Computer Basic Questions MCQ Test Quiz

Computer Basic Questions MCQ Test Quiz | MCQ on Computer Basics for the preparation of competitive and academic examinations.

Computer Basic Questions MCQ Test Quiz

 

Computer Basic Questions

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers
B. spam
C. viruses
D. identity theft
Answer: B

2. A process known as ___ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A

3. ___ terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B

4. A hybrid computer
a. Resembles digital computer
b. Resembles analog computer
c. Resembles both a digital and analog computer
d. None of the above
Answer: C

5. The networking becomes ___ through networking.
a. very difficult
b. dull
c. easy
d. has no role in marketing
Ans: (C)

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C

7. ___ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animals movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics
B. computer forensics
C. simulation
D. forecasting
Answer: A

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary
B. open
C. experimental
D. in the public domain
Answer: A

10. ___ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nano science
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A

11. ___ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D

12. ___ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B

14. Computers gather data, which means that they allow users to ___ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B

16. Computers use the ___ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C

17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia
B. words
C. characters
D. numbers
Answer: D

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes
B. eight kilobytes
C. eight characters
D. eight bits
Answer: D

19. The term bit is short for:
A. megabyte
B. binary language
C. binary digit
D. binary number
Answer: C

20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte
B. byte
C. kilobyte
D. gigabyte
Answer: B

21. A ___ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Answer: C

22. A ___ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Answer: C

23. ___ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Answer: A

24. The components that process data are located in the:
A. input devices
B. output devices
C. system unit
D. storage component
Answer: C

25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner
B. mouse
C. keyboard
D. printer
Answer: D

26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A

27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives
B. printers
C. floppy disk drives
D. CD drives
Answer: B

28. The ____, also called the brains of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D

29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board
B. motherboard
C. storage device
D. output device
Answer: B

30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software
B. system software
C. operating system software
D. platform software
Answer: A

31. ___ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B

32. System software is the set of programs that enables your computer s hardware devices and ___ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D

33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms
B. applications
C. programs
D. storage devices
Answer: A

34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ___ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C

35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network
B. mainframe
C. supercomputer
D. client
Answer: A

36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ___ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D

37. ___ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B

38. DSL is an example of a(n) ___ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D

39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide
B. Internet divide
C. Web divide
D. broadband divide
Answer: A

40. ___ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A

41. A byte consists of
a. One bit
b. Four bits
c. Eight bits
d. Sixteen bits
Ans: C

42. ___ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Answer: A

43. The binary language consists of ___ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Answer: B

44. A byte can hold one ___ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Answer: C

45. ___ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Answer: B

46. The operating system is the most common type of ___ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Answer: C

47. ___ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Answer: B

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions
B. the operating system
C. application software
D. the system unit
Answer: A

49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet
B. transaction and application
C. Windows and Mac OS
D. system and application
Answer: D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit
B. CPU
C. mainframe
D. platform
Answer: A

Basic Information Technology Quiz

Now, we will be testing your knowledge of basic information technology concepts. From networking and hardware to software and security, this quiz will challenge your ability to comprehend the fundamentals of IT. So get ready to put your knowledge to the test and see just how much you know about technology!

0
Created on By Sofia Islam

Basic of Information Technology Quiz

Welcome to the world of Information Technology quiz with Eguardian India! Are you ready to test your knowledge on IT fundamentals? Take our Basic of Information Technology quiz and find out how well you understand this ever-evolving field. With this quiz, you'll gain a better understanding of the concepts, terminology, and tools needed to stay ahead of the curve. So, take a few minutes to challenge yourself and prepare for the future of IT.

1 / 25

How many bits are there in 1 byte?

2 / 25

The function  is to translate the ___ instructions into machine code.

3 / 25

Where do we need to click in the dialog box that appears, when we press Ctrl+ N?

4 / 25

Acc. to rules of binary multiplication what is 1* 0 =

5 / 25

According to rules of binary addition what is 0+1=

6 / 25

The process of loading the operating system from the secondary memory to primary memory is called as-

7 / 25

LINUX is a-

8 / 25

C++ is a –

9 / 25

How many megabytes are there in 1GB?

10 / 25

How many bytes are there in 1KB?

11 / 25

The actual appearance of the document to be printed is shown in the -

12 / 25

Mouse is a-

13 / 25

MS-PowerPoint is a-

14 / 25

What is the full form of RAM?

15 / 25

The Operating system is a-

16 / 25

The last row number of the excel spreadsheet is –

17 / 25

The current cell is an MS-Excel will be –

18 / 25

When a file is deleted, where does it get transferred?

19 / 25

A formula begins with the ___ sign.

20 / 25

Where is the name of the file displayed in a window?

21 / 25

Who is the first lady computer performer?

22 / 25

What is the Logic Proposed by English mathematician George Bool?

23 / 25

This is a first-generation computer.

24 / 25

Laptops are also known as-

25 / 25

Where are all the tools displayed in a window?

Your score is

The average score is 0%

0%

These MCQs are available for download in PDF format.

Thanks for visiting our blog, if you like the post on Computer Fundamental MCQ Online Test Quiz | MCQ on Computer Basics please do not forget to share on social media.

Share on Social Media

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *