Linux Operating System MCQ pdf Questions and Answers

Linux Operating System MCQ pdf Questions and Answers for the preparation of academic and competitive exams of various Institutes.

Linux Operating System MCQ pdf Questions and Answers

Linux Operating System MCQ pdf Questions and Answers

1. Files normally exist in physical storage devices such as CD-ROMS, hard drives or floppy disks.
Answer: True

2. Hard drives are divided into separate storage spaces called ___.
a) Buffer
b) Cache
c) Partitions
d) VFS
Answer: (c)

3. The Preferences menus on GNOME and KDE exhibit similar desktop configuration tools.
Answer: False. The Preferences menus on GNOME and KDE exhibit different variety of desktop configuration tools.

4. ___ provides fundamental window functions and skins for a configurable appearance and feel.
Answer: Metacity

5. KDE (K Desktop Environment) is written in C++ and developed on the ___ library.
Answer: Qt toolkit

6. The X Window system was the outcome of research attempts in the early 1980s at Stanford University and MIT, assisted by IBM, to create a ___ protocol.
Answer: Platform-independent graphics

7. The window may be a ___ where the user executes standard Unix commands or X client applications such as a web browser, xcalc calculator, or an Emacs session.
Answer: Terminal window

8. Name the three major elements that Xorg Foundation supplies.
Answer: Client programs, X server, and documentation

9. Xorg applications and servers are installed in the ___ directory.
a) /usr/X11R6/lib
b) /usr/bin
c) /usr/include/x11
d) /usr/share/x11
Answer: (b)

10. Although it is possible to create and edit the configuration file directly, it is preferable to use the distribution’s display configuration tool.
Answer: True

11. The window manager program handles user logins and provides authentication and beginning sessions.
Answer: False. The X Display manager program handles user logins and provides authentication and beginning sessions.

12. An original window manager that does not share code with others is ___.
Answer: Blackbox

13. Files like ___ configure how the dialog box is displayed, and ___ helps the user to indicate a root-window image or other windows to display.
Answer: Xresources and Xsetup

14. Widgets are designed to work independently of the application except through precise interactions, called as ___ functions.
Answer: Callback

15. A recent, full-featured widget library that has developed as an industry standard is X Toolkit.
Answer: False. A recent, full-featured widget library that has developed as an industry standard is Motif.

16. Tk (tee-kay, libtk.so) is a library that is mainly applied with the ___ language.
Answer: Tcl scripting

17. Identify the widget set that offers a simple choice of basic user interaction components?
a) GTK+
b) Qt
c) LessTif
d) Athena
Answer: (d)

18. The RPM packages with source codes will have an extension of ___.
a) .gz
b) .tgz
c) .src.rpm
d) .tar
Answer: (c)

19. The process of connecting a file system to a particular directory in order to access files on a storage device is called ___.
Answer: Mounting the file system

20. The Linux software packages provide all the files required for installing an application in different ___.
Answer: Modules

21. Any Web browser can behave like an FTP client but such programs are suitable for ___ FTP downloads.
Answer: Anonymous

22. A ___server is required to access Usenet news.
Answer: News

23. The distributions like Debian and Ubuntu are provided with the___ service.
Answer: Blackdown

24. The safest way to use JPackage is to download its Java 2 Software Development Kit repository configuration file.
Answer: False. The safest way to use JPackage is to download its Yellowdog Updater, Modified (YUM) repository configuration file.

25. Web browsers are used instead of mail clients to access the services provided by the Web-based Internet mail services.
Answer: True

26. Generally, the digital signature is appended at the ___ of the message.
Answer: End

27. The most important type of SSH connection is a ___.
Answer: Remote login

28. Proxies help to control access to some services, such as the Web or FTP servers.
Answer: True

29. The EncFS uses the ___ library and Linux kernel module to create the filesystem interface.
Answer: FUSE

30. The ___ command helps you to maintain packages, query them, create your own, and verify the packages which you have.
Answer: rpm

31. Identify the software package that helps install Microsoft Office applications in the Linux system.
a) CrossOver Office
b) Informix
c) GNU SQL
d) MySQL
Answer: (a)

32. PostgreSQL is used as the query language for SQL.
Answer: False. SQL is used as the query language for PostgreSQL.

33. Informix is an open-source database application.
Answer: False. Informix is a commercial product.

34. DigiKam is a ___ tool.
Answer: Photo management

35. A ___ is essential to play an audio CD.
Answer: Sound card

36. The graphical software package used to display PostScript files or PDF documents is GGv.
Answer: True

37. Linux news clients allow reading newsgroup postings, either in___ or ___ mode.
Answer: Graphically, Text

38. The inventor of Linux is ___.
a. Gary Kildall
b. Linus Torvalds
c. Dennis Ritchie
d. Ken Thompson
Answer: (b)

39. Which of the following directory contains files such as Grub or Lilo, the Kernel, initrd and system. map config files?
a. /bin
b. /sbin
c. /boot
d. /dev
Answer: (c)

40. The ___ command can be used to display contents present in directories.
a. ls
b. ps
c. cd
d. pwd
Answer: (a)

41. Identify the shell command used to create or list command shortcuts.
a. HISTFILE
b. History
c. Alias
d. Export
Answer: (c)

42. Which of the following set built-in command is used to read commands but not to execute them?
a. set -m
b. set –n
c. set -t
d. set -h
Answer: (b)

43. The ___ variable indicates the user’s current working directory.
a. PATH
b. CDPATH
c. HOME
d. PWD
Answer: (d)

44. Linux is considered a fully functional ___ operating system.
A) Unix
B) Windows
C) DOS
D) MacOS
Answer: (a)

45. A ___ is a special program that can control a specific type of hardware.
A) Shell
B) Device driver
C) Complier
D) Database
Answer: (b)

46. ___ is a computer program that translates source code to object code.
A) Translator
B) Boot loader
C) Compiler
D) Interpreter
Answer: (c)

47. ___ directory has system configuration files, network configuration files, application configuration files and other installed software.
A) /var
B) /mnt
C) /opt
D) /etc
Answer: (c)

48. ___ is an open-source Unix shell that is embedded within the Scheme programming language.
A) csh
B) ksh
C) scsh
D) tcsh
Answer: (c)

49. Which among the following is the command that displays advanced file attributes? .
A) lsattr
B) mkdir
C) chattr
D) lpr
Answer: (a)

50. Name the init level which represents the Single user mode with networking. .
A) 0
B) 3
C) 6
D) 2
Answer: (d)

51. The ___ of GNOME’s user admin tool helps to define the user account settings. .
A) Advanced panel
B) User privileges
C) Account properties
D) New user accounts
Answer: (a)

52. The tree structure of the Linux file system may vary based on the ___
A) System user
B) Hardware devices
C) System directories
D) System administrator
Answer: (d)

53. ___ command is used to remove a module from the kernel.
A) insmod
B) rmmod
C) depmod
D) rvmod
Answer: (b)

54. Hard drives are divided into separate storage spaces called ___.
A) Buffer
B) Cache
C) Partitions
D) VFS
Answer: (c)

55. All the partitions are usually connected to the system through the ___
A) Mount point
B) Directories
C) Links
D) File system
Answer: (a)

56. To read in a new file starting at the present location, the ___ command is used.
A) :q
B) :wq
C) :r
D) :q!
Answer: (c)

57. A collection of records is known as ___.
A) Fields
B) Database file
C) Function
D) Attribute
Answer: (b)

58. ___ command is used to read the sed command from the sed script file.
A) -e
B) -f
C) -n
D) e
Answer: (b)

59. Identify the widget set that offers a simple choice of basic user interaction components?
A) GTK+
B) Qt
C) LessTif
D) Athena
Answer: (d)

60. Xorg applications and servers are installed in the ___ directory.
A) /usr/X11R6/lib
B) /usr/bin
C) /usr/include/x11
D) /usr/share/x11
Answer: (b)

61. Which among the following is the system variable that indicates the name of the user’s computer?
A) BASH_VERSION
B) HOSTNAME
C) CDPATH
D) HISTFILE
Answer: (b)

62. ___ is an online description of an interactive shell command, system interface, or system object.
A) Manpage
B) NAT
C) PTP
D) SSL
Answer: (a)

63. Which of the following tools allow modifying the existing images?
A) Display
B) Creation
C) Manipulate
D) Conversion
Answer: (c)

64. ___ directory includes Kernel, Firmware, and system-related files and ___ the directory contains system commands and programs called binaries that are needed during bootup.
A) /sys and /bin
B) /boot and /sbin
C) /bin and /sbin
D) /lib and /mnt
Answer: (a)

65. ___ refers to the configuration of the partition and ___ refers to the hard drive device that is mounted.
A) Partition, format
B) Format, partition
C) Directory,partition
D) Format,directory
Answer: (b)

66. Files like ____ configure how the dialog box is displayed, and _____ helps the user to indicate a root-window image or other windows to display.
A) Xresources and Xsetup
B) Xstartup and Xresource
C) .xsession and .Xauthority
D) Xsetup and Xdm-config
Answer: (a)

67. Linux news clients allow reading newsgroup postings, either in ____ or _____ mode.
A) Graphically, Text
B) Graphically, sound
C) Text,sound
D) Video, sound
Answer: (a)

68. The EncFS uses the ____ library and Linux kernel module to create the filesystem interface.
A) FUSE
B) End
C) Module
D) Xbase
Answer: (a)

69. ____ is the process in which a network device like a firewall assigns a public address to a system inside a private network.
A) Network Address Translation
B) Mandatory Access Control
C) Daemon
D) Manpage
Answer: (a)

70. When a system is running in full multiuser with networking mode, in which of the following run levels is the system running?
a. Runlevel 1
b. Runlevel 2
c. Runlevel 0
d. Runlevel 3
Answer: (d)

71. For better security, passwords are now stored in the ___ file and only the root user can access this file.
a. /etc/shadow
b. /etc/passwd
c. /etc/group
d. /etc/bash.bashrc
Answer: (a)

72. An application program accesses the module’s services with the help of ___ function.
a. cleanup_module()
b. module_ init()
c. module_exit()
d. printk()
Answer: (b)

73. The ___ command is used to display information about the partitions and their mount point.
a. cat
b. df
c. cd
d. ps
Answer: (b)

74. Which of the following is a startup script for the user session?
a. .xsession
b. Xstartup
c. Xsession
d. Xreset
Answer: (c)

75. Identify the X.org directory that deals with documentation.
a. /var/tmp
b. /usr/share/X11/doc
c. /etc/profile
d. etc/init.d/rcN.d
Answer: (b)

76. The ___ desktop environment serves as a default desktop environment for Red Hat Enterprise Linux that is based on the GTK + 2 graphical toolkit.
a. KDE
b. Xfce
c. Openbox
d. GNOME
Answer: (d)

77. Identify which of the following options is a Linux mail client.
a. Firefox
b. Nautllus
c. Thunderbird
d. Konqueror
Answer: (c)

78. The Debian based Linux systems use a package management system that is based on a tool called ___.
a. RPM
b. dpkg
c. YUM
d. Portage
Answer: (b)

79. Which of the following is an FTP client?
a. Kontact
b. Evolution
c. Mutt
d. curl
Answer: (d)

80. Awk utility is a ___ programming language.
a. Object-oriented
b. Scripting
c. Structured
d. Procedural
Answer: (b)

Linux Operating System Questions with Answers

You may download the pdf form. Thanks for reading our blogs, if you like the post on Linux Operating System MCQ pdf, please share it on social media.

Similar Posts

One Comment

  1. buy usa proxies says:

    Hey very interesting blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *