Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Puzzles for Competitive Exams

Puzzles for Interviews, Entrance and Competitive Exams Set-4

Puzzles for Interviews, Entrance and Competitive Exams Set-4

1. There r some bees in a garden..1/5th of them went to a particular flower,1/3rd went to another flower,3 times the difference of the above two went to third flower..n one was remaining n it was roaming
around..how many bees were there? (3 marks)
Ans:15

2. A man drives with constant speed..n he after some time he sees a
milestone with 2-digits..then he travels for an hr n sees the same 2
digits in reverse order..n then after an hr he sees that the
milestone has the same 2 digits with a 0 between them..so what’s the
man speed?
Ans:45km/hr

3. There were 2 systems A n B.14 degrees in A is equivalent to 36 in
system B. and 133 in A is equivalent to 87 in B. now what is the
temperature where they both r equal?
Ans:51.25 (conversion A=(7/3)B-70)

4. A women buys some shoe strips n then 4 times of that she buys
packet pins n then 8 times of shoe strips she buys handkerchiefs..n
she has a bill of Rs3.24..n she pays for each article as many paise
as there r articles(of that particular item).Now what’s the number of
handkerchiefs?
Ans:16

5. A person is cycling in a circular track. At some point he notices
that 1/5 of people in front of him and 5/6 of people together
constitute the total no. of cyclists. Find the total no. of cyclists.
Ans:31

6.Trains leave from New York to Washington every hour on the
hour(1:00,2:00….).Trains leave from Washington to New York every
hour on the hour and half hour(1:00,1:30,2:0,2:30….).It takes a train 5
hrs to complete its journey from Washington to New York as well as
from new York to Washingtonian train leaves from new York to Washington. Find
out how many trains it will meet before it reaches Washington.
Ans:19 or 21(not sure).

7. A pen, pencil and eraser together cost $1.00. if 2E2P, and P>4E then what a single pen will cost?

8. In a class there are less than 500 students . when it is divided by 3 it gives a whole number. similarly when it is divided by 4,5 or 7 gives a whole number. find the no. of students in the class.
ans: 420

9. Uncle Reuben and aunt Cynthia came to town to shop Reuben bought a suit and hat for $15
Cynthia paid as much as for her hat as Reuben did for his suit then she spent the rest of their
money for a new dress on the way home Cynthia called reuben’s attention to the fact that his hat
cost $1 more than her dress then she added if we had divided our hat money differently so that
we bought different hats mine costing 1 and 1/2 time cost if yours then we each would have spent
the same amount of money in that case said uncle Reuben “how much would my hat have cost”
Ans : Uncles hat costs $6.4 (total money was $29)

10. Here is a simple mathematical puzzle set by Longfellow in his own flowery, poetical language.
If 1/5th of a hive of bees flew to the Barambah flower, 1/3rd flew to the sandbar, 3 times the
difference of these two numbers flew to an arbour, ad one bee continued to fly about, attracted on each side by the fragrant ketaki and malati, what was the total number of bees?
Ans: 15

11. (don’t remember the exact question)a man while sorting files picks up file number one, misses
one, picks up file no. 2,mises two files, and so on…after that he found that he picked up 5% of the
files. How many files were there?
Ans:39

12. A man walks at 4 km/hr on plain, then at 3 km/hr uphill and then returns through the same road at 6 km/hr downhill and at 4 km/hr on the plain. It takes altogether 6 hours. So what distance he covered in one way?
Ans: 12 km
Solution: Let plain road = x km
And hill road = y km
? x/4 + y/3 + y/6 + x/4 = 6
? x/2 + y/2 = 6
? x + y =12

13. There are some men and some lodges for which the
following conditions hold true –
i) Each lodge am represented by exactly 3 men .
ii) Each man is associated with exactly 2 lodges.
iii) Any pair of lodge has only one man in common.
How many men and how many lodges were there?

Ans: 6 men and 4 lodges.
Solution:
i) L1 is represented by M1, M2, M3. L2 is represented by M3, M4, M5. L3 is represented by M1, M4, M6. L4 is represented by M2, M5, M6.
ii) M1 is associated with L1,L3. M2 is associated with L1,L4. M3 is associated with L1,L2. M4 is associated with L2,L3. M5 is associated with L2,L4. M6 is associated with L3,L4.
iii) Common between L1 and L2 is only M3. Common between L1 and L3 is only M1. Common between L1 and L4 is only M2. Common between L2 and L3 is only M4. Common between L2 and L4 is only M5. Common between L3 and L4 is only M6.
i.e. all the given conditions are satisfied.

14. A person sells 2 items for Rs. 12 each. For one he
profits 25% and for the other he losses 20%. Altogether did he loss or gain? And by how much?

Ans: His losses by 60 paise.
Solution: Cost price of the item for which he losses = Rs.
12*100/80 = Rs. 15.
Cost price of the item for which he Gains = Rs.
12*100/125 = Rs 9.6.
? Total cost price is Rs. 24.6 and total sell price is
Rs. 24.
So altogether his losses by Rs. 0.6.

15. My father’s age was x in the year x². I am obviously talking about 20th century. In which year was my father born?

Ans: In the year 1892.
Solution: x = 44 as 44² = 1936 and the square of any other
integer will not fall in between 1900 and 2000. i.e. my
father was 44 in the year 1936. ? my father was
born in the year 1892.

16. A man was going by cycle. After going 2/3rd of total distance the cycle broke down and he had to complete the journey on foot. At the end he found that he walked twice as long as he was on cycle. How many times the speed of the cycle is as the speed of walking?

Ans: 4 times.
Solution: Let the distance be z km, speed of cycle be x km/hr
and walking speed be y km/hr.
Then he covered 2z/3 km by cycle in 2z/3x hr and
covered z/3 km on foot in z/3y hr.
? according to the question 2*2z/3x = z/3y ? x/y = 4.

17.In a badminton tournament a team is eliminated from the tournament if it loses 2 games. If there are 51 teams then what is the maximum number of games required to select the champion?

Ans: 101
Solution: To eliminate the 50 teams 50*2 = 100 games are
required. And the champion team may lose in at
most 1 game. ? Max. no. of games required = 101.

18. There are 3 tribes in a Island. Sororean who always speak truth, Nororean who always speak false and Midorean who speak truth and false alternately in either order. From the statements given by A,B and C (who belong to 3 different tribes), three persons from the island, identify who belongs to which tribe.

A : C is Sororean.
B is Midorean.

B : A is Nororean.
C is Midorean.

C : A is Midorean.
I am Sororean.

Ans:
A B C
Midorean Nororean Sororean
Solution: Think logically.

19. There are 5 persons A,B,C,D,E . All of them have different occupations and none of them are of same age. Their professions are Consultant, Planner, Engineer, Nutritionist and Technician definitely not in the same order. From the following conditions determine whose profession is what?

i) The consultant is the oldest among them.
ii) The Technician is not younger than the Planner and the Planner is not younger than the Nutritionist.
iii) D is not as old as A and also not as young as B, who is not as old as the Engineer and also not as young as C.
iv) C is not the youngest among them.

Ans: Names are given in descending order of their ages.
Consultant Engineer Technician Planner Nutritionist
A D B C E
Solution: Think logically.

20. 4 persons, Watts, Roger, O’neil and Smith, were eating in a restaurant while Smith was killed by poisoning. During investigation the other 3 persons gave the following statements. They gave one false statement each.

Watts : i) I didn’t do it.
ii) O’neil sat beside me.
iii) We had our usual waiter.

Roger : i) Smith was across the table from me.
ii) We had a new waiter.
iii) The waiter didn’t do it.

O’neil : i) Roger didn’t do it.
ii) The waiter has poisoned Smith.
iii) Watts lied when he said that we had our usual
waiter.

One among these three persons and the waiter murdered Smith. Who is the murderer?

Ans : O’neil is the murderer.

Solution: Think logically.
I have given the false statements in red and italics.

21. There is a 4 inch cube painted on all sides. This is cut down into of 1 inch cubes. What is the no of
cubes which have no pointed sides.
Ans: 8 [(n-2)*(n-2)*(n-2)] where n is side length of the cube

22. Find the values of each of the alphabets.
N O O N
S O O N
+ M O O N
J U N E
Ans: 9326

23. If a clock takes 7seconds to strike 7, how long will the same clock take to strike 10?

Ans: The clock strikes for the first time at the start and takes 7 seconds for 6
intervals-thus for one interval time taken=7/6. Therefore, for 10 seconds there are 9 intervals and
time taken is 9*7/6=10 and 1/2 seconds.

24. Fifty minutes ago if it was four times as many
minutes past three o’clock, how many minutes is it to
six o’clock?
Ans: Twenty six minutes.

25. Every day in his business a merchant had to weigh
amounts from 1 kg to 121kgs, to the nearest kg.
What is the minimum number of weight required
and how heavy should they be?
Ans: .The minimum number is 5 and they
should weigh 1,3,9,27 and 81kgs.

26. Sam and Mala have a conversation.
• Sam says I am certainly not over 40
• Mala says I am 38 and you are at least 5 years older than me
• Now Sam says you are at least 39
All the statements by the two are false. How old are they really?
Ans: Mala = 38 yrs, Sam = 41 yrs.

27. Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 24 days for 70 cows and 60 days
for 30 cows to eat the whole of the grass. How many cows are needed to eat the grass in 96 days.?
Ans : 20
[Hint: g – grass at the beginning r -rate at which grass grows, per day y – rate at which
one cow eats grass, per day n – no of cows to eat the grass in 96 days
g + 24*r = 70 * 24* y g + 60*r= 30 * 60 * y g + 96*r = n * 96* y, Solving, n = 20. ]

28. Three criminals were arrested for shop lifting. However, when interrogated only one told the truth in
both his statements, while the other two each told one true statement and one lie. The statements were:
• ALBERT :(a) Chander passed the merchandise. (b)Bruce created the diversion.
• BRUCE :(a) Albert passed the merchandise. (b)I created the diversion.
• CLIVE :(a) I took the goods out of the shop. (b) Bruce passed them over.

Ans: Albert passed the goods. Bruce
created the diversion. Clive took the goods out of the
shop.

29. There N stations on a railroad. After adding X stations on the rail route 46 additional tickets have
to be printed. Find N and X.

Ans. x=2 and N=11 ( Let initially, N(N-1) = t; After adding, (N+X)(N+X-1) = t+46;Trail and error method )

30. Complete the Table given below:
Three football teams are there. Given below is
the group table. Fill in the x’s
Played Won Lost Draw Goals For Goals Against
A 2 2 x x x 1
B 2 x x 1 2 4
C 2 x x x 3 7

Ans: The filled table is given below

Played Won Lost Draw Goals For Goals Against
A 2 2 0 0 7 1
B 2 0 1 1 2 4
C 2 0 1 1 3 7

31. Four prisoners escape from a prison. The prisoners, Mr. East, Mr. West, Mr. South, Mr. North
head towards different directions after escaping. The following information of their escape was supplied:
• The escape routes were The North Road, South Road, East Road and West Road.
• None of the prisoners took the road which was their namesake.
• Mr. East did not take the South Road
• Mr. West did not the South Road.
• The West Road was not taken by Mr. East
What road did each of the prisoners take to make
their escape?

Ans: Mr. East took the North Road
Mr. West took the East Road
Mr. North took the South Road
Mr. South took the West Road.

32. A hotel has two wings, the east wing and the west wing. Some east wing rooms but not all have an ocean
view. All west wing rooms have a harbor view. The charge for all rooms is identical, except as follows :

• Extra charge for all harbor view rooms on or above
the 3rd floor
• Extra charge for all ocean view rooms except those
without balcony
• Extra charge for some harbor rooms on the first two
floor & some east wing rooms without ocean view but
having kitchen facilities.

Which of the following cannot be determined on the
basis of the information given:
I. Whether there are any rooms without a
balcony for which an extra charge is imposed.
II. Whether any room without a kitchen or
a view involves an extra charge.
III. Whether two extra charges are imposed
for any room.
(A) I only (B) II only
(C) III only (D) II and III only
(E) I, II and III
Ans: (A)

33. A ship went on a voyage. After it had traveled 180 miles a plane started with 10 times the speed of the
ship. Find the distance when they meet from starting point.

Ans: 200 miles. ( Distance traveled by plane = 1/10 distance traveled by ship + 180 )

Puzzles-for Interviews, Entrance and Competitive Exams Set-3

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.