media

Similar Posts

14 Comments

    1. Preeti pal says:

      Me c programing padhana chaheti hu

      1. ❤Thanks this help me in my exam

      2. Dinesh Ghorai says:

        Ok whatsapp koro 7384474711, min fees

  1. jiban joshi says:

    Thank you so much sir!!! From KTM Nepal Love you sir

  2. Sneh Lata Verma says:

    Thank you so much sir

  3. Shubham Maurya says:

    🙏🙏 Good Morning All Of You.🙏🙏
    These Questions are very important
    for online exam.
    I hope you all enjoyed these Questions.
    THANK YOU

    1. Shakti sahoo says:

      Yes sir this is very help full to me to attent the exam

  4. ❤Thanks this help me in my exam

  5. Shakti sahoo says:

    Yes sir this is very help full to me to attent the exam

  6. K S Mallesh says:

    I was conducting a test for students. This really helped me.

  7. Anjar kudra says:

    Question are so helpful but there some question need to be corrected

    1. I would like to downloading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *