IT MCQ Questions and Answers – Information Technology MCQs

Looking to test your knowledge of Information Technology? Look no further! Our IT MCQ Questions and Answers provide a comprehensive collection of multiple-choice questions that cover various aspects of the IT field.

Whether you’re a student preparing for an exam or a professional looking to brush up on your IT skills, our MCQs have got you covered. From programming languages and database management to networking and cybersecurity, our questions span a wide range of topics to ensure a thorough understanding of IT concepts.

Designed to challenge and engage, our MCQs are carefully crafted to test your knowledge and enhance your learning experience. So, whether you’re looking to assess your IT proficiency or simply expand your knowledge, our IT MCQ Questions and Answers are the perfect resource for you. Get ready to ace your IT exams and take your IT skills to the next level with our comprehensive collection of MCQs.

IT MCQ – Information Technology Law MCQs

1. The cryptographic systems employed by –
a. Japan and Germany
b. India and Pakistan
c. England and America
d. China and Japan
Ans. A

2. ENIAC stands for –
a. Electrical number instrument and calculation.
b. Electrical number intranet and control
c. Electronic numerical integrator and calculator
Ans. A

3. ENIAC developed by –
a. Japan
b. India
c. Russia
d. The U.S.
Ans. D

4. First digital movie is –
a. Tom Dick and Harry
b. Alladin
c. Mickey Mouse
d. Top Story 2
Ans. D

5. First computer specific statue was enacted –
a. 1980
b. 1970
c. 1990
d. 2001
Ans. B

6. Data protection act enacted by –
a. India
b. China
c. U.S.
d. German
Ans. D

7. Necromancer published –
a. 1970
b. 1960
c. 1980
d. 1984
Ans. D

8. ISPs stands for –
a. Intranet server protocols
b. Internet service providers
c. Interconnection server protocols
d. International service providers
Ans. B

9. The first artificial satellite ___ was launched in 1957.
a. Apple
b. Sputnik
c. P.S.L.V
d. Aryabhatt
Ans. B

10. A.R.P.A stands for –
a. Artificial rework power agency
b. Article rate patrolling agency
c. Automated rate power assumption
d. Advanced research projects agency
Ans. D

11. The ___ protocols were developed in the 1970’s.
a. F.T.P
b. S.N.M.P.
c. S.M.T.P
d. TCPIP
Ans. D

12. Network of network –
a. Internet
b. Intranet
c. Local area network
d. Extranet
Ans. A

13. Information super-highway is –
a. Internet
b. ARPANET
c. Intranet
d. Extranet
Ans. A

14. Internet is often regarded as a major component of the ___.
a. Information super highway
b. Internet
c. Intersept
d. Extranet
Ans. A

15. Commission have publishes an annual survey of progress in the field of –
a. Message
b. Protocol
c. Pointer
d. Telecommunication law
Ans. D

16. WTO stands for –
a. World trade organization
b. Work tension overload
c. World traditional organization
d. World trade organism
Ans. A

17. E-commerce has provided us a medium to facilitate ___.
a. Business
b. Communication
c. Commercial transactions
d. Marketing
Ans. C

18. ___ is a ‘commerce base on bytes’.
a. E-business
b. E-strategy
c. E-commerce
d. Transaction
Ans.

19. Dell.com referred to –
a. E-mail
b. Virtural communities
c. Platform
d. E-shop
Ans. D

20. E-business models are moving from the ___ Electronic Data Interchange.
a. Transaction
b. Consumer
c. Marketing
d. Proprietary
Ans. D

21. SET known as –
a. Security electronic transport
b. Section electrical tool
c. Sector examination technique
d. Secure electronic transaction transactions
Ans.

22. Information technology bill passed on ___.
a. 15 Aug 2000
b. 20 July 2001
c. 18 Dec 1998
d. 16 May 2000
Ans. D

23. ‘Electronic Record’, means ___ record.
a. Data
b. Values
c. Form
d. Image
Ans. A

24. Section 29 A deals for –
a. Electronic record
b. Absconcling to avoid service of summons
c. Destruction of document for evidence
d. False evidence
Ans. A

25. Section 192 deals for –
a. Omission to produce documents
b. Fabricating false evidence
c. Prevent
d. Forgery
Ans. B

26. Forgery comes in –
a. Section 175
b. Section 192
c. Section 29 A
d. Section 463
Ans. D

27. WIPO stands for –
a. World international power organization
b. World intellectual property organization
c. World interconnect proven orbit
d. World interllect party organization
Ans. B

28. UNCITRAL model law come in –
a. 2000 (18 March)
b. 2001 (20 December)
c. 2002 (18 August)
d. 1997 (30 January)
Ans. D

29. UNCITRAL ___ is on electronic commerce.
a. Modern law
b. Model law
c. Message
d. Information
Ans. B

30. ___ gives the definition of a secure digital signature.
a. Section 14
b. Section 729
c. Section 78
d. Section 15
Ans. D

31. ___ of the IT Act 2000 deals with duties of subscribers.
a. Section 41
b. Section 72
c. Section 3
d. Chapter VIII
Ans.

32. Section 65 for –
a. Hacking
b. Data recovery
c. Fabricating
d. Tampering with computer source documents
Ans.

33. Penalty for misrepresentation –
a. 500 Rupees
b. 1 Year imprisonment
c. Two year imprisonment
d. Two years imprisonment Lakh rupees or both
Ans. D

34. Section 77 deals with –
a. Penalties not to interface with other punished
b. Forgery
c. Power
d. Investigate
Ans.

35. I.P.L stands for –
a. International protection law
b. International provision law
c. International patent law
d. Intellectual property law
Ans. D

36. Cyber Stalking means –
a. Violation of privacy
b. Harassment
c. Internet
d. Online harassment
Ans. D

37. Hacking with computer system.
a. Section 66
b. Section 78
c. Section 65
d. Section 6
Ans. A

38. Section 71 –
a. Power of controller to give directions
b. Penaly for misrepresentation
c. Protected system
d. Decrypt information
Ans. B

39. Section 74 –
a. Harassment
b. Fabrication
c. Confiscation of power
d. Publication for fraudulent purpose
Ans. D

40. Penalties or confiscation not to ____ with other punishments.
a. Fabrication
b. Offences
c. Interface
d. Inefere
Ans. D

41. ___ is that area of law which concerns legal rights associated with ___ and good will.
a. Copyright & contingency
b. Software & resource
c. Change & resource
d. Intellectual property & creative effort
Ans. D

42. Copyright law has a history of ___ that can partly be explained by ___ to technological change.
a. Films & broadcasting
b. Photography & trademarks
c. Development & trademarks
d. Developments & reference
Ans. D

43. ATM stands for –
a. Asynchronous transfer mode & all-time money
b. Asize transport money
c. Avtar trade money
d. All-time marketing
Ans. A

44. The copyright Act 1956 made no mention of things –
a. Transaction and budgeting
b. Commerce & business
c. Computers & computers programs
d. Databases & program
Ans. C

45. Match the following –
1. Copyright, designs and patents Act 1988 does not attempt to define
2. ROM refer to
i. Computer program
ii. Read-only memory
iii. System
iv. Random only memory

a. 1-i, 2-ii
b. 2-ii, 2-i
c. 1-i, ii & 2-iv, ii
d. 1-i, iv & 2-ii, iii
Ans. A

46. Difficult to distinguish b/w –
a. Hardware & software
b. RAM & ROM
c. Programs & software
d. E-commerce & E-commerce
Ans. A

47. Match the following –
1. ROM stored i. Permanently
2. Computer program ii. Temporarily
iii. Hardwired in a form of microcode or micro program
iv. Microprocessor

a. 1-i, iii; 2-i, ii
b. 1-i, ii; 2-i, iii
c. 1-iv, iii; 2-iv, i
d. 1-I; 2-iii
Ans.

48. Literal copying comprises –
a. Existing program & infringement
b. Element & materials
c. Paragraphs & sentence
d. Results & sapience
Ans. A

49. Patenting software is –
a. Intellectual process & own
b. Self & hard
c. Soft & hard
d. Own & real
Ans. A

50. Match the following –
1. Invention who has no exclusive right i. Rivals from the manufacture
2. Monopoly in any subject be ii. Limited in time

a. 1-i & 2-ii
b. 1-ii & 2-I
c. Can’t say
d. All of the above
Ans. a

51. Compulsory license solution belongs to –
a. Destructive litigation & patent infringement
b. License & monopoly
c. Industrial & commercial
d. Cost says
Ans. A

52. Match the following –
1. Legal protection i. Particular case
2. Patents and copyright ii. Intellectual property right
iii. Pressured to be justice
a. 1-i, iii; 2-i, ii
b. 1-iii, ii; 2-iii, ii
c. 1-iii; 2-ii
d. None of the above
Ans. C

53. The First trademark was issued in ___ in respect of ___ symbol found containers of Bass beer.
a. 1876& red triangle
b. 2000 & machine
c. 1926 & goods
d. 1876 & rectangle
Ans. A

54. The effectiveness of the international system is limited by the fact that many significant countries for various ___ & ___.
a. Rapid & action
b. Agreements & protocols
c. Sequential & consequent
d. Repute & trademark
Ans. B

55. To remove the confusion of goods from the public mind.
a. Misrepresentation & made by a trader in the course of trade
b. Trademark & inform
c. Internet & intranet
d. Cyberspace & red
Ans. A

56. Registered trademarks –
a. Angel & service
b. Apple & Microsoft
c. Amro & luxury
d. Tech & phoenix
Ans. B

57. Novel issues have arisen is in the relationship between ___ and the allocation of ___.
a. Trademark & internet domain name
b. Infringement & trademark
c. Online & auctions
d. Trading & merchandising
Ans.

58. Direct satellite links are –
a. Internet connectivity & video teleconferencing
b. Airline & telephone
c. Trademarks & E-business
d. Contracts & digital
Ans. A

59. Internet contract is typically a contract that is entered into through the medium of ___ by using ___.
a. Nature & internet
b. Internet & constructs
c. State & courts
d. Free & local
Ans. B

60. Internet contract, is typically a ___ that is entered into through the medium of ___.
a. Contract & internet
b. Digital & jurisdiction
c. Internet & logic
d. Transactions & distinctions
Ans. A

Conclusion

We hope you have found our IT MCQ Questions and Answers article to be informative and helpful. We understand the importance of having access to reliable and accurate information in the field of Information Technology.

If you have enjoyed our MCQs, we encourage you to share them on social media platforms to help others in their IT studies or professional development. By spreading the word about our resources, we can reach a wider audience and make a positive impact on the IT community.

Thank you once again for your participation, and remember to keep expanding your knowledge and skills in this ever-evolving field.

Similar Posts

One Comment

  1. Everything is very open with a very clear explanation of the issues.

    It was really informative. Your site is useful. Many thanks for sharing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *