Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers

Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers Online Quiz Test for the preparation of academic and competitive examinations.

Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers

 

Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers

Q1. The actual appearance of the document to be printed is shown in the
a) Normal view
b) Print preview
c) Page layout view
d) Online layout view
Ans: A

Q2. Mouse is a
a) Plotting device
b) Drawing device
c) Pointing device
d) None of the above
Ans: C

Q3. MS- PowerPoint is a
a) Presentation package.
b) Graphics package.
c) Word out package.
d) Art gallery package.
Ans: A

Q4. Which among these are hardware component of computer system?
1) Input device
2) Output device
3) Device driver
4) Central processing unit
5) Secondary storage
(A) 2), 3), 4) only
(B) Axcept 1) & 3)
(C) Expect 3)
(D) All
Ans: C

Q5. Operating system is a.
a) System software
b) Application software
c) Spread sheet Software
d) Database software
Ans: A

Q6.Which helps in unabling is disabling certain tools in excel worksheet.
a) View
b) Insert
c) Data
d) Window
Ans: A

Q7. Current cell is a MS- excel will be.
a) Active cell
b) Passive cell
c) Live cell
d) Any of the above
Ans: A

Q8. Which is used for changing a window /sheet in to a button?
a) Minimize button
b) Close button
c) Maximize button
d) None of the above
Ans: A

Q9. A formula begins with —- sign
a) Equal
b) Not equal
c) Less than
d) Grater than
Ans: A

Q10. Which is used to sort ascending or descending fitter the list to obtain the Sub-total.
a) Data
b) Tools
c) Insert
d) none
Ans: A

Q11. Who is the first lady computer performer?
a) Dr Herman Houeith
b) Georgia Bool
c) Lady Ada Lovelace
d) Blaisc Pascal
Ans: C

Q12. What is the Logic Proposed by an English mathematician George Bool?
a) Statistics
b) Discrete Boolean
c) Boolean Algebra
d) Iterative techniques
Ans: C

Q13. This is a first generation computer
a) UNIVAC
b) BASIC
c) COBOL
d) FORTRAN
Ans: A

Q14. Lop tops are also known as
a) Notebook Computer
b) Main frames
c) Mini computers
d) Personal Computers.
Ans: A

Q15. How many bits are there in 1 byte?
a) 8
b) 6
c) 2
d) 16
Ans: A

Q16. How many bytes are there in 1KB?
a) 2012
b) 1008
c) 1024
d) 1214
Ans: C

Q17. How many megabytes are there in 1GB?
a) 2012
b) 1024
c) 1214
d) 1008
Ans: B

Q18. C++ is a –
a) MLL
b) HLL
c) ALL
d) 4th gen. Lang.
Ans: B

Q19. LINUX is a-
a) Operative system
b) Application software
c) Account package
d) DBMS
Ans: A

Q20. The process of loading the operating system from the secondary memory to primary memory is called as-
a) Bootstrap
b) Booting
c) Porting
d) Port process
Ans: B

Q21. According to rules of binary addition what is 0+1=
a) 0
b) 1
c) 0.1
d) 10
Ans: B

Q22. Which is the short –key for copy?
a) Ctrl+ B
b) Ctrl+ V
c) Ctrl+ A
d) Ctrl+ C
Ans: D

Q23. What is the short key for paste?
a) Ctrl+ V
b) Ctrl+ D
c) Ctrl+ X
d) Ctrl+ P
Ans: A

Q24. What is the short key for cut?
a) Ctrl+ X
b) Ctrl+ A
c) Ctrl+ V
d) Ctrl+ P
Ans: A

Q25. What is the short key for selecting whole page?
a) Ctrl+ B
b) Ctrl+ A
c) Ctrl+ V
d) Ctrl+ S
Ans: B

Q26. What is the short key for bold?
a) Ctrl+ C
b) Ctrl+ V
c) Ctrl+ B
d) Ctrl+ W
Ans: C

Q27. What is the short key for underline?
a) Ctrl+ G
b) Ctrl+ V
c) Ctrl+ Shift+ A
d) Ctrl+ Alt+ D
Ans: B

Q28. Which of the following is not on input device?
a) Touch screen
b) Plotters
c) Joystick
d) Light pen
Ans: B

Q29. Which is the following is a binary number.
a) 0
b) 2
c) 4
d) 9
Ans: A

Q30. What is the full form of CU?
a) Central unit
b) Closed unit
c) Control unit
d) Compressed unit
Ans: C

Q31. Which of the following is a secondary memory?
a) ALU
b) CU
c) Optical disks
d) CPU
Ans: C

Q32. The full form of BASIC is –
a) Basic all purpose symbolic instruction code
b) Beginners about proposed symbolic instructed code
c) Basic all purpose symbolic instruct code
d) Beginners all- purpose symbolic instruction code
Ans: D

Q33. What is the full form of RAM?
a) Read accessed & maintain
b) Readable access memory
c) Random access memory
d) Read & accessed memory
Ans: C

Q34.When a file is delete, where does it get transferred?
a) My documents
b) Start
c) My computer
d) Recycle bin
Ans: D

Q35. Where is the name of the file displayed in a window?
a) Menu bar
b) Standard tool bar
c) Title bar
d) Formatting bar
Ans: C

Q36. Where are all the tools displayed in a window?
a) Menu bar
b) Standard toolbar
d) Status bar
c) Title bar
Ans: B

Q37. Where are all the menu options located in a window?
a) Menu bar
b) Standard Toolbar
d) Status bar
c) Title bar
Ans: A

Q38. What is the default alignment of text in MS-word?
a) Right align
b) Justify
c) Left align
d) None of these
Ans: C

Q39. What is the default font color of text in MS-word?
a) Blue
b) White
c) Black
d) Red
Ans: C

Q40. Where do we need to click in the dialog box that appears, when we press Ctrl+ N
a) Web page
b) Letter & faxes
c) Blank document
d) Reports
Ans: C

Q41.What does the clip art option given us?
a) New file
b) Symbol
c) Picture
d) Text
Ans: C

Q42. Which toolbar contains undo & Redo function?
a) Stranded toolbar
b) Both
c) Formatting toolbar
d) None of the above
Ans: A

Q43. Which function key is used to for deleting inside the cell?
a) F1
b) F2
c) F3
d) F4
Ans: C

Q44. Which documents are known as workbook?
a) MS-word
b) Power point
c) MS-Access
d) MS-excel
Ans: D

Q45. How many worksheets are appended by default when we open Excel?
a) 2
b) 1
c) 3
d) 4
Ans: C

Q46.Which function is used to convert the text cell to capital letters?
a) Upper case( )
b) Toggle case( )
c) Lower case ( )
d) Title case ( )
Ans: A

Q47. Which displays the address of current cell?
a) Nome box
b) Current box
c) Status box
d) None of the above
Ans: A

Q48. Which displays the cell content?
a) Formula bar
b) Status bar
c) Scroll bar
d) Title bar
Ans: A

Q49. Which is used to scroll through different part of current sheet?
a) Title bar
b) Formula bar
c) Scroll bar
d) None of the above
Ans: C

Q50. Which is used to hide or unhide the workbook?
a) Data
b) Insert
c) View
d) Window
Ans: C

Thanks for visiting our blog, if you like the post on Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers please do not forget to share on social media.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *