Production and Operations Management pdf for MBA MCQs 2024

Are you a student pursuing an MBA in Production and Operations Management? Are you searching for comprehensive MCQs (Multiple Choice Questions) to help you prepare for your exams? Look no further! In this article, we have compiled a collection of high-quality MCQs specifically tailored to the syllabus of Production and Operations Management for MBA students.

Whether you are aiming to strengthen your understanding of key concepts or seeking practice questions to test your knowledge, this PDF is designed to assist you in achieving academic success. So, get ready to elevate your learning experience as we dive into the world of MCQs for Production and Operations Management!

Production and Operations Management pdf for MBA MCQs

1. Information flow at every stage identifies the ___ that are taking place.
Ans. Value additions

2. The quantities of each of the items have to be assessed for ___, ___, ___ and ___.
Ans. Procurement, storage, inspection and receipt

3. Just-in-time and Lean Manufacturing methodologies were developed to ___ the ___ across the organisation.
Ans. Minimise, wastages

4. ___ sets the quantity of each end item to be completed each week of the short-range planning ___, ___ and ___.
Ans. Master Production Schedule

5. ___ is very efficient in incorporating low cost and non-intrusive methods of improving.
Ans. Quality circles

6. ___ and ___ drag the productivity of a manufacturing system.
Ans. Inventory, Breakdown

7. The operations are based on ___, ___ and ___.
Ans. Sequencing, loading and dispatching

8. When the task is performed systematically under ___ and ____ the job gets done better. The purpose of training is to enhance___.
Ans. Supervision and Guidance, performance

9. Mechanisation helps in improving ____, ___ and ___the materials in addition to relieving the monotony of the workers.
Ans. Identification, pick-up, and repacking

10. When multiple zones are covered simultaneously in different zones we call them ___.
Ans. Parallel routing

11. Directives they need have to be ___, ___ and ___.
Ans. Accurate, timely and sufficient

12. Type of storage we provide depends on the average ___ and ___.
Ans. Duration of storage and the frequency of retrieval.

13. Many times ___will not solve some fundamental problems of the basic design of the system, ___ or inappropriate methodologies.
Ans. Mechanisation, inadequate forecasting

14. Sometimes bulk handling ___ systems are used for ___.
Ans. Belt conveyors, sorting and transporting

15. ___ though dependent on pieces per hour or lines per hour will have to be adjusted to suit the peculiarities of the situation.
Ans. Productivity measures

16. ___ should be such that the strategies of different functions are designed to lend support to one another.
Ans. Organisation strategy

17. Features contribute to a large extent in that they address the ___ of the ___.
Ans. Requirement, Customer

18. ___ is mainly concerned with allocating time slots for different jobs.
Ans. Scheduling

19. Tools like ___ are used to make the choice or choices from among many aspects in any one of the above categories.
Ans. Pareto Analysis

20. ____ is resorted to as a measure of identifying strengths in the organisation.
Ans. Internal Benchmarking

21. ___ in the banking sector has resulted in ATMs which save the banks a huge amount of labour.
Ans. Automation

22. ___ receive orders for materials from anywhere in the production area, collect materials and deliver materials to the workstations.
Ans. Automated Storage and Retrieval Systems (ASRS)

23. In ___ where one component is manufactured using several operations and machines it is possible to achieve this condition or very nearly.
Ans. Special purpose machine

24. It is not possible to think of ___ a flow line. ___ cannot be permitted.
Ans. inventories, Bottlenecks

25. ____ are designed so that the assembly tasks are performed in the sequence they are designed.
Ans. Product layouts

Share on Social Media

Similar Posts

One Comment

  1. SACHIN Dhanaji kashid says:

    Production and operations management

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *