Computer Fundamental MCQ Online Test | MCQ on Computer Basics

Computer Fundamental MCQ Online Test | MCQ on Computer Basics. Useful for preparation of competitive and academic examinations.

Computer Fundamental MCQ Online Test.

Q1. ___ can be defined as an electronic device that processes the data and displays the desired output.
A. Calculator
B. Computer
C. Pager
D. DVD Player
Ans: B

Q2. The computer can be used to deposit or withdraw money from the bank through ___ equipment of the same bank or the other at any time of the day.
A. ATM Machine
B. Electronic Cheque
C. E-Banking
D. Personnel Digital Assistant
Ans: A

Q3. The data in the computer is stored in ___ format.
A. Analog
B. Decimal
C. Binary
D. Hexadecimal
Ans: C

Q4. LSB stands for ___.
A. Left Single Bit
B. Least Significant Bit
C. Least Significant Bite
D. Left Significant Bit
Ans: B

Q5. ___ is a sequence of binary digits that is 0 or 1.
A. Binary Pattern
B. Nibble
C. Byte
D. Switch
Ans: A

Q6. Which of the following acts as an interface between CPU and various other units?
A. Primary Memory
B. Magnetic Media
C. CD-ROM
D. PROM
Ans: A

Q7. Side by Side installation is also called as ___ installation.
A. Parallel
B. Simultaneous
C. Clean
D. Multi Boot
Ans: D

Q8. ___ is a mechanism designed to enforce license restrictions by preventing the most common form of software privacy.
A. .DLL
B. .SMP
C. .WPA
D. .VGA
Ans: C

Q9. Which of the following is the circular button located on the top left-hand corner of the document which is used to save documents?
A. Office Button
B. Quick Office Toolbar
C. Contextual Tabs
D. Live Previews
Ans: A

Q10. Which of the following views in the document utilizes the full space of the screen?
A. Print Layout
B. Full-Screen Reading
C. Web Layout
D. Draft
Ans: B

Q11. ___ cell references are represented by the sign.
A. Contiguous
B. Non-Contiguous
C. Relative
D. Absolute
Ans: D

Q12. ___ are predefined formulas.
A. Operators
B. Operands
C. Functions
D. Operations
Ans: C

Q13. Which of the following is the file extension for powerpoint template in office 2007?
A. *.PPT
B. *.PPTX
C. *.POT
D. *.POTX
Ans: D

Q14. IIS stands for ___
A. Intranet Information Services
B. Important Information Services
C. Internet Information Services
D. Internet Implementation System
Ans: C

Q15. Which of the following wizard is capable of assisting an administrator in assigning a name and description to the computer and enabling a firewall?
A. Windows Component Wizard
B. Network Setup Wizard
C. Security Setup Wizard
D. Simple File Sharing Wizard
Ans: B

Q16. We can change the workgroup to which a computer belongs easily by using ___.
A. Network Setup Wizard
B. Give this computer a description and name
C. Name your network page
D. Windows component wizard
Ans: A

Q17. Which of the following is a presentation tool?
A. MS-Word
B. MS-Excel
C. MS-PowerPoint
D. MS-Access
Ans: C

Q18. ___option allows specifying whether to print in portrait format or landscape format.
A. Scaling.
B. Paper size
C. Orientation
D. Print Preview Button
Ans: C

Q19. ___ format applies formatting only to a particular word, sentence or letter within a paragraph
A. Paragraph
B. Removing
C. Character
D. Subheading
Ans: A

Q20. Windows assigns ___ to each user account.
A. Security ID
B. Account Type
C. Keys
D. Guest Login
Ans: A

Q21. ___ is the use of computers and software to manage information.
A) Information technology*
B) Computer-Aided Design
C) Broadcasting
D) Webcasting
Ans: A

Q22. MIS stands for ___
A) Managerial Information System
B) Management Information System*
C) Management Information Service
D) Management Interactive System
Ans: B

Q23. In the year 1642 Blaise Pascal, at age 19, invented the ___ as an aid for his father who was a tax collector.
A) Processor
B) Tubes
C) calculating clock
D) Pascaline*
Ans: D

Q24. ___ is a device that accepts information (in the form of digitalized data) and manipulates it for some result based on a program or sequence of instructions on how the data is to be processed.
A) Computer *
B) Internet
C) Router
D) Hub
Ans: A

Q25. ___ is a system of communication.
A) Code
B) Language*
C) Data
D) Binary
Ans: B

Q26. External memory sometimes called ___
A) Backing store
B) Virtual drive*
C) Local drive
D) Magnetic drive
Ans: B

Q27. Find and Replace palette consists of ___ tabs
A) Find tab, Replace tab & Go To tab*
B) Find tab, Replace tab & Search tab
C) Find page tab, Replace page tab & Search tab
D) None of the above
Ans: A

Q28. Which is the software’s found on every PC?
A) Operating procedure & Application Programs
B) Programming & Non-Programming
C) Operating Systems & Application Programs*
D) Operating systems & Memory programs
Ans: C

Q29. CAT stands for ___
A. Computerized Axial Tomography*
B. Computerized Arithmetical Tomography
C. Computerized Axial Terminology
D. Computer Aided Technology
Ans: A

Q30. ___ symbols are used to represent the numbers and hence it is called the Decimal number system.
A) Ten *
B) Nine
C) Eight
D) Eleven
Ans: A

Q31. ___of a number system is defined as the number of different digits which can occur in each position in the number system.
A) base or orbit
B) base or radix*
C) decibel or radix
D) None of the above
Ans: B

Q32. Two symbols are used to represent the numbers and hence it is called ___
A) Decimal number system
B) Binary number system*
C) Negative number system
D) None of the above
Ans: B

Q33. Convert the decimal value (72) to binary___
A) 1001001
B) 1001011
C) 1000011
D) 1001000*
Ans: D

Q34. ___are performed in the same manner as in decimal arithmetic.
A) Carry-forward
B) Carry-overs*
C) Take-over’s
D) None of the above
Ans: B

Q35. Convert the value (1111100) base, from binary to decimal
A) 124*
B) 127
C) 129
D) 123
Ans: A

Q36. Convert the value (50) from hexadecimal to decimal.
A) 70
B) 90
C) 120
D) 80 *
Ans: D

Q37. ___ is a software component of a computer system that is responsible for the management of various activities of the computer and the sharing of computer resources.
A) Software system
B) Operating system*
C) UNIX System
D) Linux System
Ans: B

Q38. ___ is nothing more than a space on the hard disk reserved to store information that is deleted so that in the event of deleting a file or folder by mistake it is possible to retrieve it.
A) Recycle Bin *
B) Memory
C) Hard Disk
D) Temp
Ans: A

Q39. ___ is a special memory that operates much faster than SDRAM memory.
A) RAM
B) Cache memory*
C) Flash memory
D) Pen-drive
Ans: B

Q40. Which of the following is/are examples of commercial software?
A) Word Processing
B) Database Management System
C) Electronic Spread Sheet
D) All A, B & C *
Ans: D

Q41. ___ is a human-oriented language.
A) High-Level Language *
B) Low-Level Language
C) Machine Language
D) Assembly Language
Ans: A

Q42. Component/s of Operating systems is/are ___
A) Process Management
B) Memory Management
C) File Management
D) All A, B & C*
Ans: D

Q43. ___ is the publicly available worldwide system of interconnected computer networks that transmit data by packet switching over the Internet Protocol.
A) Internet*
B) ISP
C) LAN
D) GAN
Ans: A

Q44. Internet is ___
A) “A network of games”
B) “A network of people”
C) “A network of MIS”
D) “A network of networks” *
Ans: D

Q45. A piece of a message transmitted over a switching network is called as ___
A) Packets*
B) Bytes
C) Data
D) Signal
Ans: A

Q46. A network within an organization is an example for ___
A) Wide area network
B) Local area network*
C) Telnet
D) Ws-FTP
Ans: B

Q47. ARPANet stands for ___
A) Advanced Research Process Agency Network
B) Advanced Research Projects Agency Network*
C) Advanced Research Process Agent Network
D) Advanced Request Process Agent Network
Ans: B

Q48. ___ is made up of thousands of individual dots in rows and columns.
A) Bitmap*
B) JPEG
C) Vector
D) Both A and B
Ans: A

Q49. ___ is a single graphics file that depicts movement, for instance, a man walking,
a butterfly flapping its wings etc.
A) Masking
B) Animation*
C) Video
D) Audio
Ans: B

Q50. Color palette of PowerPoint includes ___ tabs
A) Standard & Custom*
B) CMYK & RGB
C) CMYK & MOD
D) RGB & Grayscale
Ans: A

Q51. ___ aligns the contents of a document from the left edge to the right edge of the page.
A) Right
B) Left
C) Justify *
D) Strikethrough
Ans: C

Q52. Which keyboard shortcut bolds selected text? Answer 2
A) Ctrl+B*
B) Alt+B
C) File/Format/Bold
D) None of the above
Ans: A

Q53. How can you highlight text without using the mouse?
A. It is impossible
B. Use the F5 key
C. Use the arrow keys while holding down a Ctrl key
D. Use the arrow keys while holding down a Shift key*
Ans: D

Q54. Bullets and numbering palette of Ms-word consists of ___ tabs
A) Bulleted tab & Outline numbered tab
B) Bulleted tab, Numbered tab & Outline numbered tab*
C) Numbered tab & Outline numbered tab
D) Ordered bullet tab & Unordered bullet tab
Ans: B

Q55. What is the native file format for MS Excel?
A. .doc
B. .txt
C. .xls *
D. .ess
Ans: C

Q56. What is the shortcut key when you want to go to the next spreadsheet?
A) Ctrl+page down *
B) Shift+page down
C) Alt+Shift+ page down
D) Ctrl + Shift + Page down
Ans: A

Q57. MS Excel is distributed by which company?
A) Microsoft*
B) IBM
C) SUNJAVA
D) Oracle
Ans: A

Q58. The format of the sum function is___
A) = SUM(Starting cell address * Ending cell address)
B) = SUM (cell address – Ending cell address)
C) = SUM(Starting cell address: Ending cell address)*
D) = SUM(cell address + Ending cell address)
Ans: C

Q59. Which of the following is/are Logical Functions?
A) IF():
B) Sumif()
C) COUNTIF():
D) All A, B & C *
Ans: D

Q60. ___ list is a collection of some commonly used words, which can be reproduced by dragging fill handle.
A) Custom list*
B) Data list
C) User list
D) Custom Data
Ans: A

Q61. Fifth Generation Computer uses___ & ___ technology
A) Microelectronic technologies & Parallel processing*
B) Dual-core & Multiprocessing
C) Pentium-II & Pentium-IV
D) Multi Chipset & Multi-processor
Ans: A

Q62. Identify the missing component from the images file.
A) Microprocessor*
B) Motherboard
C) RAM
D) Power supply
Ans: A

Q63. CPU consists of ___
1) Main memory
2) Control unit
3) Arithmetic Logical Unit
4) Input unit

A) 2, 3 & 4
B) 1, 2 & 3*
C) 1, 3 & 4
D) 1, 2, 3 & 4
Ans: B

Q64. A range of software’s are used for ___
1) Business
2) Communication
3) Entertainment
4) Sports
5) Finance

A) 1, 2, 3
B) 1, 2, 3, 4 & 5 *
C) 2, 3, 4 & 5
D) 1, 3, 4 & 5
Ans: B

Q65. Which of the following options will appear in the Start Menu of the Windows operating system?
1) Log-off
2) All program
3) Search
4) Control Panel
5) Turn off computer

A) 1, 2, 3, 4 & 5 *
B) 2, 3, 4 & 5
C) 1, 3, 4 & 5
D) 1, 2, 4 & 5
Ans: A

Basic Information Technology Quiz

Are you ready for the ultimate challenge? Now, Test your knowledge of Basic Information Technology and find out how much you know with the Eguardian India Basic Information Technology Quiz! With questions ranging from the basics of computers to more complex topics like networking, this quiz will provide a comprehensive overview of your IT knowledge. So, get ready to brush up on your knowledge and ace the Eguardian India Basic Information Technology Quiz!

0
Created on By Sofia Islam

Basic of Information Technology Quiz

Welcome to the world of Information Technology quiz with Eguardian India! Are you ready to test your knowledge on IT fundamentals? Take our Basic of Information Technology quiz and find out how well you understand this ever-evolving field. With this quiz, you'll gain a better understanding of the concepts, terminology, and tools needed to stay ahead of the curve. So, take a few minutes to challenge yourself and prepare for the future of IT.

1 / 25

How many bits are there in 1 byte?

2 / 25

The function  is to translate the ___ instructions into machine code.

3 / 25

Where do we need to click in the dialog box that appears, when we press Ctrl+ N?

4 / 25

Acc. to rules of binary multiplication what is 1* 0 =

5 / 25

According to rules of binary addition what is 0+1=

6 / 25

The process of loading the operating system from the secondary memory to primary memory is called as-

7 / 25

LINUX is a-

8 / 25

C++ is a –

9 / 25

How many megabytes are there in 1GB?

10 / 25

How many bytes are there in 1KB?

11 / 25

The actual appearance of the document to be printed is shown in the -

12 / 25

Mouse is a-

13 / 25

MS-PowerPoint is a-

14 / 25

What is the full form of RAM?

15 / 25

The Operating system is a-

16 / 25

The last row number of the excel spreadsheet is –

17 / 25

The current cell is an MS-Excel will be –

18 / 25

When a file is deleted, where does it get transferred?

19 / 25

A formula begins with the ___ sign.

20 / 25

Where is the name of the file displayed in a window?

21 / 25

Who is the first lady computer performer?

22 / 25

What is the Logic Proposed by English mathematician George Bool?

23 / 25

This is a first-generation computer.

24 / 25

Laptops are also known as-

25 / 25

Where are all the tools displayed in a window?

Your score is

The average score is 0%

0%

These MCQs are available for download in PDF format.

Fundamental of Computer and Information Technology MCQ-Set-1

Thanks for visiting our website, if you like the post on the Computer Fundamental MCQ Online Test please share on social media.

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *