MCQ on business communication pdf

Cseet business communication mcqs | Mcq on business communication pdf for the preparation of competitive and academic examinations.

MCQ on business communication pdf

50 most important Mcq on business communication

1. The foremost skill required for learning a language is ___.
a. Writing skill
b. Reading skill
c. Speaking skill
d. Listening skill

Answer: (b)

2. The primary skill is to acquire knowledge about everything in the world.
a. Reading skill
b. Writing skill
c. Listening skill
d. Speaking skill

Answer: (a)

3. It is a Psycho-linguistic guessing game.
a. Reading
b. Writing
c. Learning
d. Listening

Answer: (a)

4. Understanding a written text means –
a. Reading comprehension
b. Extracting the required information
c. Understand writer’s meaning
d. Both a & b

Answer: (d)

5. Reading is a ___ process.
a. Encoding
b. Codification
c. Decoding
d. None of the above

Answer: (c)

6. Men work on the land are:
a. Cultivators
b. Gardeners
c. Shepherds
d. All of the above

Answer: (d)

7. Person who dig out stone for buildings and roads, and for laying a bed for railways lines.
a. Quarrymen
b. Miners
c. Diggers
d. Both b and c

Answer: (a)

8. Shopkeepers comes under the category of –
a. Movers
b. Manufacturers
c. Helpers
d. Makers

Answer: (a)

9. SQ3R techniques for reading is given by –
a. Braille, 1965
b. Robinson in 1970
c. Both a & b
d. Billmeyer, 1962

Answer: (b)

10. ___ is the brightest star.
a. Sirius
b. Alpha
c. Blake
d. None of the above

Answer: (a)

11. “Spectroscopes” instrument is used by –
a. Doctor
b. Engineer
c. Astronomers
d. Astronauts

Answer: (c)

12. The fascinating areas of language learning is –
a. Reading
b. Listening
c. Writing
d. Speaking

Answer: (b)

13. Listening process involves –
a. Processing the data
b. Reconstructing the data
c. Giving meaning to the data
d. All of the above

Answer: (d)

14. Trumpet horn bagpipes are in the category of –
a. Wind instruments
b. Woodwind
c. Strings
d. Striking instruments

Answer: (a)

15. Semantic markers are used as –
a. It mark the beginning of the sentences
b. It act as a link between two sentences
c. Its function is to indicate a shift in the tone of the speaker
d. All of the above

Answer: (d)

16. ‘C’ stands for carbon and ‘Ca’ stands for calcium are examples of –
a. Field abbreviations
b. Common abbreviations
c. Personal abbreviation
d. None of the above

Answer: (a)

17. The oldest form of communication is –
a. Writing
b. Speech
c. Reading
d. Symbolic

Answer: (b)

18. The big step forward in communication is –
a. Speaking
b. Reading
c. Writing
d. None of the above

Answer: (c)

19. It is the system where each symbol stood for a and syllable and vowels were not indicated.
a. Hieroglyphics
b. Syllabaries
c. Ideographs
d. None of the above

Answer: (b)

20. ___ is a word or a phrase, which helps us to express what we are trying to say.
a. Idioms
b. Gambit
c. Tricks
d. Sarcastic

Answer: (b)

21. Those sentences which make statements or assertions are called –
a. Declarative or Assertive sentence
b. Interrogative sentence
c. Imperative sentence
d. Exclamatory sentence

Answer: (a)

22. Identify the subject and predicate in the given sentence –
‘The Sun was shining.’
a. The, sun was shining
b. The Sun. was shining
c. The Sun was, shining
d. None of the above

Answer: (b)

23. A group of words that forms part of a sentence, and contains a subject and a predicate, is called –
a. Clause
b. Phrase
c. Gambit
d. Idioms

Answer: (a)

24. An ___ is a word used to add something to the meaning of a verb, an adjective, or another adverb.
a. Adverb
b. Adjective
c. Pronoun
d. Clause

Answer: (a)

25. ‘Babur was a wise king who ruled India. Identify the proper noun.
a. King
b. India
c. Babur
d. Wise king

Answer: (b)

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *