The Delhi sultanate rulers History’s important questions with Answers / Delhi sultanate history / Delhi dynasty Delhi sultanate.

Delhi sultanate rulers

Important questions of the Delhi sultanate rulers

1. Mohammed Gauri, who had left the trusty general for the country’s affairs of the victorious territories
Answer. Qutubuddin Aibak

2. Who laid the foundation of Muslim rule in India
Answer. Mohammad Gauri

3. The last invasion of Mohammed Gauri was against whom
Answer. Punjab’s Khokhar

4. Who established the Ghulam dynasty in India?
Answer. In 1206 AD Qutbuddin Aibak

5. What was the Darbari language of Delhi Sultanate?
Answer. Persian

6. Who made the city of Agra?
Answer. Sikandar Lodi

7. Sultan’s death occurred while playing ‘Chaugan’
Answer. Qutubuddin Aibak

8. Who has created the Kawwat-ul-Islam Mosque
Answer. Qutubuddin Aibak

9. Where ‘Qutub Minar’ is located
Answer. Delhi

10. Who started the ‘Qutub Minar’?
Answer. Qutubuddin Aibak

11. Who has completed ‘Kutubminar’?
Answer. Iltutmish

12. Razia Sultan had a daughter
Answer. Iltutmish

13. Whose majol invasion took place during his reign?
Answer. Alauddin Khilji

14. Who has transcribed sign language?
Answer. Mohammed bin Tughluq

15. Which sultan was called a mixture of protesters by historians?
Answer. Mohammed bin Tughluq

16. Who was the last ruler of the Lodi dynasty?
Answer. Ibrahim Lodi

17. Who was the ‘reward’ land?
Answer. To the wise and religious person

18. Who was the first woman ruler to sit on Delhi’s throne?
Answer. Razia sultan

19. Which Sultan of Delhi tried to defeat southern India?
Answer. Alauddin Khilji

20. Where did the foreign passenger Ibn Batuta come from?
Answer. From Morocco

21. Ibn Batuta came to India under whose rule
Answer. Mohammed bin Tughluq

22. Which ruler declared him ‘Khalifa?’
Answer. Mubarakah baliji

23. When and when did the Khilji Dynasty establish
Answer. June 13, 1290 AD Jalaluddin Firoz Khilji

24. The market/price control system started in the history of India by whom
Answer. Alauddin Khilji

25. What was the full name of Alburini?
Answer. Aburaiyah Mohammad

26. Who is the ‘mirror of 11th century India’?
Answer. Book ul-hind

27. Which ruler of Delhi Sultan made a permanent army?
Answer. Alauddin Khilji

28. Which ruler wrote poems by the nickname Gululi?
Answer. Sikandar Lodi

29. The Alai Darwaza is the main gate
Answer. Kutub Minar

30. Who killed Jalaluddin Firoz Khilji?
Answer. Alauddin Khilji

31. Who was the ruler of Devgiri at the time of Allauddin’s invasion
Answer. Ram Chandra Dev

32. Who was the highest rural officer of land revenue in the Sultanate era?
Answer. Malik

33. When did Timur Lanka attack India?
Answer. 1398 AD

34. Which were the slaves in the court of Sultan?
Answer. Balban

35. Which Sultan employed the unemployed?
Answer. Firoz Shah Tughlaq

36. Which ruler is called the ‘wise madman’ ruler in the history of India?
Answer. Mohammed bin Tughluq

37. Which ruler had taken his capital from Delhi to Daulatabad?
Answer. Mohammed bin Tughluq

38. Who wrote the ‘Tughluqanama’?
Answer. Amir Khusro

39. Amir Khusraj played a leading role in the development of which language
Answer. The ancient form of Hindi language

40. In India, the polo game was launched
Answer. The time of the Turks

41. Which ruler had greater faith in Dan-Dakshina, and he established a divan called ‘Divan-e-Khairat’
Answer. Firoz Shah Tughlaq

42. Which music instrument is considered the best instrument of Hindu-Muslim song
Answer. To sitar

43. Who is the creator of ‘Hindustani’ style of music?
Answer. Amir Khusro

44. Who is the creator of the ‘qawwali’ style of music?
Answer. Amir Khusro

45. Even if there are favourable circumstances, why can not the rulers of the Ghulam dynasty expand their empire?
Answer. Due to fear of Mongol invasion

46. Which ruler is called second Sikandar or Sikander Sani
Answer. Alauddin Khilji

47. Which sultan was considered by the ‘Nil of Khalifa’ on coins?
Answer. Firoz Shah-Tuglak

48. Which ruler has built a mosque named ‘Azhuda’?
Answer. Qutbuddin Aibak

You can also ready About The Delhi sultanate rulers  on Wikipedia

Read about various Indian Festivals click here

Dear readers, if you liked the post on ” Delhi sultanate rulers ” written by Eguardian India, please do not forget to share with your friends and also share on Facebook or other social media.

Spread the love
  • 13
    Shares

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
We do not share your personal details with anyone.
×

Cart