Financial and Management Accounting MCQ pdf with Answers

Financial and Management Accounting MCQ pdf with Answers for the preparation of MBA, BBA, MCOM, BCOM academic examinations.

Financial and Management Accounting MCQs

1. Book keeping ___ the transactions and events, ___ the identified transactions and events in a common measuring unit, records them in proper books of accounts and finally classifies them in the ledger.
Ans. Identifies, measures

2. Accounting in addition to book keeping involves ___ the classified transactions and ___ the summarized results.
Ans. Summarizing, analyzing

3. ___ interprets the analyzed results and communicates the interpreted information to the interested parties.
Ans. Accounting

4. Accounting is a tool for ___ and ___
Ans. Effective planning, controlling

5. Expand SEBI.
Ans. Securities Exchange Board of India

6. Mention any five stakeholders.
Ans. Shareholders, Creditors, Bankers, Government, Employees

7. ___ as the chief provider of risk capital is keen to understand both the return from their investments and the associated risk.
Ans. Investors

8. ___ use financial reports for negotiating wage package, declaration of bonus, and other benefits.
Ans. Trade Union

9. ___ has a legitimate interest in financial reports of publicly held enterprises to ensure efficient operation of the capital market.
Ans. Stock Exchange

10. The regulatory agencies use ___ to take action against the firm when appropriate returns are not filed in time or when the returns fail to provide the true and fair position of the business or to take appropriate action against the firm when complaints/misappropriation are being lodged.
Ans. Financial Reports

11. Accounting grossly lacks ___ elements
Ans. Qualitative

12. The exact picture of the financial situation can be ascertained only on the ___ of an enterprise.
Ans. Liquidation

13. The danger of ___ arises when the management decides to incorporate wrong figures to artificially inflate revenue or deflate losses or when there is a threat of hostile takeover.
Ans. Window dressing

14. Accounting ignores the price level changes when financial statements are prepared on ___.
Ans. Historical Cost

15. Accounting principles are ___, associated with theory and practice of accounting.
Ans. Doctrines

16. Accounting Principles are classified as ___ and ___.
Ans. Concepts, conventions

17. Assets may be depreciated on fixed installment method or reducing balance method. Is it a concept or a convention?
Ans. Convention

18. A business is started with an assumption of making a profit. Is this assumption, a concept, or a convention?
Ans. Concept

19. The purpose of establishing ICAI and ASB is to ___.
Ans. Bring uniformity in accounting terminology and principles

20. How many accounting standards are issued by ASB so far?
Ans. 32

21. State true or false:
a. If the household expenses of Rs 25,000 of a proprietor are shown as business expenses, the profit of the business will be understated to the extent of Rs.25,000.
b. If a proprietor invests Rs.1,00,000 in the business, it is deemed that the proprietor has given Rs.1,00,000 to the business and it is shown as an asset in the books of the business.
Ans. a. True, b. False

22. Business and its owner are ___ entities.
Ans. separate

23. Profits earned in the business form an addition to the ___ of the owner.
Ans. capital

24. Accounting of a small calculator as an expense and not as an asset is the application of principles of prudence.
Ans. False

25. Classification of assets as current and fixed assets is the application of the going concern concept.
Ans. True

26. Purchase a building for your business is made under the assumption that it would last for a long period. This is in accordance with the materiality principle.
Ans. False

27. What is the underlying intention in making a provision every year when an asset is purchased?
Ans. To replace it after a certain period

28. An event or a transaction expressed in monetary value is measured but inflation or changes in the purchasing power are ignored in the money measurement concept. Say yes or no.
Ans. Yes

29. Transactions or events should be expressed in ___.
Ans. Monetary value

30. Revenues are matched with expenses in accordance with the money measurement principle. State true or false
Ans. False

31. The economic life of the entity is artificially split into periodic intervals in accordance with the periodicity concept. State true or false
Ans. True

32. The accounting data must disclose all relevant information in accordance with the periodicity concept. State true or false
Ans. False

33. The accountants are free to submit financial statements at arbitrary points in time during the life of the entity. This is in accordance with the periodicity concept.
Ans. False

34. Interest earned but not received within an accounting period is called ___.
Ans. Accrued interest

35. Following the straight-line method of depreciation of a particular asset year after year adheres to the consistency concept.
Ans. True

36. Accrued income should be ___ to compute profit and prepaid expenses should be ___ according to the accrual concept of accounting.
Ans. Added, deducted

37. Accrual concept considers not only cash transactions but also ___ transactions.
Ans. Credit

38. Income is considered as earned only when it is ___.
Ans. Realized

39. Income is realized whether it is actually received in cash or promised to be received. Is it True or False?
Ans. True

40. Income realized is different from the cash received. Is it true or false?
Ans. True

41. A sale is made on credit. Does it constitute income realization?
Ans. Yes

42. An order is received for the sale of goods. Is it the realization of income?
Ans. No

43. An order is received with an advance of Rs.100000 cash. Can this be called income?
Ans. No

44. A cash payment may be a revenue payment or capital payment. Is it true or false?
Ans. True

45. A payment that is revenue in nature is expenditure. Is it true or false?
Ans. True

46. Plant is purchased and payment is made. Is it an expenditure or acquisition of an asset?
Ans. Asset Acquisition

47. All revenue expenses are charged against ___.
Ans. Profit

48. Capital payments resulting in the acquisition of assets appear in the balance sheet. True or False?
Ans. True

49. Matching concept of accounting considers only revenue incomes and expenses relating to a particular accounting period. True or False?
Ans. True

50. Incomes and expenses for an accounting period are considered to compute ___.
Ans. Profit or loss

51. Expenditure paid or payable and revenue earned whether realized or not in cash are taken into account to find out profit or loss. True or False?
Ans. True

52. For the actual revenue received, outstanding incomes are ___ and income received in advance are___ to find out the revenue income for the given period.
Ans. Added, Deducted

53. For the actual revenue expenses (costs) paid during the accounting period, outstanding expenses are ___ and prepaid expenses are ___ to find out expenses for the accounting period.
Ans. Added, Deducted

54. All assets are shown at historical cost in the balance sheet. True or False?
Ans. True

55. Depreciation is charged against the historical cost of assets. True or False?
Ans. True

56. Historical cost is the cost at which an asset is actually purchased. True or False? Ans. True

57. Machinery is bought for Rs.200000 and its market value is Rs.80000. Which of these values do you consider mentioning in the balance sheet according to the cost principle?
Ans. Rs.200000

58. Inflation accounting has emerged as a result of the limitation of the historical cost concept. True or False?
Ans. True

59. The principle of full disclosure implies that information which is of ___ should be stated in financial statements.
Ans. Substance

60. The material information that is disclosed should be of great interest to the average investors. True or False?
Ans. True

61. Non-disclosure of material information amounts to ___. Ans. Fraud

62. Disclosing assets without disclosing liabilities is against the principle of full disclosure.
Ans. True

63. Under the dual aspect principle, total benefits received by businesses should match with total benefits given.
Ans. True

64. Total liabilities should be equal to ___ as per the dual aspect principle.
Ans. Total Assets

65. For every debit, there should be an equivalent credit. This is called ___ of accounting.
Ans. Double-entry principle

66. Modifying principle is also known as ___.
Ans. Cost-benefit principle

67. The modifying principles state that benefit derived should overweigh the cost of implementing it.
Ans. True

68. A firm plans to establish a costing department. By doing so it was estimated that the cost of the product would increase by 50%. Is it advisable to have a cost department?
Ans. No

69. Principle of materiality states that relevant information should be given to relevant parties. True or False?
Ans. True

70. Details of debtors should be given to creditors. True or False?
Ans. False

71. The material information to one party need not be so for another party. True or False?
Ans. True

72. The method of depreciation adopted should be disclosed to Income Tax Authorities. True or False?
Ans. True

73. The purpose of the principle of consistency is to help for ___ from one period to another period.
Ans. Comparison

74. Consistency principle helps for the proper assessment of profit or loss. True or False?
Ans. True

75. Provision should be made whenever ___ is anticipated.
Ans. Risk

Basic Accounting MCQs with answers

You may download the pdf form here if you like the post on Financial and Management Accounting MCQ pdf with Answers please share on social media.

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *