Geographical Information about India GK Questions and Answers । Geography of India । Geographical map of India । Physical geography of India

Geographical Information

Geographical Information about India

1. Which countries are in the north of India
Answer : China, Nepal, Bhutan

2. Which country is in the east of India?
Answer : Bangladesh

3. Which country is in the west of India?
Answer : Pakistan

4. Which is the ocean in the southwest of India
Answer : Arabian Sea

5. Which bay is in the south-east of India?
Answer : Bay of Bengal

6. Which ocean is in the south of India?
Answer : Indian Ocean

7. Which country separates India from the mountains of Purvanchal
Answer : From Myanmar

8. Gulf of Mannar and Pak Strait separates India from which country
Answer : From Sri Lanka

9. What is the horizontal expansion of entire India
Answer : 8 ° 4 ‘to 37 ° 6′ North latitude

10. India’s expansion from north to south
Answer : 3214 km

11. India’s expansion from East to West
Answer : 2933 km

12. Where is Andaman and Nicobar Islands located
Answer : In the Bay of Bengal

13. Where Lakshadweep is located
Answer : In the Arabian Sea

14. Indira Point is also known by the other name.
Answer : Pigmillion point

15. Area of India is of the area of the world
Answer : 2. 42%

16. Which countries are based on India’s land boundary
Answer : Bangladesh, China, Pakistan, Nepal, Verma, Bhutan

17. Which countries are based on India’s water borders
Answer : Maldives, Sri Lanka, Bangladesh, Myanmar and Pakistan

18. Which states the cancer line (कर्क रेखा) pass-through
Answer : Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram

19. How many latitudes are the southern boundary of India’s mainland
Answer : 8° 4’

20. What is the distance of the southern end of India from the equator
Answer : 876 km

21. What is the length of India’s site boundary
Answer : 15200 km

22. The length of the coastline of India’s mainland is
Answer : 6100 km

23. Length of India’s total coastline (including islands) is much
Answer : 7516km

24. On what percentage of the whole of India there is an extension of the mountains and hills
Answer : 28.8%

25. How many areas of India are the plain expanse
Answer : 44%

26. What is the number of states with the coastline in India
Answer : 9

27. Cancer line (कर्क रेखा) goes through many states of India
Answer : 8

28. Which place is near the equator
Answer : Indira point

29. Where Indira Point is located
Answer : Andaman and Nicobar Islands

30. Which state has the smallest coastline
Answer : Goa

31. Which geographical part of India is ancient
Answer : Peninsular Plateau

32. What is known as the eastern coast of India
Answer : Coromandel Coast

33. From where is the Konkan coast located?
Answer : From Goa to Daman

34. What is the origin of the islands of Lakshadweep group
Answer : By coral

35. Where is New Moore Island located
Answer : In the Andaman Sea

Thanks for reading the post on Geographical Information about India. Know about India Map. Want to know more about MBA AssignmentsModel papersProject reports, click on the links.

Spread the love
  • 9
    Shares

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
We do not share your personal details with anyone.
×
×

Cart