Top 75 MCQ on Mobile Computing with answers Pdf

In the era of mobile technology, the field of computing has rapidly evolved to cater to the ever-increasing demand for mobility and efficiency. Mobile Computing, a prominent discipline in this realm, encompasses various aspects such as wireless communication, mobile devices, and cloud computing.

As students pursuing a career in this field or individuals seeking to expand their knowledge on mobile computing concepts and principles, it is crucial to have a comprehensive understanding of its fundamental aspects and applications.

To aid you in your exam preparation or self-study journey, we present an invaluable resource: the Top 75 MCQ on Mobile Computing with answers Pdf download.

Top 75 MCQ on Mobile Computing with answers

1. Mobility can be seen from two aspects. They are (i) ___ and (ii) ___.
Ans. user mobility, device portability

2. A user who has access to the same or similar telecommunication services at different places is referred to as ___.
Ans. User mobility

3. Communication devices that can move with or without a user is referred to as ___.
Ans. Device portability

4. Wireless communication occurs due to transmission of ___ waves through ‘the air’ or vacuum.
Ans. electromagnetic

5. The current position of a car is determined via the global positioning system (GPS). (True/False)
Ans. True

6. Laptop can be turned into a true mobile office. (True/False)
Ans. True

7. The services available to the user within its location are known as ___.
Ans. Location-aware services

8. Which of the following devices display short text messages, has a tiny display, and cannot send any messages?
(a) Pager
(b) Mobile phones
(c) Personal Digital Assistant (PDAs)
(d) Embedded controllers
Ans. (a) a pager

9. Power in portable devices is consumed mainly by the ___ of devices.
Ans. processor

10. Frequencies required for wireless communications are coordinated by the international or national ___ body due to technical and political reasons.
Ans. regulatory

11. Wireless networks utilize a shared medium like ___ in some space (area).
Ans. air

12. In 1915, people started using wireless ___ transmission between New York and San Francisco in the USA.
Ans. voice

13. In 1984, Europe provided ___ standard for cordless telephones.
Ans. CT-1

14. This was started in Germany in 2006 as a fast UMTS download version offering data speed greater than ___.
Ans. 3 Mbit/s

15. Which is the lowest layer in a communication system?
(a) Application
(b) Network
(c) Data link
(d) physical
Ans. (d) physical

16. Transport layer is used in the reference model to establish a/an ___ connection.
Ans. end-to-end

17. Applications such as video (high data rate) and interactive gaming etc. are handled by this layer.
(a) Application
(b) Network
(c) Datalink
(d) physical
Ans. (a) application

18. We can transmit any data by the technique of ___.
Ans. Modulation

19. Which of the following wave transmits around the world due to reflection at the ionosphere?
(a) Short wave
(b) Mediumwave
(c) High-frequency wave
(d) Very high-frequency wave
Ans. (a) Short wave

20. Which organization is responsible to hold auctions for new frequencies and manage frequency bands worldwide?
(a) Federal Communications Commission (FCC)
(b) International Telecommunications Union (ITU)
(c) European Conference for Posts and Telecommunications (CEPT)
(d) European Telecommunications Standards Institute (ETSI)
Ans. (b) International Telecommunications Union (ITU)

21. The technique of facilitating the transfer of information over a medium is called ___.
Ans. Modulation

22. In AM, the carrier ___ remains constant during the modulation process, but its ___ varies in accordance with the modulating signal.
Ans. frequency, amplitude

23. FM is a variation of angle modulation where the frequency of the __ signal is varied in response to the message signal.
Ans. carrier

24. Signal parameters represent the ___ values.
Ans. data

25. According to a fundamental equation of Fourier transformation, we can construct every periodic signal g by using only ___ and ___ functions.
Ans. sine, cosine

26. A tool used to display frequencies is a ___.
Ans. spectrum analyzer

27. Antennas couple __ energy to and from space, to and from a wire or coaxial cable or any other appropriate conductor.
Ans. electromagnetic

28. The dipole consists of two collinear ___ of equal length, separated by a small ___ gap.
Ans. conductors, feeding

29. Two or more antennas combined to improve reception by counteracting the negative effects of ___ propagation are called multielement antenna arrays.
Ans. multi-path

30. MIMO technology takes advantage of a natural radio-wave phenomenon called ___.
Ans. multipath

31. The atmosphere heavily influences transmission over long-distance communication. (True/False)
Ans. True

32. Waves with higher frequencies (>200 MHz) follow the earth’s surface and can propagate long distances. (True/False)
Ans. False

33. Doppler shift is caused by a moving sender or receiver. (True/False)
Ans. True

34. In this multiplexing scheme, the frequency band for communication is divided into several non-overlapping frequency bands.
(a) FDM
(b) TDM
(c) CDMA
(d) SDM
Ans. (a) FDM

35. In this multiplexing scheme, the frequency band for the communication remains the same for sender and receiver.
(a) FDM
(b) TDM
(c) CDMA
(d) SDM
Ans. (b) TDM

36. In Frequency Hopping Spread Spectrum (FHSS) systems, the total available bandwidth is split into many channels of smaller bandwidth plus ___ between the channels.
Ans. guard spaces

37. Spread spectrum technology is the technique of spreading the ___ of the signal needed to transmit data.
Ans. bandwidth

38. In DSSS, the ___ sequence appears as random noise.
Ans. chipping

39. Correlator of DSSS receiver has ___ operator and___.
Ans. XOR, integrator

40. FHSS system implements FDM and TDM. (True/False)
Ans. True

41. In these systems, the transmitter changes the frequency several times during the transmission of a single bit.
(a) DSSS
(b) Slow hopping system
(c) Fast hopping system
(d) Both (b) and (c)
Ans. (c) Fast hopping system

42. In the FHSS transmitter, a carrier signal with frequency fi is generated by frequency ___. Ans. synthesizer

43. Use of sectorized antenna for cellular communication has benefits in terms of ___ usage and total numbers of users within the cell.
Ans. traffic

44. This scheme dynamically allots more frequencies to the Cells with more traffic.
(a) Fixed Channel Allocation (FCA)
(b) Borrowing Channel Allocation (BCA)
(c) Dynamic Channel Allocation (DCA)
(d) Both (b) and (c)
Ans. (b) Borrowing Channel Allocation (BCA)

45. Frequency planning is required in Code Division Multiplexing (CDM) technology. (True/False)
Ans. False

46. Digital modulation is a technique of translating digital data (0 and 1) into a/an ___ signal.
Ans. analogue

47. In ASK, the carrier will be transmitted for binary 1 and will not be transmitted for binary 0. (True/False)
Ans. True

48. In this modulation scheme, the higher frequency represents a logic high (one) and the lower frequency represents a logic low (zero).
(a) ASK
(b) BFSK
(c) PSK
(d) BPSK
Ans. (b) BFSK

49. Which layer of the ISO/OSI reference model establishes a reliable point to point or point to the multi-point connection between different devices?
(a) Data Link Control layer (DLC)
(b) Transport layer
(c) Network layer
(d) Application layer
Ans. (a) Data Link Control layer (DLC)

50. Hidden terminals not only cause collisions but also cause unnecessary delay. (True/False)
Ans. True

51. The original GSM allows data rates up to ___ bit/s for nonvoice services.
Ans. 9600

52. In GSM 900, 124 channels, each ___ kHz wide, are used for FDMA, whereas GSM 1800 uses, ___ channels.
Ans. 200, 374

53. The strength of a signal decreases proportionally to the square of the ___ from the sender.
Ans. distance

54. The basis for the SDMA algorithm is formed by ___ and sectorized antennas.
Ans. cells

55. In this type of communication, one channel is directed from the mobile station to the base station and another channel is directed from the base station to the mobile station using different frequencies.
(a) Time-division duplex
(b) Frequency division duplex
(c) Simplex
(d) Half-duplex
Ans. (b) frequency division duplex

56. In this scheme, the sender and the receiver need to synchronize in the time domain.
(a) Space Division Multiple Access (SDMA)
(b) Frequency Division Multiple Access (FDMA)
(c) Time Division Multiple Access (TDMA)
(d) Code Division Multiple Access (CDMA)
Ans. (c) Time Division Multiple Access (TDMA)

57. Assigning different slots for uplink and downlink using the same frequency is called ___.
Ans. Time Division Duplex (TDD)

58. Aloha neither coordinates medium access nor does it resolve contention on the MAC layer. (True/False)
Ans. True

59. The maximum throughput in the slotted Aloha scheme is ___ per cent.
Ans. 36

60. In this scheme, the sender senses the carrier before accessing the medium.
(a) Carrier Sense Multiple Access (CSMA)
(b) Slotted Aloha
(c) Multiple Accesses with Collision Avoidance (MACA)
(d) Both (b) and (c)
Ans. (a) Carrier Sense Multiple Access (CSMA)

61. This scheme can solve the hidden and exposed terminal problem.
(a) Carrier Sense Multiple Access (CSMA)
(b) Time Division Multiple Access (TDMA)
(c) Multiple Accesses with Collision Avoidance (MACA)
(d) Polling
Ans. (c) Multiple Access with Collision Avoidance (MACA)

62. Polling is a strictly centralized scheme with one ___ station and several slave stations.
Ans. master

63. Code division multiple access (CDMA) uses a form of transmission known as __ along with the use of different codes.
Ans. Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS)

64. The rate of a chipping code is referred to as ___ rate.
Ans. chip

65. Each BTS of each cell is connected to the Base Station Controller (BSC) of each BSS via ___ interface.
Ans. Abis

66. A BTS can form a radio cell or several cells using ___ antennas.
Ans. sectorized

67. MS can be identified via the ___ but a user can personalize any MS using his or her ___.
Ans. International Mobile Equipment Identity (IMEI), Subscriber Identity Module (SIM)

68. These witches are high-performance digital ISDN switches and set up connections to other MSCs and to the BSCs via the A interface.
(a) Mobile Services Switching Center (MSC)
(b) Gateway MSC (GMSC)
(c) Base station controller (BSC)
(d) Base transceiver station (BTS)
Ans. (a) Mobile Services Switching Center (MSC)

69. The standard signalling system No. 7 (SS7) covers all aspects of control signalling for digital networks. (True/False)
Ans. True

70. The database for all IMEIs is ___.
Ans. Equipment identity register (EIR)

71. Each TDM channel occupies the 200 kHz carrier for ___ μs every 4.615 ms.
Ans. 577

72. Each physical TDM channel has a raw data rate of about ___ kbit/s; each radio carrier transmits approximately ___ kbit/s over the Um interface.
Ans. 33.8, 270

73. A frequency correction burst allows the MS to correct the local oscillator to avoid ___ with neighbouring channels.
Ans. interference

74. GSM uses a TCH to transmit user data. (True/False)
Ans. True

75. A BTS uses this channel to signal information to all MSs within a cell.
(a) Traffic channels (TCH)
(b) Broadcast control channel (BCCH)
(c) Common control channel (CCCH)
(d) Dedicated control channel (DCCH)
Ans. (b) The broadcast control channel (BCCH)

Management Information System MCQ questions with answers for IT Exams

Conclusion

Our Top 75 MCQ on Mobile Computing with answers Pdf provides a comprehensive resource for exam preparation. We have carefully selected questions that cover various aspects of mobile computing, ensuring that you are well-equipped to tackle any related exam questions.

If you found our MCQs helpful, we would greatly appreciate it if you could share them on social media platforms. By doing so, you can help other students who are also preparing for their exams in mobile computing. Together, let’s create a community of learners and support each other in achieving academic success.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *