Software Project Management MCQ pdf Questions with Answers

Software Project Management MCQ pdf Questions with Answers for the preparation of MBA Academic exam of all Institutions.

Welcome to our collection of Software Project Management Multiple-Choice Questions (MCQs) with Answers! This comprehensive set of MCQs is designed to test your knowledge and understanding of software project management concepts.

Whether you are a student studying project management or a professional in the software development field, these questions will provide valuable insights and help you assess your proficiency in this domain.

Software Project Management MCQ pdf Questions with Answers

Software Project Management MCQ Questions with Answers.

1. The aim of an organizational structure is to facilitate cooperation towards a common goal. (True / False)
Ans. True

2. Cutting out unnecessary requirements in the software project is called ___.
Ans. Requirements Scrubbing

3. ___ team organization attempts to combine the benefits of centralized and decentralized control while minimizing or avoiding their disadvantages.
Ans. Mixed-Control

4. Decentralized control is best when communication among engineers is necessary for achieving a good solution. (True / False)
Ans. True

5. ___ is best when the speed of development is the most important goal and the problem is well understood.
Ans. Centralized-Control

6. ___ refers to the long-term management of intractable conflicts.
Ans. Conflict Management

7. The risk associated with the degree of uncertainty that the product will meet its requirements and be fit for its intended use is a ___.
a) Cost risk
b) Performance risk
c) Support risk
d) Schedule risk
Ans. b) Performance risk

8. SEI-CMM stands for ___.
Ans. Software Engineering Institute – Capability Maturity Model

9. ANSI stands for ___.
Ans. American National Standards Institute

10. Software quality assurance (SQA) is an umbrella activity that is applied throughout the lifecycle of the project across all phases. (True / False)
Ans. True

11. The term CASE is applied to software product development that uses extensive software engineering principles and these processes are implemented either partly or majorly through the supporting software.
(True / False)
Ans. True

12. CASE stands for ___.
Ans. Computer-Aided Software Engineering

13. The ___ is the heart of a CASE system.
a) Repository
b) Dictionary
c) Design
d) Coding
Ans. a) Repository

14. Business process engineering tools provide the basic model of the information which acts as the meta-data from which the specific information can be derived. (True / False)
Ans. True

15. ___ model the processes by representing the key elements of the process.
Ans. Process modeling tools

16. Screen painter is an example of ___ tools.
a) Programming
b) Prototyping
c) Design
d) Analysis
Ans. b) Prototyping

17. The term integration implies both combination and closure. (True /False)
Ans. True

18. SCI stands for ___.
Ans. Software Configuration Items

19. ___ control the behavior of tools within the environment.
Ans. Tools management services

20. ___ is a database that acts as the center for both accumulation and storage of software engineering information.
Ans. CASE Repository

21. Software testing is the process of running through the application or a software product with the intention of uncovering the errors. (True / False)
Ans. True

22. ___ to ensure that the software will function well when the number of users is increased on the system.
Ans. Scalability Testing

23. Software testing typically represents ___ of a software development budget.
a) 40%
b) 20%
c) 70%
d) 90%
Ans. a) 40%

24. Black Box Testing tests the internal structure of the system. (True / False)
Ans. False

25. ___ method leads to a selection of test cases that exercise boundary values.
Ans. Boundary Value Analysis

26. ___ technique provides a logical representation of various possible operational scenarios of the application being tested.
a) Boundary Value Analysis
b) Cause-effect graphing
c) Equivalence Partitioning
d) Basis Path Testing
Ans. b) Cause-effect graphing

27. White box testing is a test case design method that uses the control structure of the procedural design to derive test cases. (True / False)
Ans. True

28. ___ is a software metric that provides a quantitative measure of the logical complexity of a program.
Ans. Cyclomatic complexity

29. Which one of the following is a Software Testing tool?
a) Rational Rose
b) Oracle
c) Win Runner
d) Linux
Ans. c) Win Runner

30. ___ is an SQA activity that assures standards and procedures defined for the project are followed properly and follows the compliance as stated.
Ans. Product evaluation

31. Software maintenance is the modification of a software product after delivery to correct errors, improve performance, or adapt to new requirements. (True / False)
Ans. True

32. ___ Allow legacy applications to adapt to changing requirements in quick time.
Ans. Reengineering

33. In a recent study, the top 10 most expensive software errors were ___ errors.
a) Maintenance
b) Analysis
c) Design
d) Coding
Ans. a) Maintenance

34. Legacy application of the organization holds a lot of business-critical details and represents the enterprise architecture of the corporation. (True / False)
Ans. True

35. Around 80% of the coding of the legacy applications is done using ___.
Ans. COBOL

36. ___ is the fundamental rethinking and radical redesign of business processes to achieve dramatic improvements in critical, contemporary measures of performance, such as cost, quality, service, and speed.
a) Software Engineering
b) Business Process Reengineering
c) Software Reengineering
d) Business Process Outsourcing
Ans. b) Business Process Reengineering

37. Reengineering of information systems is an activity that will absorb information technology resources for a short time. (True / False)
Ans. False

38. There are ___ phases in the life-cycle of the software reengineering process model.
Ans. Six

39. ___ for software is the process of analyzing a program in an effort to create a representation of the program at a higher level of abstraction than source code.
a) Software Engineering
b) Business Process Reengineering
c) Reverse engineering
d) Business Process Outsourcing
Ans. c) Reverse Engineering

40. Reengineering tools are platform-independent and can work on any platform. (True / False)
Ans. False

41. I-CASE stands for ___.
Ans. Integrated Computer-Aided Software Engineering

42. The data obtained during the closure analysis are used to populate the ___.
Ans. Process Database (PDB)

43. The final project closure analysis report is submitted to the ___ of the project.
a) Business Manager
b) Project Manager
c) System Manager
d) Database Manager
Ans. a) Business Manager

44. At Infosys, many projects use the top-down method for estimation. (True / False)
Ans. False

45. For normalization purposes, the productivity of a project is measured in terms of ___ per person-month.
Ans. Function Points (FP)

46. Lack of support from the database architect and database administrator of the customer is considered a risk. (True / False)
Ans. True

47. RUP stands for ___.
Ans. Rational Unified Process (RUP)

48. ___ is an SQA activity that ensures that appropriate steps to carry out the process are being followed.
Ans. Process monitoring

49. Software Reliability is measured in Mean-Time-To-Failure (MTTF). (True / False)
Ans. True

50. ___ is defined as the ease of finding and correcting errors in the software.
Ans. Software maintainability

Click here to watch these MCQs on Youtube

Software Project Management Multiple Choice Questions with Answers: Set-1

Download Software Project Management Multiple choice questions with answers pdf

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *