Top 100 Digital Electronics MCQ with answers pdf download

Top 100 Digital Electronics MCQ with answers pdf download for students who are preparing for IT gates examination.

Are you a student gearing up for an upcoming exam in the field of digital electronics? Are you seeking a comprehensive resource that can provide you with ample practice questions and their corresponding answers? Look no further, as this article is here to cater to your needs!

In this digital age, where technology plays a vital role in our lives, mastering the concepts of digital electronics has become increasingly essential. To aid you in your exam preparation, we have compiled a list of the top 100 multiple-choice questions (MCQs) on digital electronics along with their respective answers.

Whether you are looking to brush up on your knowledge or test yourself before the big day, this PDF download will serve as an invaluable tool.

Top 100 Digital Electronics MCQ with answers

1. A digital circuit processes ___ signals.
Ans. Digital

2. A signal which varies continuously concerning time, and can take any value is called ___.
Ans. Analog Signals

3. A ___ signal is a signal that is not continuous in time and amplitude.
Ans. Digital

4. A group of any 8 bits is called ___.
Ans. Byte

5. In TTL input voltage profile, the Vmin= ___ Volts and V max = ___ volts.
Ans. 0, 0.8

6. The time between the rise and the fall of a single pulse is called the___.
Ans. Pulse width(tw)

7. A periodic pulse waveform is one that does not repeat itself at a fixed interval of the period (T). (State true or false)
Ans. False

8. If 0V and 2V are the two voltage levels, then they are represented in the negative logic system as ___.
(a) 0V=High, 2V=Low
(b) 0V= Low, 2V=High
Ans. a) 0V=High, 2V=Low

9. The important logic operations are: ___.
(a) Only AND and NOT
(b) Only AND, and OR.
(c) Only OR, and NOT
(d) AND, OR, and NOT.
Ans. D) AND, OR, and NOT

10. In the case of AND operation, if all the inputs are 1, then the result of AND operation is ___.
Ans. 1

11. ___ logic is not synchronized by a clock signal.
Ans. Asynchronous sequential

12. A ___ is a type of logic circuit whose output depends not only on the present value of its input signals but also on the history of its inputs.
Ans. Sequential logic

13. A transistor acts as a ___ and, can represent the binary number.
Ans. Switch

14. The base of a decimal number system is ___.
Ans. 10

15. The base of the ___ system is 2 because there are only two digits.
Ans. Binary number

16. The base of the Hexadecimal number system is ___.
Ans. 16

17. The decimal equivalent of 144.20753)8 is _____.
Ans. 100.26510

18. The hexadecimal value for (15054.166464)8 is ___.
Ans. 1A2C.3B4D

19. The binary additions of 1 + 1 + 1 = ___.
Ans. (11)2

20. When we subtract 1 from 0, (i.e. 0-1), we require a borrow from the next higher column. (State true or false)
Ans. True

21. In sign-magnitude form, the number (10100)2 represents ___ in decimal.= (─ 4)10
Ans. (─ 4)10

22. 1’s complement of Binary number 101010 is ___.
Ans. 010101

23. The 2’s complement of Binary number 00101 is ___.
Ans. 11011

24. 2’s complement is not used to represent negative numbers. (State true or false)
Ans. False

25. In 1’s complement subtraction, we take the 1’s complement of the minuend. (State true or false)
Ans. False

26. In 1’s complement subtraction, if there is a carry after addition, then the result is ___.
Ans. Positive

27. When we subtract (1101)2 from (1001)2 using 2’s complement method, the result is in ___ form.
Ans. 2’s complement

28. 2’s complement subtraction of 10001- 1001= ___.
Ans. 1000

29. The number system is a collection of the number to represent the quantifiable information. (State true or false)
Ans. True

30. In the decimal number system we have ten different digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, and 10. (State true or false)
Ans. False

31. In BCD, each decimal digit is represented by a ___ bit binary code.
Ans. Four

32. In BCD, which of the following codes is invalid?
(a) 1000
(b) 1011
(c) 0101
(d) 1001
Ans. 1011

33. The BCD code for decimal number (6838)10 is ___.
Ans. 0110100000111001(BCD)

34. The BCD code 1001011000010101 represents ___ in decimal.
Ans. 9615

35. ___ systems store the most significant byte of a word in the smallest address and the least significant byte is stored in the largest address.
Ans. Big-endian

36. For decimal number 235, the packed BCD is ___.
Ans. 0000 0010 00000011 00000101

37. The ___ code is an unweighted code.
Ans. Gray

38. The Gary code is called unit distance code because there is a single bit change when we go from one code to the next successive code. (State true or false)
Ans. True

39. The Gray code for binary number110010 is ___.
Ans. 101011

40. The codes that can represent both letters and numbers are called ___ codes.
Ans. Alphanumeric

41. ASCII stands for ___.
Ans. American Standard Code for Information Interchange

42. ___ is also an alphanumeric code used by IBM mainframes for its operating systems.
Ans. EBCDIC

43. The code ___ is the same for the letter N in ASCII and + sign in EBCIDIC code.
Ans. 4E

44. ___ provides a unique number for every character, irrespective of the platform, program, and language.
Ans. Unicode

45. ___ is the detection of errors caused by noise or other impairments during transmission from the transmitter to the receiver.
Ans. Error detection

46. In the case of odd-parity the parity bit is chosen such that the total number of 1s (including the parity bit) is odd. (State true or false)
Ans. True

47. Message 010 with odd parity will be sent as ___.
Ans. 0010

48. When an input or output line on a logic circuit symbol has no bubble on it, that line is said to be ___.
Ans. Active-HIGH

49. The gates which can produce any logic functions are called ___ gates.
Ans. Universal

50. How many NAND gates are required to realize a AND function?
Ans. Two

51. A quantitative measure of Noise immunity is called ___.
Ans. Noise Margin

52. The maximum number of inputs that can be connected to a logic gate without any impairment of its normal operation is referred to as ___.
Ans. Fan-in

53. ___ of a gate is defined as the maximum number of other inputs that can be driven from a single output of a gate without causing any false output.
Ans. Fan-out

54. High-level output voltage (VOH) is the minimum voltage level available for a logical 1 at an input. (State true or false)
Ans. False

55. ___ is a table that lists all possible input combinations and corresponding outputs.
Ans. Truth table

56. ___ produces a high output (i.e. logic 1) when one or more of its inputs are high and it produces a low output (i.e. logic 0) when all the inputs are low.
Ans. OR gate

57. The ‘Exclusive-NOR’ gate is a circuit that will give a high output when an odd number of its inputs are HIGH (i.e. 1), otherwise, it will give a LOW (i.e. 0) output. (State true or false)
Ans. False

58. ___ is the symbol for the AND operation.
Ans. A dot (•)

59. The mathematical expression to represent the logical OR operation is given by___.
Ans. A + B

60. The value of a NOT expression is always opposite to that of the input value. (true or false)
Ans. True

61. In 1854, ___ developed Boolean algebra.
Ans. George Boole

62. Boolean addition (+) is similar to ___ function and Boolean multiplication (•) is similar to ___ function.
Ans. OR, AND

63. A+B = B+A is ___ law of addition.
Ans. Commutative

64. A + A B= ___.
Ans. A + B

65. According to one of the Demorgan’s theorems, the complement of the sum of variables is equal to the product of the complements of the variables. (State true or false)
Ans. True

66. A ___ is an expression formed with binary variables, the two binary operators AND and OR, one unary operator NOT, parentheses, and an equal sign.
Ans. Boolean function

67. Dual of the Boolean expression AIBI + ABI is ___.
Ans. (AI+ BI ) ( A+BI )

68. A ___ expression consists of several product terms logically added.
Ans. Sum of products (SOP)

69. A standard POS expression is also called ___.
Ans. Canonical POS form

70. When a sum of products form of a logic expression is in canonical form, each product term is called ___.
Ans. Minterm

71. A ___ takes digital data at its input and converts it into an analogue voltage or current that is proportional to the weighted sum of digital inputs.
Ans. D/A converter

72. The ___of a D/A converter is the difference between the actual analogue output and the ideal expected output when a given digital input is applied.
Ans. Accuracy

73. ___ is the ratio of the largest output to the smallest output, excluding zero, expressed in dB.
Ans. Dynamic range

74. In weighted resistance, values are weighted following the ___ weights of the digital inputs.
Ans. Binary

75. The advantage of a weighted D/A converter is that resistors used in the network have a wide range of values (True or False?).
Ans. False

76. The process of conversion of the analogue signal to a digital signal is referred to as___.
Ans. analogue-to-digital conversion

77. The resolution of the A/D converter is the number of ___values it can produce over the range of analogue values.
Ans. Discrete

78. Dither is a very small amount of ___ noise which is added to the input before conversion.
Ans. Random

79. The accuracy represents the actual analogue input and the full-scale weighted equivalent of the output code corresponding to the actual analogue input. (True or False?)
Ans. True

80. A successive-approximation ADC uses a ___ to successively narrow a range that contains the input voltage
Ans. Comparator

81. In integrating ADC unknown input voltage is applied to the input of the integrator and allowed to ramp for a fixed period called ___.
Ans. Run-up period

82. Counter Type ADC uses a ___ that feeds a DAC.
Ans. Up-down counter

83. For the counter with three flip-flops, the natural count is equal to ___.
Ans. 8

84. In ___ counters all the flip-flops are not clocked by the same clock and all flip-flops do not change their state in exact synchronism with the applied clock pulses.
Ans. Asynchronous

85. ___ drives are plug-and-play flash-memory data storage devices integrated with the USB interface.
Ans. USB flash

86. PLD stands for ___.
Ans. Programmable logic device

87. In PLDs, the functions are defined at the time of manufacture. (State true or false)
Ans. False

88. PLDs provide an array of ___ gates and ___ gates on a single chip.
Ans. AND, OR

89. SPLD is the acronym for ___
Ans. Simple Programmable Logic Device

90. In ___, the AND array is programmable and the OR arrays are fixed.
Ans. PAL

91. GAL has the same logical properties as that of PAL but can be erased and reprogrammed. (True or False?).
Ans. True

92. A Complex Programmable Logic Device (CPLD) is a combination of a fully programmable AND/OR array and a bank of ___.
Ans. Macrocells

93. The advantage of CPLDs is that more complex designs can be implemented. (State true or false)
Ans. True

94. FPGA stands for ___
Ans. Field Programmable Gate Array

95. The primary memory uses memory cells to store the number and the number stored can be changed over time. (State true or false)
Ans. True

96. ___ memory loses its contents when power is turned off.
Ans. Volatile

97. In a computer system, ROM is used to store data, program instructions, and the results of any intermediate calculations. (State true or false)
Ans. False

98. EPROM stands for ___.
Ans. Erasable Programmable Read-Only Memory

99. The ___ is a graphical representation of different states of a given sequential circuit.
Ans. State diagram

100. The ___ table lists the present state, the next state, and the flip-flop inputs required to achieve that.
Ans. Excitation

Conclusion

We hope that you found the Top 100 Digital Electronics MCQ with answers pdf download to be a valuable resource. We understand the importance of having access to high-quality and comprehensive materials when it comes to studying digital electronics.

If you found our MCQs helpful and informative, we encourage you to share them with others on social media. By spreading the word about this resource, you can help other individuals who may be looking for reliable study materials in the field of digital electronics. Together, let’s create a community of learners who can support one another in their academic pursuits.

You can Download the pdf file of Digital Electronics MCQ with answer

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *