MCQ Questions for Entrepreneurship Development

MCQ Questions for Entrepreneurship Development Multiple-choice questions for marketing management academic and competitive exams

Entrepreneurship development is a crucial aspect of any economy and plays a vital role in the growth and success of businesses. The field of entrepreneurship has seen significant growth, with many individuals seeking to establish their own ventures.

This has led to an increase in demand for resources, such as MCQ questions, that can help aspiring entrepreneurs develop their skills.

MCQ Questions for Entrepreneurship Development

 

MCQ Questions for Entrepreneurship Development with Answers

1. The term “entrepreneur” has been derived from the word “entreprendre,” which means:
a. To give
b. To undertake
c. To choose
d. To decide
Answer: (B)

2. Entrepreneurship is a creative activity, – said by:
a. Frederick Harbison
b. B. F. Hoselitz
c. B. Higgins
d. Joseph
Answer: (d)

3. What is the hallmark of a successful entrepreneur?
a. Risk-bearing capacity
b. Persistence
c. Flexibility
d. Self-confidence
Answer: (d)

4. Which type of entrepreneur utilizes a chance to introduce a new technique or new product?
a. Innovative entrepreneur
b. Instigated entrepreneur
c. Initiative entrepreneur
d. Fabian entrepreneur
Answer: (a)

5. In which state of India is the standard of education the highest?
a. Tamil Nadu
b. Andhra Pradesh
c. Kerala
d. Karnataka
Answer: (c)

6. Which phase is the phase of real training?
a. Initial phase
b. Training phase
c. Post-training phase
d. Follow-up phase
Answer: (b)

7. “Seed Capital Scheme” is being operated by?
a. IDBI
b. SIDC
c. ICICI
d. IFCI
Answer: (a)

8. Calcutta “Y” Self-Employment Centre targets unemployed youths between?
a. 18 to 30 years
b. 16 to 25 years
c. 18 to 25 years
d. 20 to 30 years
Answer: (a)

9. In the 1995 – 96 periods what percentage of the total entrepreneurs were women entrepreneurs?
a. 10 %
b. 11.2%
c. 13%
d. 9%
Answer: (b)

10. Why are the majority of women unaware of technological developments?
a. Low-risk bearing ability
b. Low mobility
c. Lack of education
d. Low need for achievement
Answer: (c)

11. Which of the following is a remedy to solve the problems of women entrepreneurs?
a. Social attitude
b. Finance cells
c. Stiff Competition
d. Supervision
Answer: (b)

12. When was the “Yashaswini Programme” held in Mysore?
a. November 2000
b. July 2001
c. June 2002
d. November 2001
Answer: (d)

13. What is the analytical study of the end products and by-products that can throw light on new product ideas?
a. Emerging technologies
b. Market characteristics
c. Social and economic trends
d. Product profile
Answer: (d)

14. Who manufactured “Sumeet” mixies to suit Indian conditions?
a. Manohar Kumar Mathur
b. Satya Prakash Mathur
c. Mridula Kumar Mathur
d. Prakash Kumar Mathur
Answer: (b)

15. What can be defined as an attractive project idea that an entrepreneur accepts as the basis for his investment decision?
a. Possibility
b. Business
c. Opportunity
d. Notion
Answer: (c)

16. What is a two-way exchange process in which the needs and wants of the buyer and seller are satisfied?
a. Marketing
b. Selling
c. Producing
d. Accounting
Answer: (a)

17. Which phase starts after the investment decision is taken?
a. Normalisation phase
b. Construction phase
c. Pre-investment phase
d. Product identification phase
Answer: (b)

18. What provides all the necessary information of the unit proposed to be set up for the manufacture of a product or rendering a service?
a. Project description
b. Project appraisal
c. Project implementation schedule
d. Project report
Answer: (d)

19. BEP = (F/(S-V)) x 100
What does F stand for?
a. Fixed sales
b. Fixed cost
c. Finished stock
d. Final output
Answer: (b)

20. Which statement gives a projection of future sources of cash and their applications?
a. Cash flow statement
b. Fund flow statement
c. Income statement
d. Balance sheet
Answer: (a)

21. In long-term capital, the repayment of money is arranged for what time period?
a. Within 1 year
b. More than 2 years
c. More than 7 years
d. More than 5 years
Answer: (d)

22. Ownership capital is also known as:
a. Debt
b. Equity
c. Loan
d. Mortgage
Answer: (b)

23. To whom does the company pay interest?
a. Shareholder
b. Customer
c. Debenture holder
d. Creditor
Answer: (c)

24. When was the first SFC (State Financial Corporation) set up in Punjab?
a. 1950
b. 1958
c. 1953
d. 1960
Answer: (c)

25. When was Small Scale Industries Board constituted?
a. 1958
b. 1960
c. 1953
d. 1954
Answer: (d)

Share on Social Media

Similar Posts

5 Comments

  1. he has a good point says:

    Thank you for another informative website. The place else
    may just I am getting that kind of info written in such an ideal method?

    I have a project that I’m just now running on, and I’ve been at the glance out for such information.

  2. tinyurl.com says:

    Thanks for sharing your thoughts on of. Regards

  3. product review says:

    Tremendously good texture 🙂

  4. talesoftravellingsisters com says:

    I enjoy looking through a post that will make men and women think. Also, many thanks for allowing for me to comment!

  5. entrepreneur says:

    all the time i used to read smaller articles or reviews that also clear their
    motive, and that is also happening with this post which
    I am reading here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *