Human resource management multiple choice questions and answers

31. The culture is highly ___ in character.
Ans. Authoritarian,

32. For lack of ___, the workers cannot and do not have any say in their jobs or working conditions.
Ans. Job-opportunities,

33. ___ here means not only the efficient sending and receiving of messages but also includes sensitivity to the understanding of feelings, attitudes and cognitions of the subordinate.
Ans. Communication,

34. It was the advent of the Information Technology era in India that brought with it the ___ practices.
Ans. Western management,

35. There was exponential growth in employment both ___ as well as ___.
Ans. Directly, indirectly

36. Through planning, management strives to have the right number and the right kind of people at the right places, at the right time, to do things which result in both the ___ receiving the maximum long-range.
Ans. Organization and the individual,

37. Anticipating manpower problems by projecting present resources into the future and comparing them with the forecast of requirements to determine their adequacy, both ___.
Ans. Quantitatively and qualitatively,

38. Manpower planning consists in ___ and developing manpower plans for the implementation of the projections.
Ans. Projecting future manpower requirements.

39. Human Resource Planning is essential because of frequent ___ which is unavoidable and even beneficial
Ans. Labour turnover,

40. Manpower Planning is required in order to meet the needs of expansion programmes which become necessary because of the increase in the demand for goods and services ___, a rising standard of living
Ans. By a growing population,

41. Manpower planning is also needed in order to identify areas of ___ personnel or areas in which there is a ___ of personnel.
Ans. Surplus, shortage.

42. Match the following
i. It is generally done by the Government a) At the industry level,
and covers items like population projections,
programme of economic development,
educational facilities, occupational distribution,
and growth, industrial and – geographical
mobility of personnel.

ii. It may be done by the Government – Central or State b) At the sector level
– and may cover manpower needs of agricultural,
industrial and service sector.

iii. It may cover manpower forecast for specific industries, c) At the level of the
such as engineering, heavy industries, consumer goods individual unit
industries, public utility industries, etc.

iv. It may relate to its manpower needs for various d) At the national level
departments and for various types of personnel.

Ans. i-d, ii-b, iii-a, iv-c

43. ___ provides the basic premises on which the manpower planning is built.
Ans. Forecasting,

44. An expansion following enlargement and growth in business involves the use of additional machinery and personnel, and a re-allocation of facilities, all of which call for ___ of human resources.
Ans. Advance planning,

45. A ___ contains data about each employee’s skills, abilities, work preferences and other items of information which indicate his overall value to the company.
Ans. Skills inventory.

The responsibility for sound HRP is…
46. To ___ the operating management to plan and establish objectives;
Ans. Assist, counsel and pressurise,

47. To ___ in total organizational terms and to ensure consistency with long-range objectives and other elements of the total business-plan;
Ans. Collect and summarise data,

48. To ___ against the plan and keep the top management informed about it;
Ans. Monitor and measure performance,

49. To ___ for effective manpower and organizational planning.
Ans. Provide the research necessary

50. Recruitment of manpower selection process is the first step in the employment of___.
Ans. talent,

51. Since workers were drawn from the ___, in the early days of industrial evolution in India, factories found much difficulty in recruiting the necessary talent.
Ans. rural population,

52. Matching the job with a suitable applicant is naturally, a ___.
Ans. two-way process

53. Match the following:
i. The size of the a. community where the organization is located;
ii. the employment conditions in the b. the organization’s ability to locate and keep good per-forming people;
iii. the effects of past recruiting efforts c. legal factors
which show the
iv. working conditions and salary and d. necessitate future recruiting;
benefit packages offered by the
v. the rate of growth of e. organization – which may influence turnover
vi. the level of the seasonality of f. organization;
operations and
vii. cultural, economic and g. future expansion and production programmes;

Ans.
i. The size of the organization;
ii. The employment conditions in the community where the organization is located;
iii. The effects of past recruiting efforts which show the organization’s ability to locate and keep good performing people;
iv. Working conditions and salary and benefits packages offered by the organization — which may influence turnover and necessitate future recruiting;
v. The rate of growth of the organization;
vi. The level of the seasonality of operations and future expansion and production programmes;
vii. Cultural, economic and legal factors

54. In most instances, the jobs are posted on___, though some carry listings in the company newspapers.
Ans. Notice boards

55. Friends and relatives of present employees are also a good source from which employees may be drawn, this is done through ___.
Ans. Employee referrals

56. ___ are firms that are looked upon as ‘head hunters’, ‘raiders’ and ‘pirates’ by organizations which lose human resources through their efforts.
Ans. Executive search firms

57. ___ is the hiring of relatives which will be an inevitable component of recruitment programmes in family-owned firms.
Ans. Nepotism

58. The selection procedure is essentially a series of methods of securing pertinent information about the ___.
Ans. Applicant,

59. The real purpose of recruitment is not to fill up a vacancy but to add a person to the staff whom the management expects to become important in the ___ of things.
Ans. future scheme,

60. Sources for recruiting should be periodically ___.
Ans. evaluated,

61. Recruiting should take into consideration ethical practices, such as the use of ___
Ans. “Truth in hiring”

62. All public sector enterprises are required to consider candidates sponsored by the ___.
Ans. Employment Exchanges,

63. Executives too are mostly ___ from within.
Ans. promoted,

64. ___, in other words, the local population in the matter of employment within the local area has, of late, assumed a complex character.
Ans. “Sons of the Soil”

65. In the Indian organization where ___are one of the most popular methods for selection
Ans. Interviews

66. An ___ is a traditional, widely accepted device for getting information from a prospective applicant
Ans. Application blank

67. ___ is probably the most widely used single method of selection.
Ans. Interviewing

68. ___ are deliberate attempts to create pressure to observe how an applicant performs under stress.
Ans. Stress interviews

69. ___ cover the complete life history of the applicant.
Ans. Depth interviews

70. ___ is a combination of direct and indirect questioning of the applicant?
Ans. Patterned interviews,

71. ___ indicates any process by which the aptitudes, skills and abilities of employees to perform specific jobs are increased
Ans. Training,

72. The concern is for the organization’s variability, that it is should adapt itself to a ___.
Ans. Changing the environment,

73. Broadly speaking, training is the act of increasing the knowledge and skill of an employee for doing a ___.
Ans. Particular job

74. According to Douglas McGregor, there are three different purposes of learning ___, ___, ___.
Ans. Acquiring Intellectual Knowledge, Acquiring Manual Skills, Acquiring Problem-Solving Skills,

75. A new employee may require knowledge about ___
Ans. Company policy

50 States map quiz test question and answer of USA

Conclusion

HRM is a management discipline that deals with the development, deployment and maintenance of the organization’s human capital. The discipline is concerned with attracting and retaining employees, developing high-potential talent and developing and maintaining the organizational capacity to deliver goods and services to customers.

HRM is central to all organizations as it involves managing the various aspects of human capital – the people who make up the organization and who contribute to its success. There are different ways of managing people and different ways of understanding human capital.

The most common way of defining and measuring HRM is by looking at the resources a business has and how they are used. The resources of a business comprise its people, its equipment, its financial resources and its contacts.

HRM can be seen as the management of resources to achieve organizational goals and objectives. HRM is also known as human resource management, human resource development, human resources, HR and personnel management.

Click here for Human Resource Development MCQs with Answers pdf

You may Download Human Resource Management multiple choice questions and answers pdf from this link.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *