General MCQs

General Knowledge Objective Questions for competitive exams

General Knowledge Objective Questions for competitive exams

Objective Question from General Knowledge
Total Question – 100

  1. What is inertia?
    A. Measurement of electrical resistance
    B. A ratio between mass and velocity
    C. Resistance to motion or change
    D. The speed at which an object falls
  2. Who heads Reserve Bank of India?
    A. Finance Minister
    B. Governor
    C. Chief Bank Manager
    D. Commissioner
  3. Which is the common European Currency?
    A. European Dollor
    B. Yen
    C. Pound Sterling
    D. Euro
  4. Which is the tallest grass?
    A. Palm
    B. Sugar Cane
    C. Bamboo
    D. Wheat
  5. The collection of all Subset of a set A is itself a set, called the
    A. Power Set
    B. Proper Set
    C. Elementary Set
    D. Empty Set
  6. Vitamin -D deficiency causes
    A. Pellagra
    B. Scurvy
    C. Rickets
    D. None of these
  7. The council of Minister is collectively responsible to the
    A. Parliament
    B. Lok Sabha
    C. Rajya Sabha
    D. Prime Minister
  8. Parliamentary Elections in India are organized by
    A. The President
    B. The Prime Minister
    C. The Election Commission
    D. Lok Sabha
  9. Rate of the rotation of the earth Earth on its axis is fastest in the month of
    A. January
    B. June
    C. July
    D. it never changes
  10. By which method is energy generated by the sun?
    A. Nuclear Fussion
    B. Nuclear Fission
    C. Nuclear Radiation
    D. All of these
  11. Dialysis is meant for
    A. kidney
    B. Gall Bladder
    C. Lungs
    D. Liver
  12. To prepare dry ice, which is used?
    A. Nitrogen
    B. Ammonia
    C. Carbon dioxide
    D. Oxygen
  13. The people of Indus Valley Civilization worshipped
    A. Pasupati
    B. Indra and varuna
    C. Brahma
    D. Vishnu
  14. Buddha preached his first sermon at
    A. Lumbini
    B. Sarnath
    C. Sanchi
    D. Gaya
  15. Indian Civil Services was introduced during the rule of
    A. Lord Dalgousie
    B. Lord Curzon
    C. William Bentinck
    D. Lord Cornwallis
  16. Who was the first president of congress?
    A. Annie Besant
    B. Vijaylakshmi pandit
    C. Sarojini Naidu
    D. Aruna Asif Ali
  17. Which part of the sun is visible during a total solar eclipse?
    A. Photoshphere
    B. Chromosphere
    C. Corona
    D. No part of the sun
  18. Satellite is to Orbit as projectile to
    A. Trajectory
    B. Range
    C. Target
    D. Missile
  19. E H L O S ?
    A. W, Z
    B. U, V
    C. V,
  20. The Indian Trade policy is best described as
    A. Control of all trade
    B. Control of foreign trade
    C. Free trade
    D. Control of exports
  21. The planning commission of India is
    A. A constitutional Body
    B. An independent and Autonomous Body
    C. A Satutory Body
    D. A non-Satutory Body
  22. In which language was “Sirmad Bhagavad Gita” originally written?
    A. Sanskrit
    B. Apabhramsa
    C. pakriti
    D. Pali
  23. Who was the political guru of Gandhiji?
    A. Naoroji
    B. Gokhale
    C. Tilak
    D. Lala Lajpat Rai
  24. Who wrote Vande Matharam?
    A. Mohd Iqbal
    B. Sarat Chandra Chatterjee
    C. Bankin Chandra Chatterjee
    D. Rabindranath Tagore
  25. When was the Non-Cooperation Movement suspended?
    A. 1942
    B. 1941
    C. 1920
    D. 1922
  26. What occurs earthquakes?
    A. Occurrence of underground water
    B. Volcanic eruptions
    C. Occurence of craks and fissures in rocks
    D. No definite cause has been ascertained
  27. How many digits are there in the PIN Code number?
    A. 5
    B. 6
    C. 8
    D. It varies
  28. Gypsum is used in the case of soils which are
    A. Saline
    B. Alkaline
    C. Water-logged
    D. Clayed
  29. The cultivation of which crop require water-logging?
    A. Cotton
    B. Rice
    C. Tea
    D. Oilseeds
  30. Which planet is known as red planets?
    A. Mercury
    B. Mars
    C. Venus
    D. Saturn
  31. The first metal used by Man was
    A. Iron
    B. Copper
    C. Alumunium
    D. Gold
  32. Richter scale is used to measure
    A. Earthquakes
    B. Wind intensity
    C. Ocean Depth
    D. Body heat
  33. President gives his resignation to the
    A. Prime Minister
    B. Vice-president
    C. Chief Justice
    D. Parliament
  34. Which of the following is not a function of Vitamins?
    A. useful in metabolism
    B. To give energy
    C. Useful in growth
    D. useful in digestion
  35. Hydroponics is
    A. Soil presentation techniques
    B. instrument for measuring density of liquids
  36. Mahabalipuram was established by
    A. Pallavas
    B. Pandyas
    C. Colas
    D. Chalukyas
  37. NABARD is a
    A. Board
    B. Bank
    C. Bureau
    D. Department
  38. Which of the following fights against the diseases?
    A. WBC
    B. RBC
    C. Liver
    D. Heart
  39. Duncan Pass is between
    A. Andaman and Nicobar
    B. North Andaman and South Andaman
    C. North and East Andamans
    D. India and Sri Lanka
  40. Which of the following is a Universal Blood Donor?
    A. A
    B. B
    C. AB
    D. O
  41. Rajatarangini written by kalhan is
    A. History of Kashmir
    B. An anthology of lyrics
    C. About Chandragupta’s reign
    D. None of the above
  42. Ants are social insects because
    A. They live in colonies
    B. They live in forests
    C. They have a language
    D. They share food
  43. Select the odd list from the following
    A. RNJF
    B. WSOK
    C. KHEB
    D. ZVRN
  44. Who was the founder of the Indian National Congress?
    A. Annie Besant
    B. A.O. Hume
    C. Surendra Nath Banerjee
    D. Motila Nehru
  45. The Quit India Movement was organized in
    A. 1930
    B. 1940
    C. 1942
    D. 1947
  46. Who has been called the father of local self government in India?
    A. Lord Canning
    B. Lord Ripo
    C. Lord Lytton
    D. Lord Mayo
  47. The capital was shifted from Calcutta to Delhi in
    A. 1910
    B. 1912
    C. 1911
    D. 1913
  48. Which is the most important agency of social control in modern cities?
    A. Customs
    B. Law
    C. Religion
    D. Caste
  49. who wrote a book on the theory of economic drain of India during the British period?
    A. Jawaharlal Nehru
    B. Annie Besant
    C. Dadabhai Naoroji
    D. M. Visvesvarayya
  50. of the following, the medicine for typhoid is
    A. Chloroquin
    B. Vitamin A
    C. Chloromycetin
    D. Sulpha Drugs
  51. Who presented India in the World Congress of Religins at Chicago in 1893?
    A. Dadabhai Naoroji
    B. Swami Dyananad
    C. Swami Vivekanand
    D. Ramakrishna Paramhans
  52. Mahatma Gandhi Setu is on the river
    A. Godavari
    B. Brahmaputra
    C. Sutlej
    D. Ganga
  53. Deltas are formed where the shores are free of
    A. Low tide
    B. Hard rocks
    C. High tide
    D. Trees
  54. Gerontology is the study of
    A. Aging
    B. Effect of light on tissue
    C. Fungal disease
    D. The process of communication between minds
  55. The optical technique of recording waves and amplitude is known as
    A. Audigraphy
    B. Lexicography
    C. Holography
    D. Photography
  56. The Governor of state is appointed by the president on the advice of the
    A. Chief Minister
    B. Chief Justice
    C. Prime Minister
    D. Vice President
  57. The original aim of the East India Company was
    A. Colonization
    B. Trade
    C. Exploitation
    D. Expansion
  58. Which of the following vedas are oldest?
    A. Samveda
    B. Yajurveda
    C. Atharvaveda
    D. Rigveda
  59. After kalinda war Ashoka
    A. Became a Buddhist
    B. Went on to conquer other places
    C. Realise that he was not strong enough to
    D. All are correct rule as a king
  60. The last great Emperor was
    A. Akbar
    B. Sher Shah Suri
    C. Aurangzeb
    D. Shahjahan
  61. The Battle of Plassey was fought in
    A. 1679
    B. 1742
    C. 1757
    D. 1764
  62. The Gitanjali was first published in
    A. 1909
    B. 1910
    C. 1913
    D. None of these
  63. Which is not the indo-Aryan Language?
    A. Gujrati
    B. Tamil
    C. Oriya
    D. Marathi
  64. The Home Rule Movement was launched by
    A. Annie Besant
    B. Bal Gangadhar Tilak
    C. Mahatma Gandhi
    D. Lala Lajpat Rai
  65. The Public Accounts Committee is
    A. An ad hoc committee
    B. A standing committee of woman
    C. A standing committee and falls under the category of finance committee
    D. is a legislative committee
  66. Fundamental Duties were laid down by
    A. 40th Amendment
    B. 42nd Amendment
    C. 39th Amendment
    D. The original Constitution
  67. The ‘City of seven Hills’ is
    A. Kathmandu
    B. Rome
    C. Bern
    D. Vatican City
  68. The planning commission was set up in
    A. 1969
    B. 1962
    C. Jan, 1950
    D. March, 1950
  69. Essay on the Principles of population was written by
    A. Adam Smith
    B. Malthus
    C. Herbert spencer
    D. Hebert A. Simon
  70. Cause of inflation is
    A. increase in money supply
    B. fall in production
    C. increase in money supply production and fall in
    D. decrease in money supply and fall in production
  71. Sudden decrease of birth rate would cause
    A. Increase in investment
    B. increase in saving
    C. increase in per capita income
    D. increase in production
  72. What is the likely impact of decrease of population on economy?
    A. increase in per capita income
    B. decrease in per capita income
    C. increase in investment
    D. decrease in savings
  73. The aim of economic planning should be
    A. to increase the national income
    B. to increase per capita income
    C. To improve the quality of life
    D. all of these
  74. The author of Arthashastra is
    A. Kalidas
    B. Chanakya
    C. Tulsidas
    D. Valmiki
  75. Which one of the following books is by Firdausi?
    A. Gulistan
    B. Shahnama
    C. Akbarnama
    D. Gul-e-Naghma
  76. Aurobindo Ghosh has written
    A. Life Divine
    B. Divine Life
    C. Divine Comedy
    D. None of these
  77. Who wrote Social Contract?
    A. John Locke
    B. John Ruskin
    C. Karl Marx
    D. Rousseau
  78. The first Indian to get the Nobel Prize is
    A. Rabindranath Tagore
    B. C.V.Raman
    C. J.C.Bose
    D. None of these
  79. Kalinga Award is given for
    A. peace promotion
    B. popularisation of science
    C. creation of understanding among different communities
    D. distinguished service in cause if community development
  80. Arjuna Awards are given for
    A. Outstanding contribution to sports
    B. Exception display of gallantry
    C. distinguishing service in the field of social service
    D. exploration of outer space
  81. Mona Lisa was painted by
    A. Rephael
    B. Andrea del sario
    C. Loonardo da vinci
    D. Rembrandt
  82. National Diary institute is at
    A. Patiala
    B. Anand
    C. Karnal
    D. Lucknow
  83. Where is national metallurgical laboratory located?
    A. Ranchi
    B. Jamshedpur
    C. Dhanbad
    D. Asansol
  84. Who was the first Prime Minister in the world?
    A. Indira Gandhi
    B. Golda Meir
    C. Margaret Thatcher
    D. Shrimavo Bandaranaike
  85. Who designed Rashtr
    A. Le Carbousier pati Bhawan in New Delhi
    B. Edwin Lutyens
    C. Francisco Borromini
    D. E.D.Stone
  86. Ju Jistu is the national game of
    A. Spain
    B. Japan
    C. Canada
    D. Scotland
  87. Ranji trophy and Aga Khan cup are associated with
    A. Cricket and football
    B. Cricket and Hockey
    C. Cricket and chess
    D. Hockey and Cricket
  88. Shivaji Stadium is at
    A. New Delhi
    B. Bombay
    C. Calcutta
    D. Madras
  89. Half volley is a term associated with
    A. Hockey
    B. Cricket
    C. Tennis
    D. Billiard
  90. Iron, necessary for the body, is abundantly found in
    A. Egg
    B. Green vegetables
    C. Milk
    D. Cauliflower
  91. Diamond and Emeral are made of
    A. Carbon and carbon
    B. Silica and silica
    C. Silica and Belyllium
    D. Carbon and Berlyllium
  92. Mahatma Gandhi’s first experience in mass movement in India was at
    A. Champaran
    B. Bardoli
    C. Chaura Chauri
    D. Dandi
  93. The khajuraho shiva temple was built by the
    A. Chandelas
    B. Chalukyas
    C. Cholas
    D. Rajputs
  94. Alberuni was a famous scholar in the court of
    A. Akbar
    B. Mahmud of Ghaz i
    C. Mohammed Ghori
    D. Ala-us-din Khalji
  95. Aligarh Muslim University was founded by
    A. Sir Sikandar Hayat Khan
    B. Sir Syed Ahmed Khan
    C. M.A. Jinnah
    D. Liaquat Ali Khan

Answer Sheet

1 C     2 B     3 D      4 C     5 A     6 C     7 B      8 C     9 D    10 B
11 A   12 C   13 A   14 B   15 D   16 C   17 C   18 A   19 C   20 C
21 A   22 D   23 D   24 B   25 B   26 D   27 A   28 B   29 C   30 D
31 B   32 B   33 B   34 B    35 B   36 B   37 A   38 B   39 B   40 C
41 A   42 B   43 A   44 A   45 D   46 A   47 A   48 C   49 B   50 C
51 B   52 C   53 B   54 C   55 C   56 C   57 D   58 B    59 A   60 C
61 C   62 B   63 D   64 A   65 C   66 C   67 B   68 B    69 A   70 C
71 B   72 B   73 D   74 B   75 C   76 C   77 A   78 D   79 B    80 B
81 A   82 D   83 A   84 D   85 A  86 C   87 C    88 B   89 D   90 B
91 B   92 B   93 A   94 C   95 B   96 D   97 A   98 B   99 B   100 B

If you want to purchase Assignments, Model papers and Project report please do contact us. 

To know more about MBA AssignmentsModel papersProject reports, click on the links


⇒  Please Contact us for further information / clarification

Dear readers, if you liked the post please do not forget to share with your friends at Facebook or other social media. Click on below button to share.

If you have any kind of information, suggestion related to this post, or want to ask any question please make comment in the below comment box.


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *