50 most important General Knowledge questions and answers

50 most important General Knowledge questions and answers for competitive examinations like Bank, PO, LIC, Clerk, Indian Railways and other competitive exams.

important General Knowledge

50 most important General Knowledge questions and answers for Quiz

1. How many languages and dialects are spoken by people all over the world?
A. 6,000
B. 9,000
C. 4,000
D. 1,000
Ans. b

2. Approximately, how many people speak the Chinese language?
A. 1 billion
B. 1 million
C. 1 lakh
D. 1 thousand
Ans. a

3. The language with the richest vocabulary is:
A. Hindi
B. French
C. English
D. German
Ans. c

4. The English Language has more than ?? words:
A. 4,50,000
B. 45,000
C. 4,500
D. 450
Ans. a

5. The oldest Indian language is:
A. Telugu
B. Hindu
C. Tamil
D. Punjabi
Ans. c

6. Which book has been printed in the maximum number of languages and these scripts?
A. The Bible
B. Hiraka Sutra
C. The Super Book
D. None of these
Ans. a

7. The only religious book ever printed in a shorthand script is:
A. The Ramayana
B. The Mahabharata
C. The bible
D. Guru Granth Sahib
Ans. c

8. The oldest printed work in the world, which dates back to AD 868 is:
A. The Bible
B. The Hirake Sutra
C. The Ramayana
D. The Mahabharata
Ans. b

9. The largest book, the super book, is ?? and weight is ??
A. 270 cm, 300 cm, 252 kg.
B. 100 cm, 110 cm, 100 kg.
C. 200 cm, 100 cm, 60 kg.
D. None of these
Ans. a

10. Les Hommes de bonne volont Ac is the:
A. Longest novel ever published
B. Shortest novel every published
C. The oldest novel
D. None of these
Ans. a

11. The author of the play/book?Ratnawali? is:
A. Tulsidas
B. Kalidas
C. Harsha Vardhan
D. Prem Chand
Ans. c

12. Which of the following in the book/play written by Maithili Sharan Gupt?
A. Saket
B. Satyartha Prakash
C. Shakuntala
D. Savitri
Ans. a

13. The book? Satyartha Prakash? was written by:
A. Swami Dayanand
B. Swami Vivekanand
C. Sarojini Naidu
D. Kalidas
Ans. a

14. The play/book? Shakuntala? was written by:
A. Maithili Sharan Gupta
B. Swami Dayanand
C. Kalidas
D. Tulsidas
Ans. c

15. Which of the following is the author of? Song of India, The?:
A. Firdausi
B. Sarojini Naidu
C. Lala Lajpat Rai
D. Sri Aurobindo Ghosh
Ans. b

16. The author of the book? Time machine? is:
A. Lewis Carroll
B. Robert Louis Stevenson
C. Charles Lamb
D. H. G. Wells
Ans. d

17. Which of the following book was written by Tulsidas:
A. Vinay Patrika
B. Ramcharitmanas
C. Both (a) and (b)
D. Yashodhara
Ans. c

18. The book? Vish Vriksha? was written by:
A. Bankimchandra Chatterjee
B. Annie Basant
C. Tulsidas
D. Kalidas
Ans. a

19. The book? We Indians? was written by:
A. H. G. Wells
B. Khushwant Singh
C. James Jeans
D. Thomas Moore
Ans. b

20. Which of the following is the author of play/book? Yashodhara?:
A. Maithili Sharan Gupt
B. Khushwant Singh
C. Bankimchandra Chatterjee
D. Sarojini Naidu
Ans. a

21. Dhyan Chand was:
A. A great hockey player
B. Captained the Indian hockey team which won a gold medal in 1936 Berlin Olympics
C. Scored 101 goals at the Olympic games and 300 goals in the international matches
D. All the statements are correct
Ans. d

22. Who developed the smallpox vaccination?
A. Eduard Jenner
B. Alexander Fleming
C. Albert Einstein
D. None of these
Ans. a

23. Euclid was:
A. Greek mathematician
B. Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry C. Propounded the geometrical theorems
D. All the statements are correct
Ans. d

24. Fa-Hien was:
A. The first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya
B. The discovery of Puerto Rico and Jamaica
C. The first Buddhist pilgrim of India to visit China
D. None of these
Ans. a

25. Firdausi was:
A. A person poet
B. Well known for his epic? Sharnama?
C. Both are correct
D. None of these
Ans. c

Important General Knowledge part – 2nd

26. Who is also known as the? Lady with the Lamp??
A. Florence Nightingale
B. Sarojini Naidu
C. Rani Laxmibai
D. Bachendri Pal
Ans. a

27. Gabriel Daniel Fahrenheit was:
A. A German Physicist
B. Developed the mercury thermometer in 1714
C. Devised temperature scale
D. All are correct
Ans. d

28. Galileo was an Italian astronomer who:
A. Developed the telescope
B. Discovered 4 satellites of Jupiter
C. Discovered that the movement of the pendulum produces a regular time measurement.
D. All are correct
Ans. d

29. Who is known as the father of English poetry?
A. Geoffrey Chaucer
B. John Milton
C. John Keats
D. None of these
Ans. a

30. The American General who led the revolt against the British & declared American independence was:
A. George Washington
B. Bill Clinton
C. George Bush
D. None of these
Ans. a

31. Marco Polo
A. Discovered Greenland
B. Traveled three China, India and other parts of Asia
C. Traveled around the Cape of Good Hope
D. Discovered Canada
Ans. b

32. Who landed on the mainland of South America for the First time?
A. Discovered Greenland
B. Landed on the mainland of South America
C. Discovered the sea route from Europe to India
D. None of these
Ans. b

33. Who was first to sail sound the strait, reached the Philippines and named the Pacific Ocean?
A. Ferdinand Magelion
B. Jacques Carter
C. William Janszoom
D. Vasco da Gama
Ans. a

34. Who discovered Australia?
A. Eric the Red
B. Leif Ericsson
C. William Janszoom
D. None of these
Ans. c

35. Who located the magnetic pole?
A. Sir James Clark
B. Rear Admiral
C. Sir John Ross
D. All the above
Ans. d

36. Who was first to reach the South Pole?
A. Rear Admiral
B. Capt. Amundsen
C. Capt. R. E. Scett
D. Sir Edmund Hillary
Ans. b

37. Who was the first to cross the Antarctic?
A. Sir Vivian Fuchs & sir Edmund Hillary
B. Maj. Yuri Gagarin and Maj. Gherman Titor
C. Capt. R. E. Scott
D. All of these
Ans. a

38. Who was the first to journey into space?
A. Maj. Yori Gagarin and Maj. Gherman Titor from Russia
B. Comm. Grissom and Col john Glenn from America
C. Both are correct
D. None of these
Ans. c

39. Who was the first man too? Walk? in space?
A. Col. Leonor from Russia
B. Major White from America
C. Both of this
D. None of these
Ans. c

40. Who was the first to circle the moon?
A. Frank Boreman, Bill Anders and Jim Lovell
B. Neil Armstrong and Edwin Aldrin
C. Charles Conrad and Alan Bean
D. None of these
Ans. a

41. ?Arena? is the special name for the playground of:
A. Cricket
B. Lawn Tennis
C. Wrestling
D. Skating
Ans. c

42. The national sport of Canada is:
A. Tennis and cricket
B. Lacrosse
C. Judo
D. Rugby and Football
Ans. b

43. Badminton is the national sport at:
A. Malaysia
B. Scotland
C. China
D. Former Soviet Union
Ans. a

44. Where is the Vallabhbhai Patel stadium located?
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Chennai
D. Delhi
Ans. b

45. Where is the sports stadium, Green Park, located?
A. Kanpur
B. Jamshedpur
C. Cuttack
D. Patiala
Ans. a

46. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
A. Physics and Chemistry
B. Physiology or Medicine
C. Literature, Peace and Economics
D. All the above
Ans. d

47. On which date is Nobel Prize awarded?
A. December 10
B. January 10
C. April 10
D. July 10
Ans. a

48. The Royal Swedish Academy of Sciences awarded the Noble Prize in:
A. Physics
B. Economics
C. Chemistry
D. (a) and (c)
Ans. d

49. The committee of the Norwegian Parliament awards the prize for:
A. Economics
B. Peace
C. Medicine
D. Literature
Ans. b

50. Dr Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel Prizes individually for:
A. Chemistry in 1954, peace prize in 1962
B. Peace prize in 1954, Chemistry in 1962
C. Physics in 154, Medicine in 1962
D. Medicine in 1954, Physics in 1962
Ans. a

AMU entrance exam for class 11

Click here to know the World’s top general knowledge and important General Knowledge.

Conclusion

Thanks for reading our post on important General Knowledge, if you liked the post please share on social media.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *