Fundamental of Multimedia MCQ questions and answers Pdf

Preparing for exams can be a daunting task, especially when it comes to subjects like Multimedia. With so much information to cover, it is crucial to have the right resources at hand. If you are in search of Fundamentals of Multimedia MCQ with answers specifically tailored for the subject of, then you have come to the right place.

This article aims to provide you with a valuable resource in the form of a PDF that contains an extensive collection of MCQs along with their corresponding answers. So whether you are a student looking to test your knowledge or an educator seeking additional material for your students, this article will prove beneficial in helping you prepare effectively for your upcoming exam on Fundamentals of Multimedia.

Fundamental of Multimedia MCQ questions and answers

1. The first mass communication medium was ___.
Ans. Newspaper

2. In 1945, the Memex was developed by ___.
Ans. Vannevar Bush

3. MPEG-1 was approved as an international standard for digital video in the year ___.
Ans. 1993

4. WWW stands for ___.
Ans. World Wide Web

5. Is Text one form of media?
Ans. True

6. Auditory media triggers our ___ senses.
Ans. Hearing

7. ___ media refers to how the information is represented internally by the computer.
Ans. Representation media

8. Is pen drive a storage media?
Ans. True

9. Video is dynamic media.
Ans. True

10. Multimedia application should process at least one static and one dynamic medium.
Ans. True

11. The property of jumping or navigating from one point within a presentation to another point without much delay is called ___.
Ans. Non-linearity

12. Compact Disc is a (sequential/ random access) device. (Tick the correct answer).
Ans. Random

13. Multimedia information is divided into individual units called packets.
Ans. True

14. A sequence of individual packets transmitted in a time-dependent manner is called ___.
Ans. Datastream

15. A clock signal is used in ___ transmission mode.
Ans. Synchronous

16. ___ transmission mode gives both maximum and minimum end-to-end delay.
Ans. Isochronous

17. Multimedia is used in designing architectural parts.
Ans. True

18. Multimedia can be used to promote tourism.
Ans. True

19. An analogue signal varies continuously over space and/or time.
Ans. True

20. The maximum displacement of the oscillating particle from its mean position is known as____.
Ans. Amplitude

21. Match column [A] with column [B]:

Column [A] Column [B]
Text Time-dependent media
Video Discrete media
Graphics Continuous media
Sound Time-independent media

Ans.

Column [A] Column [B]
Text Time-independent media
Video Continuous media
Graphics Discrete media
Sound Time-dependent media

22. Time-independent media is also called ___ media.
Ans. Discrete

23. ASCII stands for ___.
Ans. American Standard Code for Information Interchange

24. Formatted texts are those which contain not only alphanumeric characters but also some control characters.
Ans. True

25. Hypertext is unformatted text.
Ans. False

26. HTML stands for ___.
Ans. HyperText Markup Language

27. The pictures that depict real-world situation captured by a camera are called graphics.
Ans. False

28. Each pixel value represents a particular colour.
Ans. True

29. A photograph is an analogue image and a scanner can convert it into a digital image.
Ans. True

30. In CMYK colour models, CMYK stands for ____.
Ans. Cyan-Magenta-Yellow-blacK

31. Photosite stores the ___ that falls on it.
Ans. level of intensity

32. CCD converts ____ into ___.
Ans. level of intensity, electric charge

33. Resolution is measured in ___.
Ans. pixels

34. In a raster scan, an image is subdivided into a sequence of horizontal lines known as___.
Ans. Scan lines

35. When the electron beam is ON, the pixel is ___.
Ans. Activated

36. Image analysis is used to improve the quality of an image.
Ans. True

37. The size of the image can be calculated using the formula___.
Ans. spatial_resoultion * pixel_quantization

38. ___ is the number of oscillations completed in unit time.
Ans. Frequency

39. The first step towards the digitization of analogue signals is ___.
Ans. Discretization

40. Binary numbers comprise three distinct values.
Ans. False

41. Audio is a discrete media.
Ans. False

42. Sound is a result of a ___.
Ans. Vibration

43. We can hear the sound if it is within 20 to 20,000Hz.
Ans. True

44. Audio signal is digitized using pulse code modulation.
Ans. True

45. ___ is the number of times per second that samples are taken.
Ans. Sampling rate

46. CD-DA audio uses a sample rate of ___ samples per seconds.
Ans. 44,100

47. Digital samples of sound are generated using a synthesizer.
Ans. True

48. In ___ synthesizers patches are used.
Ans. Wavetable

49. Monophonic means it can play ___ note at a time.
Ans. One

50. The capability of producing two or more different instruments sound simultaneous is called ___.
Ans. Multitimbral

51. ___ is the measure of sound levels or intensity.
Ans. Amplitude

52. Hertz is the unit for ___.
Ans. Frequency

53. Greater the amplitude ___ will be the sound.
Ans. Louder

54. The MIDI device monitors all the channels and responds to all channel messages in case of Omni ____.
Ans. On

55. The status byte of the MIDI message is made of ___ bits.
Ans. Eight

56. ____ messages include a Manufacturer’s Identification code.
Ans. System exclusive messages

57. The ___ component does not contain colour information.
Ans. Luminance

58. The strength of the colour is represented by ___.
Ans. Saturation

59. In 4:2:2 format, the sampling rate used for luminance is ___.
Ans. 13.5 MHz

60. QCIF stands for ___.
Ans. Quarter Common Intermediate Format

61. Compression is applied prior to the transmission of information.
Ans. True

62. The decompression is performed at ___.
Ans. Decoder

63. ___ compression algorithm is said to be reversible.
Ans. Lossless

64. ___ encoding focuses on how the information is represented.
Ans. Entropy

65. The codeword generated using ___ encoding consists of two values – the character/bit and the number of occurrence of that character/bit.
Ans. Run-Length

66. Entropy is the minimum number of bits needed to represent a symbol.
Ans. True

67. In ___ encoding, the difference between the amplitude values is taken as codewords.
Ans. Differential

68. The lossy compression algorithm can be applied for the transmission of the text.
Ans. False

69. A binary tree is a tree having ___ children.
Ans. Two

70. In ___ encoding, the source string is separated into individual symbols/character.
Ans. Huffman

71. In ____ encoding, various segments are formed based on the probability of each character.
Ans. Arithmetic

72. In arithmetic coding, the value of codeword generated lies within [0, 1].
Ans. True

73. The receiver should have prior information about the codewords for decoding purpose.
Ans. True

74. If the sampling rate is increased then ___ is also increased.
Ans. Discrete samples.

75. Quantization levels refer to the number of different sample values that can be used to represent a digital quantity.
Ans. False

Conclusion

Preparing for an exam can be a stressful and overwhelming task. However, with the help of fundamental of multimedia MCQ questions and answers pdf, you can enhance your understanding and improve your chances of success.

The comprehensive range of questions in this pdf will test your knowledge and help you identify areas that require further revision. We hope that by sharing our MCQs on social media, you will help other students in their exam preparation journey as well.

Together, we can create a supportive and collaborative learning environment. So go ahead, share our MCQs and let’s make exam preparation easier for everyone!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *