MCQ on business communication pdf

26. A ___ noun is the name of quality, action, or state considered apart from the object to which it belongs.
a. Abstract noun
b. Common noun
c. Proper noun
d. Definite noun

Answer: (a)

27. A noun that denotes a thing that is neither male nor female is called the –
a. Common gender
b. Neutral gender
c. Neuter gender
d. All of the above

Answer: (c)

28. Form the plural of the given words.
1. Volcano
2. Canto
3. Piano
a. Volcanos, cantoes, pianos
b. Volcanos, cantos, pianos
c. Volcanoes, cantoes, pianos
d. Volcanos, cantos, pianos

Answer: (b)

29. Select the correct plural form of a given noun.
a. Goose-Geese
b. Dwarf-Dwarfes
c. Belief-believes
d. Cargo-Cargos

Answer: (a)

30. The ___ to form a complete, recognizable whole is called cohesion.
a. Connection
b. Linking
c. Gluing
d. All of the above

Answer: (d)

31. “Certain factors required in the construction of paragraphs” –
a. Unity
b. Order
c. Variety
d. All of the above

Answer: (d)

32. ___ is concerned with marking and identifying items, people and events.
a. Reference
b. Conjunctions
c. Lexical Replacement
d. All of the above

Answer: (a)

33. A ___ is a short concise summing up of any material, either auditory or written.
a. Concise
b. Precise
c. Summary
d. All of the above

Answer: (c)

34. A summary is known as –
a. A brief statement of the main points of something
b. It is a short concise summing up of any material, either auditory or written
c. Both a & b
d. Shortened form of the main points

Answer: (c)

35. Biographies, Historical stories, etc. are the example of –
a. Imaginative essays
b. Narrative essays
c. Descriptive essays
d. Expository essays

Answer: (b)

36. Bibliographic can consist of –
a. Books
b. Journals or Periodicals
c. Audios and videos
d. All of the above

Answer: (d)

37. Gathering citations and reference list at the end of each chapter or at the end of the page.
a. Endnotes
b. Footnotes
c. Footer
d. All of the above

Answer: (a)

38. The writing styles are determined by the ___ matter.
a. Topic
b. Object
c. Subject
d. Field

Answer: (c)

39. Communication is basically –
a. Talking
b. Writing
c. Signaling
d. All of the above

Answer: (d)

40. ___ linked people together in an organization to achieve a common purpose.
a. Communication
b. Common goal
c. Objective
d. Purpose

Answer: (a)

41. We require several skills for acquiring ___ and ___.
a. Knowledge, wisdom
b. Knowledge, information
c. Information, experience
d. Both b & c

Answer: (a)

42. Reading skill improves our ___ and ___.
a. Learning skills, speaking skills
b. Learning skills, communication skills
c. Learning ability, communication skills
d. All of the above

Answer: (c)

43. Rain has ___ right through the coat. If you can’t ___ your dog from biting the milkman, you must lock him up.
a. Penetrated, restrain
b. Ex asperation, kernal
c. Cut, amazement
d. None of the above

Answer: (a)

44. David living stone worked as a ___ in a cotton mill when he was only ten years old. He did not receive any formal education and was his own ___.
a. Doctor, labourer
b. Labourer, teacher
c. Explorer, labourer
d. Teacher, doctor

Answer: (b)

45. ___ involves processing and reconstructing the data, But ___ is letting the sounds beat your eardrums.
a. Listening, hearing
b. Hearing, listening
c. Casual listening, focused listening
d. None of the above

Answer: (a)

46. The ___ and ___ is also helpful for the listener to understand the meaning.
a. Tone, behavior
b. Pitch, tone
c. Tone, attitude
d. Tone, intensity

Answer: (b)

47. Using lecturers, handouts we acquire information from ___, and by using tutorials, conversations, etc. we acquire information through ___.
a. Tutors, fellow learners
b. Other sources, tutors
c. Students, tutors
d. None of the above

Answer: (a)

48. Identify the advantages of writing –
a. The speaker himself did not have to be present in order to communicate
b. The knowledge of one generation could be accumulated and passed on to the next
c. Both a & b
d. We can represent, what we want

Answer: (c)

49. The general categories of communications are –
a. Speech, writing
b. Printing
c. Electronic communication
d. All of the above

Answer: (d)

50. ___ means no external, unnecessary details have to be included, while ___ means all the significant and important details should be included.
a. Accurate, complete
b. Orderly, clear
c. Accurate, clear
d. Clear, complete

Answer: (a)

Thanks for your visit, if you like the post on Mcq on business communication pdf | Cseet business communication MCQs please don’t forget to share it on social media.

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *