Multiple Choice Questions in English Grammar with Answers pdf

Welcome grammar enthusiasts! Are you ready to put your English language skills to the ultimate test? Look no further, because we have compiled the crème de la crème of multiple choice questions in English grammar just for you.  Whether you’re a student brushing up on your grammar knowledge or a teacher looking for some valuable resources, our Top 50 Multiple Choice Questions in English Grammar with Answers pdf is here to save the day.

Get ready to challenge yourself, learn something new, and take your grammatical prowess to soaring heights. So grab that pen and paper, buckle up, and let’s dive into this exhilarating journey through the intricacies of English grammar!

Top 50 Multiple Choice Questions in English Grammar with Answers

1. Different forms of the same lexeme generally, ___ in meaning.
Ans. Differ

2. A sentence is a collection of ___ words.
Ans. Meaningful

3. The subject is the ___ of a sentence.
Ans. Topic

4. The predicate is that part of the sentence that shows an ___ or a ___.
Ans. Action, relationship

5. An object can be of two types namely ___ and ___.
Ans. Direct, indirect

6. An indirect object answers the question ___ or ___ whom/what?
Ans. To, for

7. A clause is a pair or group of words that consist of a ___ and a ___.
Ans. Subject, predicate

8. An ___ clause is that part of the sentence that may very well stand alone.
Ans. Independent

9. ___ sentences are also known as affirmative sentences.
Ans. Positive

10. An ___ is used to express an emotional utterance.
Ans. Exclamation mark

11. ___ interrogatives are those question sentences that offer two or more alternative responses.
Ans. Alternative

12. Normally we use ___ to introduce the passive object.
Ans. By

13. ___ voice is the voice used when the subject is the recipient of the action.
Ans. Passive

14. Whenever you use ___ speech in writing or speaking, the words are spoken or written are put in inverted commas.
Ans. Direct

15. Words are spoken or written in ___ ways.
Ans. Two

16. The most important point to change a direct speech into an indirect speech is to the ___.
Ans. Tense

17. Reporting verbs like ___ are used while recording indirect speech.
Ans. Tell, say, ask

18. In case of a change of pronoun I become ___.
Ans. He/she

19. In the case of the pronoun we become ___.
Ans. They

20. In case of change of adverb ___ becomes the next day.
Ans. Tomorrow

21. In case of change of adverb ___ become that day.
Ans. Today

22. The more we ___ in English, the better it would be for us to improve our vocabulary.
Ans. Speak

23. ___ reading will sharpen both general and subject-specific vocabularies.
Ans. Varied

24. Present, is a ___ syllable word.
Ans. Two

25. Native English speakers don’t always ___ on where to put the stress.
Ans. Agree

26. The ___ voice is the normal voice.
Ans. Active

27. On the reverse side of a ___, the information side of the flashcard, one should ideally write a definition for the word.
Ans. Flashcard

28. Genitive marker should not be confused with the “‘s” form of ___ verbs.
Ans. Contracted

29. ___ nouns refer to some groups of countable nouns, substances, feelings, and types of activity.
Ans. Uncountable

30. To indicate possession, a noun may take “___ marker”.
Ans. Genitive

31. A ___ is often defined as a word that shows action or state of being.
Ans. Verb

32. Verbs tell if something has ___ happened, if it will happen later, or if it is happening now.
Ans. Already

33. Verbs ___ their form.
Ans. Change

34. Adverbs tell you ___, ___ or ___ something is done.
Ans. How, where, when

35. Adverbs of frequency answer the question ___.
Ans. “How many times”

36. Prepositions ___ their form.
Ans. Never change

37. ‘Since’ and ‘for’ are used to express ___.
Ans. Extended time

38. ___ pronouns should be used only when they refer back to another word in the sentence.
Ans. Reflexive

39. Object of a verb refers to the ___ person as in the sentence.
Ans. Same

40. ___ pronouns are used if they rename the subject.
Ans. Subjective

41. Coordinate conjunction joins two clauses or sentences which are at ___.
Ans. Par

42. Coordinating conjunctions always come ___ the words or clauses that they join.
Ans. Between

43. ___ clause cannot exist alone. Ans. Dependent

44. An article is a word that combines with a noun to indicate the ___ of reference being made. Ans. Type

45. A ___ article indicates an indefinite quantity of a mass noun.
Ans. Partitive

46. A ___ article is mostly used to refer to an object or person that has been previously introduced.
Ans. Definite

47. An ___ is a word used to express strong, sudden feelings.
Ans. Interjection

48. Interjections have ___ real grammatical value.
Ans. No

49. An interrogative adjective is like an ___ pronoun, except that it modifies a noun or noun phrase rather than standing on its own.
Ans. Interrogative

50. Adjectives modify a noun or a pronoun by ___, ___, or ___ words.
Ans. Describing, identifying, quantifying

United States Quiz questions and answers

Conclusion

English grammar can be tricky, but with the help of these 50 multiple choice questions, you can easily brush up on your grammar knowledge. With detailed answer explanations for each question, you’ll have a better understanding of what rules apply to certain situations and how to create sentences that follow those rules.

Whether you are studying for an exam or just want to brush up on your skills, this guide will help you get the most out of English grammar practice.

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *