Wireless and mobile communication MCQ

If you are searching for a comprehensive resource that provides Wireless and Mobile Communication MCQ in PDF format, then look no further. This article aims to guide you towards the right direction, ensuring that you have access to a valuable study material tailored specifically for the year 2024.

Preparing for an exam can be a daunting task, especially when it comes to subjects like wireless and mobile communication. With technology advancing rapidly, it is crucial for students to stay updated with the latest developments in this field.

One effective way to enhance your preparation is by practicing multiple-choice questions (MCQs) which not only test your knowledge but also help you familiarize yourself with different concepts and scenarios.

Wireless and mobile communication MCQ

1. One GSM radio channel is 0.2 MHz wide. (True/False)
Ans. True

2. The full form of ARFCN is ___.
Ans. Absolute Radio Frequency Channel Number

3. ARFCN is used to uniquely identify a radio channel. (True/False)
Ans. True

4. There may be either ___ number of 51-multi frames or ___ number of 26-multi frames in a superframe.
Ans. 26, 51

5. One TDMA time slot of ___.
Ans. 577 µs

6. One TDMA Frame is 4.615ms. (True/False)
Ans. True

7. One ___ TDMA multi-frame is 120 ms.
Ans. 26

8. One 51 TDMA multi-frame is 235 ms. (True/False)
Ans. True

9. One superframe is of ___.
Ans. 6.12 ms.

10. Each TDMA time slot is guarded by a ___ bit period guard time.
Ans. 8.25

11. One-bit period is equal to 3.69 μs approximately. (True/False)
Ans. True

12. The synchronization burst is used to synchronize a mobile station’s clock with the base station’s clock. (True/False)
Ans. True

13. How many logical channels are defined by the GSM network?
Ans. Four

14. Name the types of logical channels to exist in GSM.
Ans. Traffic Channels (TCH), Broadcast Channels (BCH), Common control channels, and Dedicated control channels

15. The TCH channels can transmit voice data at ___ kbps, ___ kbps, and ___ kbps.
Ans. 9.6 kbps, 4.8 kbps, and 2.4 kbps.

16. Broadcast Channels (BCH) are used for controlling the operation of the GSM network. (True/False)
Ans. True

17. Frequency Correction Channel (FCCH) is a BCH. (True/False)
Ans. True

18. Synchronization Channel (SCH) is a BCH. (True/False)
Ans. True

19. Different common control channels are ___, ___ the, and ___.
Ans. The paging channel (PCH), – the Access Grant Channel (AGCH), and the Random Access Channel (RACH).

20. The term SDCCH stands for ___.
Ans. Stand-alone Dedicated Control Channel (SDCCH)

21. The SDCCH, the SACCH, and the FACCH are Dedicated Control channels. (True/False)
Ans. True

22. International Mobile Station Equipment Identity (IMEI) uniquely identifies a mobile station internationally.(True/False)
Ans. True

23. The IMSI comprises ___ ___ and ___.
Ans. The Mobile Country Code (MCC The Mobile Network Code (MNC) and the Mobile Subscriber Identification Number (MSIN).

24. MCC of IMSI has ___ decimal digits.
Ans. 3 decimal digits.

25. ___ of IMSI uniquely identifies the mobile network of the subscriber within a country.
Ans. MNC

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *