Solved mcqs on operation research | Operation research mcq with answers

Solved MCQs on operation research | Operation research MCQ with answers for the preparation of academic and competitive exams.

Are you a student or professional searching for comprehensive and solved multiple-choice questions (MCQs) on operation research? Look no further! In this article, we have gathered a diverse range of MCQs that cover the fundamental concepts and techniques of operation research.

Whether you are preparing for an exam, looking to assess your knowledge, or simply curious about this field’s intricacies, these solved MCQs will serve as an invaluable resource.

Operation research is a discipline that utilizes mathematical models and analytical techniques to optimize complex decision-making processes.

It plays a crucial role in various industries, including manufacturing, logistics, finance, healthcare, and transportation. However, grasping the core principles of operation research can be challenging without adequate practice.

Solved mcqs on operation research  Operation research mcq with answers

Solved MCQs on operation research

1. With the addition of Gomory’s constraint, the problem is solved by ___ ___ ___.
Ans. Dual simplex method

2. Do you select the variable for Gomory’s constraint whose fractional value is more?
Ans. Correct

3. Optimum values in a pure IPP can be x=2 and y=3.5.
Ans. Wrong

4. Branch and bound techniques are applied when some variables have upper or lower bounds.
Ans. True

5. We start the technique with a lower bound.
Ans. False

6. Customers arrive at a bank at regular intervals.
Ans. False

7. Queuing identifies the optimal service facilities to be provided.
Ans. True

8. Queuing theory is based on the deterministic model.
Ans. False

9. One of the indicators of the efficiency of a system is the ___ factor.
Ans. Utilization

10. Analysis of queuing system explores ___ ___.
Ans. Various alternatives

11. ___ technique can also be used for analysis.
Ans. Simulation

12. Every queuing process has an arrival pattern, a service facility and a queue discipline as its constituents.
Ans. Yes

13. If the arrivals are completely random, then it follows the Poisson distribution.
Ans. Yes

14. Multiple service channels may be arranged in ___ or in ___.
Ans. Series, parallel

15. The service time can be ___ or ___.
Ans. Constant, varying

16. When customers keep on switching over from one queue to another then it is called ___.
Ans. Jockeying

17. ___ ___ ___ ___ are the types of customer behavior.
Ans. Balancing

18. E (m) refers to ___ ___ ___ ___.
Ans. The average length of the queue

19. Probability density function of the time spent by a customer in the system is denoted by ___.
Ans. F (μ)

20. ___ arrivals are allowed.
Ans. Simultaneous

21. The expected number of customers in the non-empty queue is given by ___.
Ans. μ / μ – λ

22. The probability that an arriving customer has to wait for receiving service is given by ___.
Ans. λ / μ

23. When the possible number of arrivals is limited, then we apply the infinite queuing model.
Ans. False

24. The queue discipline in a finite queuing process can be random.
Ans. True

25. The efficiency factor for this model is HJ / H + J + L.
Ans. False

26. Simulation may be called experimentation in the ___ ___.
Ans. Management Laboratory

27. Random numbers have the property that any number has ___to occur.
Ans. Equally likely

28. The totality of probability assigned to the variable should always be equal to ___.
Ans. 1

29. In any simulation problem, initial conditions are stated.
Ans. True

30. Random numbers are assigned for cumulative probability values.
Ans. True

31. Without identifying any relationship between variables, you can solve the simulation problem.
Ans. False

32. Standard error for percentage of success = (P (1-P) / N) 1/2.
Ans. Agree

33. It is possible to determine the number of trials.
Ans. Agree

34. The accuracy of results increases as the square of the number of trials.
Ans. Disagree

35. Simulation gives the optimum solution.
Ans. False

36. Simulation interrupts real system activities.
Ans. False

37. This technique can be easily understood by non-technical managers.
Ans. True

38. Project consists of interrelated activities.
Ans. True

39. Project activities are to be completed in a specified time according to a specified sequence.
Ans. True

40. PERT and CPM identifies non-critical activities.
Ans. True

41. PERT is an activity-oriented network.
Ans. False

42. CPM is used for projects that are repetitive in nature.
Ans. True

43. Events do not consume ___ and ___.
Ans. Time, resource

44. Arrow’s head number is ___ than its tail number.
Ans. Greater than

45. Dummy activity is introduced in a network to keep a proper ___ relationship.
Ans. Precedence

46. Critical path calculation includes both ___ and ___.
Ans. Forward pass & backward pass

47. In a project network, a sequence of activities may form a loop.
Ans. False

48. A critical activity must have its total and free floats equal to zero.
Ans. True

49. A non-critical activity cannot have zero total floats.
Ans. True

50. The critical path of the project network represents the minimum duration needed to complete the network.
Ans. True

51. A network may include more than one critical path.
Ans. False

52. Competitive situations arise when ___ or ___ parties with ___ operate.
Ans. Two, more, conflicting interest

53. State any one characteristic of a competitive game.
Ans. Players do not communicate with each other.

54. When do you call a game a zero-sum game?
Ans. When the value of the game is zero (0).

55. What is a rectangular game?
Ans. Two-person zero-sum game.

56. What is pure strategy?
Ans. When a player plays only one strategy irrespective of the opponents ‘moves.

57. How many courses of action are available to the players in a competitive game?
Ans. Each player has a finite number of courses of action or moves.

58. Saddle point occurs at row minimum and column maximum.
Ans. True

59. The row whose elements are less than the corresponding elements of another row is ___.
Ans. Deleted

60. If the average of any 2 columns is less than or equal to the corresponding elements of another column, it is ___.
Ans. Deleted

Operations Research Multiple Choice Questions and Answers pdf

You may watch the video format of these MCQs on Youtube

Thanks for visiting our website, if you like the post on Solved MCQs on operation research, don’t forget to share it on social media.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *