Top 50 Basic English Grammar MCQs with answers pdf for 2024

Are you ready to level up your English grammar skills in 2024? Look no further! We have gathered the ultimate collection of Basic English Grammar MCQs (Multiple Choice Questions) that will put your knowledge to the test. Whether you’re a language enthusiast, a student preparing for exams, or simply looking to brush up on your grammar proficiency, this comprehensive PDF guide is exactly what you need.

Get ready to dive into 50 thought-provoking and engaging MCQs with detailed answers that will help you master the nuances of English grammar like never before. Let’s embark on an exciting journey towards grammatical excellence – are you up for the challenge?

Top 50 Basic English Grammar MCQs

1. Various types of situations for which we require the usage of vocabulary can be classified under ___ categories
Ans. Two

2. Words used in ___ situations like oops, cab, cops, etc., are not very likely to be found in situations concerned with academic text.
Ans. Everyday

3. A phrasal verb often has a meaning that is different from the original verb.
Ans. True

4. Phrasal verbs cannot be used informally.
Ans. False

5. An ___ in a literal phrasal verb modifies the verb it is attached to, and a preposition links the subject to the verb.
Ans. Adverb

6. A phrasal verb is a combination of a ___ and a ___.
Ans. Verb, preposition

7. Homonyms are words that are pronounced the ___ way.
Ans. Same

8. Homonyms are spelt ___. Ans. Differently

9. Business letters are written to convey a ___, ___, ___ and __ message to the receiver.
Ans. Clear, concise, correct and simple

10. A letter is formal when two individuals or organizations ___ in between each other.
Ans. Communicate

11. Buying a commodity from the market or issuing a letter to purchase goods from a supplier is known as ___.
Ans. Letter of transmission

12. A letter giving instructions to the reader should be purposeful, detailed, and ___ oriented.
Ans. Action-oriented.

1. ___ means that the précis should be a brief and shortened version of the original article.
Ans. Condensation

2. ___ are the keywords that are used to express the main ideas.
Ans. Elements

3. A memo is a written statement that provides information by a person or a committee to other people. (True or False)
Ans. True

4. ___ are announcements that are distributed to small or selective groups of people within the organization.
Ans. Circulars

5. The only difference between the circular and notice is that the notice is displayed in one place, whereas the circular is widely circulated among the members concerned. (True or False)
Ans. True

6. A ___ is a formal, written document, the objective of which is to provide important information to the receivers.
Ans. Notice

7. The idea of writing a notice is to draw attention to something or some event that will take place. (True or False?)
Ans. True

8. The entire content of the notice is centered within a ___.
Ans. Box

11. Reports are useful tools for identifying the various events and compiling them together. (True/False)
Ans. True

12. Report differs from an essay because it has more freedom and flexibility. (True/False)
Ans. False

13. Report is written because it is a routine job but more of an essential informative document. (True/False)
Ans. True

14. A good report helps the executives to take various decisions in a strategic way. (True/False)
Ans. True

15. To write a good report, it is necessary to have a good command of the English Language. (True/False)
Ans. True

16. Graphical representations make the report more interesting and factual than writing it in a story format. (True/False)
Ans. True

17. A report should be simple, understandable, and professional; otherwise, it loses its importance. (True/False)
Ans. True

18. It is important to disclose your name, roll number, and guide’s name in the report. (True/False)
Ans. True

19. Chapters should include specifications, practical details, system behaviors, and characteristics. (True/False)
Ans. True

20. In the reference section, if you are drawing information from a manual, it should not include the author’s name. (Yes/ No)
Ans. No

21. Match the following:
Part A
1) Preface
2) Acknowledgement
3) Conclusion
Part B
a) It introduces the report by mentioning the salient features and the scope of the report.
b) Written to individuals who helped compile the report.
c) Refers to the inferences from which the decision is made based on the analysis of the data presented in the report.
A) 1 – a, 2 – b, 3 – c
B) 1 – b, 2 – a, 3 – c
C) 1 – c, 2 – a, 3 – b
D) 1 – b, 2 – c, 3 – a
Ans. A

22. Different types of business reports are required for ___ purpose.
a. Business
b) educational
c) general
Ans. a

23. Preface and Acknowledgement are required in drafting a Performance Appraisal report. (True/False).
Ans. False

24. What is the most important part of the report, without which the report is meaningless?
a) Preface and Recommendation
b) Acknowledgement and recommendation
c) Discussion / Description and introduction
d) Bibliography & Preface
Ans. C

25. A personal letter represents ___ and ___ form.
Ans. Informal, unstructured

26. Structure of a letter has four points.
a) Adjustment, Informative, Closing
b) Opening, Quality, Service
c) Body, Closing, Heading
d) Opening, Enclosure, Closing.
Ans. C

27. Salutation is given in the letter only to show respect to the reader and not to maintain a standard format. (True / False).
Ans. False

28. CC is the abbreviation of ___.
Ans. Carbon copy

29. Signature and enclosure are not as important as a salutation or the body of the passage. (True / False)
Ans. False

30. A letter of instruction is a ___ letter that contains a sales message.
Ans. Persuasive

31. Correct attitude is required for writing a letter because it has serious ___on the reader.
Ans. Implication

32. Legal letters are different from inquiry letters, but they also have something in common. What is it?
Ans. Action, interest

33. A completed action before another activity in the past is shown by ___ tense.
Ans. Past perfect

34. ___ degree expresses a higher degree.
Ans. Comparative

35. ___ expresses a maximal degree. Ans. Superlative

36. If a ___ containing a subject and verb acts as an adjective, it is called an adjective clause. Ans. Group of words

37. Comprehension regulation makes you become an ___ and ___ reader.
Ans. Active, effective

38. Each purpose or reason for reading requires a ___ reading approach.
Ans. Different

39. ___ readers make predictions about events, thoughts, outcomes and conclusions.
Ans. Proactive

40. The ___ is the gist of the passage.
Ans. Main idea

41. Dictionary can also be a book of words in one language with their equivalents in another, also known as a ___.
Ans. Lexicon

42. A dictionary typically includes each separate meaning in the order of most ___ usage.
Ans. Common

43. A ___ is a collection of words in one or more specific languages.
Ans. Dictionary

44. A ___ is a book that lists words grouped together according to their similarity of meaning.
Ans. Thesaurus

45. ___ questions can be answered by paying attention to the keywords.
Ans. Detail based

46. ___ questions require us to understand what is implied.
Ans. Information based

47. ___ tense is used to present dissatisfaction of the past.
Ans. Past perfect

48. I play tennis every Sunday morning.
a. playing
b. play
c. am playing
d. am play
Ans. b. play

49. Permanent situations are shown by ___ tense.
Ans. Simple present

50. Babies cry when they are hungry.
a. cry
b. cries
c. cried
d. are crying
Ans. a. cry

Conclusion

English grammar can be tricky, but with the help of these 50 multiple choice questions, you can easily brush up on your grammar knowledge. With detailed answer explanations for each question, you’ll have a better understanding of what rules apply to certain situations and how to create sentences that follow those rules.

Whether you are studying for an exam or just want to brush up on your skills, this guide will help you get the most out of English grammar practice. Thanks for visiting our website if you like the post on English Grammar MCQs with Answers, share on social media.

Multiple Choice Questions in English Grammar with Answers set-1

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *