Operating System Quiz Questions with Answers

Operating System Quiz Questions with Answers pdf – OS MCQ for the students who are preparing for academic and competitive examination.

Operating System Quiz Questions with Answers

Operating System Quiz Questions with Answers

1. Any process that shares data with other processes is a ___.
a) Main process
b) Independent process
c) Co-operating process
d) None of the above
Ans. c) Co-operating Process

2. Thread is a single sequence stream which allows a program to split itself into two or more simultaneously running tasks. (True / False)
Ans. True

3. As threads have some of the properties of processes, they are sometimes called ___ processes.
Ans. Lightweight

4. No thread library exists in ___ threads.
a) User-Level
b) Kernel-Level
c) Either a) or b)
d) None of the above
Ans. d) Kernel-level

5. In ___ method, the information in a file is accessed sequentially one record after another.
Ans. Sequential Access

6. A ___ is a tree of height two with the master file directory at the root having user directories as descendants that in turn have the files themselves as descendants.
a) Single level directory
b) Tree-structured directory
c) Two-level directory
d) Directory
Ans. b) Tree-Structured Directory

7. In contiguous allocation the disk access time is reduced, as disk head movement is usually restricted to only one track. (True / False)
Ans. True

8. FAT stands for ___.
Ans. File Allocation Table

9. If the file size is small, then ___ is advantageous and provides good performance.
a) Linked allocation
b) Indexed allocation
c) Contiguous file allocation
d) Linked with the indexed allocation
Ans. c) Contiguous File Allocation

10. The CPU can directly process the information stored in secondary memory without transferring it to main memory. (True / False)
Ans. False

11. All I/O devices operate at the same speed. (True / False)
Ans. False

12. The signal DAV stands for ___.
Ans. Data valid

13. The interaction between the CPU and an I/O device is usually referred to as “___.
a) Handshaking
b) Communication
c) Talking
d) Listening
Ans. a) Handshaking

14. The simplest I/O strategy is to use the processor itself as the I/O controller. (True / False)
Ans. True

15. DMA stands for ___.
Ans. Direct Memory Access

16. A 9600 baud modem can transfer approximately ___ character for every millisecond.
a) Three
b) One
c) Two
d) Four
Ans. b) One

17. File / Printer resources software runs both on client and server. (True / False)
Ans. False

18. OSI stands for ___
Ans. Open System Interconnect

19. ___ software is responsible for monitoring the network and its components such as computers, modems, repeaters, lines, adapters, multiplexers and many more.
a) Network Management
b) Communication Management
c) Redirection
d) File / Printer
Ans. a) Network Management

20. The NOS is not responsible for activities such as memory and process management on the server.
(True / False)
Ans. False

21. GOS stands for ___.
Ans. Global Operating System

22. Migrations are necessary for optimal use of available resources. Migrations include:
a) Data migration
b) Computation migration
c) Process migration
d) All of the above
Ans. d) All of the above

23. A procedure is present on the server to locate and retrieve data present on a shared device attached to it.
(True / False)
Ans. True

24. In RPC ___ is very difficult because it is difficult to let processors on different machines to share a common address space.
Ans. Call by reference

25. ___ can support multiple machines and multiple networks/ distributed file systems at the same time.
a) DOS
b) NetWare-386
c) Windows
d) Linux
Ans. b) Netware-386

26. Distributed processing and parallel processing are two technologies used to harness the power of a multiprocessor system. (True / False)
Ans. True

27. NOS stands for ___.
Ans. Network Operating System

28. In ___ distribution all computers are at the same level implying that all the computers are capable of handling any functionality.
a) Horizontal
b) Vertical
c) Parallel
d) Hierarchical
Ans. a) Horizontal

29. In NOS, the shared data resides on the server and clients access the shared data. (True / False)
Ans. True

30. RPC stands for ___.
Ans. Remote Procedure Call

31. Security is concerned with the ability of the operating system to enforce control over storage and movement of data in and between the objects that the operating system supports. (True / False)
Ans. True

32. ___ refers to the Information that is not modified or deleted in an unauthorized manner.
Ans. Integrity

33. ___ is the verification of access to system resources.
a) Authentication
b) Line Trapping
c) Browsing
d) Fabrication
Ans. a) Authentication

34. Computer worm harms other programs and data. (True / False)
Ans. False

35. A computer ___ is written with an intention of infecting other programs.
Ans. Virus

36. ___ software is used to remove viruses from programs.
Ans. Anti-virus

37. Password is the most commonly used scheme for protection against illegal access. (True / False)
Ans. True

38. General design principles for protection were put forward by ___ and ___.
Ans. Saltzer, Schroeder

39. ___ is a way of storing the access control matrix.
Ans. Capability list

40. Encryption is an important tool in protection, security and authentication. (True / False)
Ans. True

41. Data before encryption is called ___ text and after encryption is called ___ text.
Ans. Plain, Cipher

42. ___ and ___ are the two common types of encryption.
Ans. The private key, Public key

43. The ___ software on the client generates an RPC and sends it across the network.
a) Network Management
b) Communication Management
c) Redirection
d) File / Printer Service
Ans. b) Communication Management

44. Complexity, cost, IPC and scalability are not considered in multiprocessor interconnections. (True / False)
Ans. False

45. In ___ approach, one processor is dedicated to executing the operating system and the remaining processors are from a pool of computational processors.
Ans. Master / Slave

46. Simultaneous access of ‘n’ processors and ‘n’ memories is possible in the case of ___.
a) Bus oriented systems
b) Crossbar interconnection systems
c) Hypercubes
d) Multistage switch-based systems
Ans. b) Crossbar Interconnection Systems

47. Multiprocessor operating systems manage available resources to facilitate program execution and interaction with users. (True / False)
Ans. True

48. TLB stands for ___.
Ans. Translation Look-aside Buffers

49. Processors are allocated to ___.
a) Software
b) Hardware
c) Applications
d) Programs
Ans. c) Applications

50. Use of multiprocessor systems speeds up an application. (True / False)
Ans. True

51. User mode in the Windows NT line is made of subsystems capable of passing I/O requests to the appropriate kernel-mode software drivers by using the I/O manager. (True / False)
Ans. True

52. HAL stands for ____.
Ans. Hardware Abstraction Layer

53. The ___ is responsible for tasks such as drawing lines and curves, rendering fonts and handling palettes.
a) GDI
b) HAL
c) Window Manager
d) Power Manager
Ans. a) GDI

54. Kernel mode in Windows 2000 has full access to the hardware and system resources of the computer.
(True / False)
Ans. False

55. GDI stands for ___.
Ans. Graphical Device Interface

56. The ___ Manager manages the communication between clients (the environment subsystem) and servers (components of the executive).
a) PnP
b) IPC
c) Window
d) Power
Ans. b) IPC

57. Microsoft introduced a new feature to protect critical system files, called Windows File Protection (WFP) in Windows 2000. (True / False)
Ans. True

58. MMC stands for ___.
Ans. Microsoft Management Console

59. ___ assists users with visual impairments with system messages and reads the messages via the sound system.
a) StickyKeys b) SoundSentry
c) Narrator d) On-screen magnifier
Ans. c) Narrator

60. SIMD stands for ___.
Ans. Single Instruction stream, Multiple Datastream

61. Distributed systems fit into the class of ___ systems.
a) Loosely coupled
b) Tightly coupled
c) Hybrid
d) Non-hybrid
Ans. a) Loosely coupled

In conclusion

The Operating System Quiz Questions with Answers PDF – OS MCQ serves as a versatile and effective tool for learners seeking to master the intricacies of operating systems. Its comprehensive coverage, interactive format, and emphasis on self-assessment make it an indispensable asset in the journey towards proficiency in this fundamental area of computer science.

Similar Posts

5 Comments

  1. Uma Kumari says:

    Very nice MCQ website. We have learnt lots of things

  2. Aliya Shahir says:

    I have learnt lots and prepared for my upcoming exam. Thank you eguardian.

  3. binary options trading scams says:

    Very nice article, totally what I needed.

  4. Tá Contratado | Encontre aqui os melhores prestadores de serviços do Brasil says:

    Good write-up. I absolutely appreciate this website.
    Keep it up!

  5. best oysters in hickory north carolina says:

    Great delivery. Solid arguments. Keep up the amazing effort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *