Data Communication and Networking MCQs with Answers pdf

Are you a student getting ready for an important exam on Data Communication and Networking? Are you searching for a comprehensive resource that can provide you with multiple-choice questions (MCQs) along with their answers in PDF format?

Look no further, as you have landed in the right place! In this article, we will present a valuable collection of Data Communication and Networking MCQs to assist you in your exam preparation. These MCQs cover various topics within the field of data communication and networking, helping you test your knowledge and understanding of key concepts.

Whether you are studying for a class test or aiming to enhance your expertise in this domain, our curated selection of MCQs will serve as an invaluable tool to assess your grasp of the subject matter.

Data Communication and Networking MCQs with Answers pdf

80 MCQs on Data Communication and Networking

1. The ___ layer is the topmost layer in the subnet.
Ans. Network

2. The ___ routing is also referred to as non-adaptive.
Ans. Static

3. Stability is also an important goal for routing algorithms. (True/False)
Ans. True

4. The ___ routing algorithms change their routing decisions to reflect changes in topology and usually the traffic as well.
Ans. Dynamic or adaptive

5. The set of optimal routes from source to a given destination form a tree rooted at the destination called a ___ tree.
Ans. Sink

6. ___ is a static algorithm in which every incoming packet is sent out on every outgoing line except the one it arrives on. This method usually generates a vast number of duplicate packets.
Ans. Flooding

7. In the ___ routing algorithm, each router knows all details about how to route packets to destinations within its own region. But it does not have any idea about the internal structure of other regions.
Ans. Hierarchical

8. The Aloha protocol is an OSI layer 2 protocols for LAN networks with ___ topology.
Ans. Broadcast

9. Carrier Sense Multiple Access (CSMA) is a probabilistic protocol.
Ans. Media Access Control (MAC) protocol

10. In binary exponential algorithm to accommodate the longest path allowed by Ethernet (common for LAN) the slot time has been set to ___ bit times.
Ans. 512

11. The IEEE committee created Ten-Gigabit Ethernet and called it as ___ Standard
Ans. 802.3ae

12. Sending a packet to all destinations simultaneously is called ___.
Ans. broadcasting

13. Each frame in the HDLC frame begins and ends with a ___.
Ans. Frame delimiter

14. Each frame in HDLC consists of three different frames. They are ___, ___&___
Ans. Iframes

15. Which Component of PPP is used for establishing, configuring, and testing the data-link connection?
Ans.
• Supervisory Frames
• U-Frames
• Link Control Protocol (LCP)

16. Which Component of PPP I used for establishing and configuring different network-layer protocols?
Ans. Network Control Protocols (NCPs)

17. Data link layer is split into ___ and ___ sub-layers.
Ans. MAC, LLC

18. A ___ is a subset of the subnet that includes all the routers but contains no loops.
Ans. spanning-tree

19. In the ___ method when a broadcast packet arrives at a router, the router checks to see if the packet arrived on the line that is normally used for sending packets to the source of the broadcast.
Ans. reverse path forwarding

20. In ___ routing, we send messages to well-defined groups that are numerically large in size but small compared to the network as a whole.
Ans. Multicast

21. Flow control relates to the point-to-point traffic between a given sender and a given receiver. (True/False)
Ans. True

22. When too many packets are present in (a part of) the subnet, performance degrades. This situation is called a ___.
Ans. Congestion

23. File transfer applications, including e-mail and video, are delay-sensitive. (True/False)
Ans. False

24. A stream of packets from a source to a destination is called a ___.
Ans. Flow.

25. The main IETF protocol for the integrated services architecture is ___.
Ans. RSVP

26. Flow-based algorithms or integrated services were aimed at both unicast and multicast applications. (True/False)
Ans. True

27. At any instant of time, an ad hoc network can be described by a ___.
Ans. Graph of the nodes (routers + hosts)

28. Networks of nodes that just happen to be near each other are called ___.
Ans. ad hoc networks

29. When a process sends a multicast packet to a group, the first router examines its spanning tree and prunes it, removing all lines that do not lead to hosts that are members of the group. (True/False)
Ans. True

30. AODV (Ad hoc On-demand Distance Vector) routing algorithm is an on-demand algorithm. (True/False)
Ans. True

31. IP addresses are managed and created by the ___.
Ans. Internet Assigned Numbers Authority (IANA)

32. The IP address space should be divided into ___ different address classes.
Ans. five

33. Each Class A network address has an ___ network-prefix with the highest order bit set to 0.
Ans. 8-bit

34. Each Class C network address has a ___ network-prefix with the three highest-order bits set to 1-1-0.
Ans. 24-bit

35. ___ divides the address into a network prefix and local portion.
Ans. Subnetting

36. An organization cannot have a mixture of large and small networks to achieve higher utilization of address space. (True/False)
Ans. False

37. Which class of networks use subnetting?
Ans. class B

38. A subnet mask should have ___ for all bits that correspond to the network portion of the address.
Ans. 1’s

39. The ___ address is a logical address because it is assigned at the Internet layer and has no relation to the addresses that are used at the Network Interface layer.
Ans. IPV4

40. The IPV4 address 11000000101010000000001100011000 is expressed as ___ in dotted decimal notation.
Ans. 192.168.3.24

41. IPV4 addresses are represented in ___.
Ans. dotted decimal notation

42. A ___ address identifies a single interface within the scope of the type of unicast address.
Ans. unicast

43. ___ is the standard method for finding a host’s hardware address when only its network layer address is known.
Ans. Address Resolution Protocol (ARP)

44. ARP reply Frame header is subdivided into ___ & ___.
Ans. The physical address, IP address

45. ___ is a network layer protocol used to obtain an IP address for a given hardware address (such as an Ethernet address).
Ans. Reverse Address Resolution Protocol (RARP)

46. RARP reply frame also consists of two fields they are ___ & ___.
Ans. Frame header, RARP reply message

47. Symmetric release treats the connection as two separate unidirectional connections and requires each one to be released separately. (True/False)
Ans. True

48. In UDP protocol post ___ through ___ are registered posts.
Ans. 1024; 49151

49. List the computer network application that uses UDP.
Ans. DNS; VOIP; TFTP

50. What is the minimum & maximum Size of the TCP Header?
Ans. The minimum is 5 words and the maximum is 15 words.

51. ___ happens in any system that involves Waiting.
Ans. Congestion, queues

52. Congestion in a network or internetwork occurs because routers and Switches having ___, ___ that hold packets before and after processing.
Ans. buffers

53. TCP protocol is a connectionless protocol. State true or false.
Ans. False

54. List the problems that occur while establishing a connection.
Ans. The network can lose packets, store and duplicate packets these are the problems

55. List the ways by which Packet lifetime can be restricted to a known maximum value.
Ans.
a) Restricted Subnet design
b) Putting hop counter in each packet
c) Time-stamping each packet.

56. In ___ way the telephone system works.
Ans. Asymmetric release

57. TPDU is an acronym for ___.
Ans. Transport Protocol Data Unit

58. In telnet Commands are always introduced by a character with the decimal code ___ known as an Interpret as command (IAC) character.
Ans. 255

59. In telnet what is the decimal code for the echo? ___.
Ans. 1

60. Which service primitive is used to exchanging data in connection-oriented services?
Ans. SEND and RECEIVE

61. The ___ protocol is based on end-to-end delivery.
a) SMTP   b) TCP    c) IP    d) SCTP
Ans. a

62. The client SMTP uses the ___ to determine the IP address of the destination mailbox.
Ans. Domain Name System

63. The sender SMTP establishes a TCP connection with the destination SMTP and then waits for the server to send a ___ Service ready message.
a) 420    b) 320     c) 220     d) 120
Ans. c

64. ___ is a command-line tool designed for most UNIX-like operating systems.
Ans. Sendmail

65. Sendmail uses a ___ system to manage inbound and outbound mail.
Ans. queuing

66. FTP is a commonly-used protocol for exchanging files over any network that supports the ___ protocol.
Ans. TCP/IP

67. FTP servers by default listen on port ___ for incoming connections from FTP clients.
Ans. 21

68. The idea of having one-page point to another is now called ___.
Ans. hypertext,

69. State true or false: People authenticate other people by faces, voices, and handwriting
Ans. true

70. Issues like authentication and non-repudiation can only be handled in the ___ layer.
Ans. application

71. List E-mail secure systems.
Ans. PGP, PEM, and S/MIME

72. PGP encrypts data by using a block cypher called ___.
Ans. IDEA (International Data Encryption Algorithm)

73. PGP uses ___ bit keys.
Ans. 128

74. The HTTP communication is initiated by the ___ requesting a resource on the origin server.
Ans. user

75. Because HTTP is a distributed information-based protocol, ___ can improve the performance significantly.
Ans. caching

76. What does the Web consist of?
Ans. a vast, worldwide collection of documents called Web pages

77. State true or false: Each page may contain links to other pages anywhere in the world.
Ans. true

78. A Web browser, at a minimum, consists of a ___ and ___.
Ans. Hypertext Markup Language (HTML) interpreter and HTTP client

79. ___ is responsible for servicing requests for information from Web browsers.
Ans. Web servers

80. HTTP is a stateless protocol because of ___.
Ans. it does not keep track of the connections

Data Communication MCQ with Answers

Conclusion

Participating in these Data Communication and Networking MCQs with Answers has allowed us to test our knowledge and understanding of this important field. We hope that you found the questions challenging yet informative, helping you to deepen your understanding of data communication and networking concepts.

If you enjoyed these MCQs, we encourage you to share them with others on social media platforms. By sharing these resources, you can help spread knowledge and engage more individuals in learning about this vital area of technology. Thank you for your participation and continued support in expanding our collective understanding of data communication and networking.

Click here to Download Data Communication and Networking MCQs with Answers pdf

Similar Posts

One Comment

  1. This information is priceless. Where can I find out more?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *