Web Technologies MCQ | Web technology mcq questions and answers pdf

Web Technologies MCQ | Web Technology MCQ Questions and Answers pdf | Internet and Web Technology MCQ with Answers for all exams.

Web Technologies MCQ  Web technology mcq questions and answers pdf

Web Technologies MCQ

1. The ___ receives a stream of tokens from the parser and sorts them according to function.
Ans: Event switcher

2. DOM stands for ___.
Ans: Document Object Model

3. SAX stands for ___.
Ans: Simple API in XML

4. SAX and DOM are very different Where SAX models the parser, DOM models the XML ___.
Ans: Document

5. The main purpose of ___ is to add interactivity to the browser and Web pages.
Ans: JavaScript

6. ___ is a full-fledged object-oriented programming language.
Ans: Java

7. The ___ is used to manipulate a stored piece of text.
Ans: String Object

8. The ___ contains an array of previously visited URLs by the visitor.
Ans: History Object

8. The ___ represents an open window in a browser.
Ans: Window Object

10. ___ is an API that can be used by web scripting languages like JavaScript, VBScript, etc.
Ans: HTTP requests

11. HTTP requests provide a mechanism for transferring the data either in text or XML format between the web client and the webserver. (True/False)
Ans: True

12. The ‘A’ in AJAX stands for ___.
Ans: “asynchronous,”

13. XMLHttpRequest object property ___ is used to returns a reference to the constructor of an object.
Ans: Constructor

14. XMLHttpRequest object method abort is used to cancels the current HTTP request. (True/False)
Ans: True

15. ___ is used to sets or retrieves the event handler for asynchronous requests.
Ans: Onreadystatechange

16. The argument in send method is ignored if the request method is ___.
Ans: GET or HEAD.

17. Abort () method cancels any network activity. (True/False)
Ans: True

18. ___ attribute is used to return the document response entity-body.
Ans: The responseXML

19. The ___ attribute is used to return the text response entity-body.
Ans: responseText

20. AJAX stands for “___.
Ans: Asynchronous JavaScript and XML

21. ___ uses a programming model with display and events.
Ans: AJAX

22. AJAX allows users to continue interacting with a web pages while waiting for data to be returned.
(True / False)
Ans: True

23. AJAX includes HTML and ___ for presenting.
Ans: CSS

24. Ajax component frameworks can enable more rapid development than direct Ajax frameworks, but with less control. (True / False)
Ans: True

25. ___ is a powerhouse of options for the Ajax programmer.
Ans: DHTML

26. DHTML allows the page author to ___ in their document, independently moving each element from any starting point to any ending point.
Ans: Animate text and image

27. ___ is a formal specification for arranging and styling items in web pages.
Ans: CSS

28. Variations in web browser implementations, such as ___ and Worldwide Web, made consistent site appearance difficult.
Ans: ViolaWWW

29. SSP stands for ___.
Ans: Stream-based style sheet proposal

30. A markup language is just a set of rules. (True / false)
Ans: True

31. ___ provides a mechanism for transferring the data either in text or XML format between the web client and the webserver.
Ans: HTTPRequest

32. Using an external file, It is simpler to include a ___ file.
Ans: JavaScript

33. The X in Ajax stands for ___.
Ans: XML

34. In XML, we make up our own ___ names.
Ans: Element

35. Like HTML, XML elements can contain other XML element. (True/False)
Ans: True

36. In the ___ method a node list containing all of a node’s child nodes.
Ans: ChildNodes()

37. ___ method takes a single parameter: the node to insert, and inserts that node after the last child node.
Ans: AppendChild()

38. ___ method takes two parameters: the attribute name and value. If the attribute already exists, it replaces it with the new value. If it doesn’t exist, it creates it.
Ans: SetAttribute()

39. The process of fetching data from an XML file to be filled in an HTML table, using ___ and ___.
Ans: DSO and Javascript

40. DSO allows data binding to HTML table elements. (true/false)
Ans: True

41. ___ property holds an array that contains all the child nodes of the document element
Ans: ChildNodes()

42. PHP stands for___
Ans: Hypertext Pre-processor

43. PHP is a ___ scripting language.
Ans: Server-side

44. PHP scripts are always enclosed in between ___ PHP tags.
Ans: Two

45. We must save our PHP file with a___ extension, instead of the standard .html extension.
Ans: .PHP

46. In a ___ array, each element in the main array can also be an array.
Ans: Multidimensional

47. PHP variables must start with a letter or underscore “_”. (true/false)
Ans: True

48. The ___ function is used to collect values from a form sent with method=”post”.
Ans: POST

49. The ___ function is used to collect values from a form sent with method=”get”.
Ans: GET

50. To add more functionality to a function, we can add ___.
Ans: Parameters

51. To make a communication between the client and the server the client code needs to create a so-called ___ object.
Ans: XMLHttpRequest

52. PHP has similarities with the JavaScript language used to control ___ in functionality, code layout, and ideology.
Ans: AJAX

53. ___ function which will change the value of our second field.
Ans: setOutput()

54. ___ can be used for interactive communication with a database.
Ans: AJAX

55. Database allows web applications to store information in a systematic way, and retrieve that information later through the use of the structured query. (True/False)
Ans: True

56. To make a communication between the client and the server the client code needs to create a so-called ___ object.
Ans: XMLHttpRequest

57. PHP has similarities with the JavaScript language used to control ___ in functionality, code layout, and ideology.
Ans: AJAX

58. ___ function which will change the value of our second field.
Ans: SetOutput()

59. Ajax, PHP, and Database make a great combination for producing Web-based eCommerce applications. (True/false)
Ans: True

60. ___ is used to request the interface for Update or Insert of the records.
Ans: AjaxFunctionUpdateInseart()

61. ___ is used to request the deletion of the selected records.
Ans: AjazFunctionDelete()

62. A ___ is a separate application that stores a collection of data.
Ans: database

63. If a second call is made to mysql_connect() with the same arguments, no new connection will be established. (True/false)
Ans: True

64. MySQL supports over ___ making it ideal for the education industry in which a wide variety of platforms are used.
Ans: 20 platforms

65. MySQL works on many operating systems and with many languages including PHP, PERL, C, C++, JAVA etc. (True/false)
Ans: True

66. MySQL supports large databases, up to 50 million rows or more in a table. The default file size limit for a table is___.
Ans: 4 GB

67. ASP stands for___
Ans: Active Server Page

68. ASP is Web pages that contain server-side scripts in addition to the usual mixture of text and HTML tags.(True/false)
Ans: server-side script

69. ___ variables are used to store information about ALL users in one specific application.
Ans: Application

70. Variables cannot contain a ___.
Ans: period

71. In ASP we declare a variable with the use of the ___ keyword.
Ans: DIM

72. If the ASP appears on the page or the ___, something has gone wrong.
Ans: Source of the page

73. The ___ checks if a condition is true before each time that the code inside the loop is repeated.
Ans: While loop

74. In ___ condition is tested at the bottom instead of at the top of the loop.
Ans: Do loop

75. Response object is used to send information to the user i.e. to the browser. (true/false)
Ans: True

Foreign Trade of India MCQs with Answer

Web Technology MCQ Questions and answers: Set-1

Dear Readers, you may download the pdf form from here. If you like the post on Web Technologies MCQ | Web technology MCQ questions and answers, please share it on social media.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *