Basic Web Development – Basics of Web Design MCQs

Web development is an ever-growing field, with new technologies and trends constantly emerging. As a result, the demand for skilled professionals in this field is high. This means that if you want to make a name for yourself in this industry, you’ll need to be prepared to face a barrage of web development MCQ questions on the job market.

Basic Web Development – Basics of Web Design MCQs Multiple Choice Question with Answers for preparation for academic and competitive exams.

Basic Web Development

Brief About Web Development

Web Development is a critical aspect of any website. Not only does it need to be functional and aesthetically appealing, but it must also be optimized for search engines. Developers need to have a clear understanding of how search engines work in order to design websites that rank well.

Additionally, developers need to be able to create content that is both engaging and informative for web visitors. In order to do this, they must understand the different types of content that can be placed on a website, as well as the best practices for creating said content.

Basic Web Development / Basics of Web Design MCQs

1. URL is an acronym for
a) Universal research locator
b) Universal resource locator
c) Uniform research locator
d) Uniform resource locator
Answer: (D)

2. The following is best suitable for remote administration of a computer
a) WAIS
b) Browsers
c) Telnet
d) None of the above
Answer: (C)

3. Www.lycos.com was developed by
a) Cambridge university
b) California university
c) Carnegie-Mellon university
d) None of the above
Answer: (C)

4. ARPA is an acronym for
a) Applied research project agency
b) Advanced remote project agency
c) Applied remote project agency
d) Advanced research project agency
Answer: (D)

5. VSNL is an acronym for
a) Vishesh Samachar Nigam ltd
b) Virat Sanchar Nigam ltd
c) Videsh Sanchar Nigam ltd
d) Videsh Samachar Nigam ltd
Answer: (C)

6. TCP is an acronym for
a) Transmission control protocol
b) Transit control protocol
c) Transmission calling protocol
d) None of the above
Answer: (A)

7. The network address of all ones represents
a) This network
b) All networks
c) This node
d) None of the above
Answer: (B)

8. IMAP is an acronym for
a) Internet mail access protocol
b) International mail access protocol
c) Interactive mail access protocol
d) None of the above
Answer: (C)

9. URL is the acronym for
a) Universal resource identifier
b) United resource identifier
c) Universal reference identifier
d) None of the above
Answer: (A)

10. HTML is an acronym for
a) Hypertext marking language
b) Hypertext making language
c) Hypertext markup language
d) Hyper transport markup language
Answer: (C)

11. The domain name “.gov” stands for
a) U.S.Governmet
b) Any Government
c) Developed nation’s government
d) None of the above
Answer: (A)

12. BBS are venturing usually run by
a) Government
b) Institutes
c) Students
d) None of the above
Answer: (A)

13. The actual number of usable class “A” networks is
a) 127
b) 128
c) 126
d) None of the above
Answer: (A)

14. While sending e-mail addresses typed against BCC receive ___.
a) Blank Carbon Copy
b) Block Carbon Copy
c) Blind Carbon Copy
d) None of the above
Answer: (C)

15. HTTP stands for
a) Hyper Text Transfer Protocol
b) Hyper Text Transfer Process
c) Higher Text Transfer Process
d) None of the above
Answer: (A)

16. POP is an acronym for
a) Process Order Protocol
b) Post Order Protocol
c) Power Order Protocol
d) Post Office Protocol
Answer: (D)

17. BBS based message can be echoed across the world through
a) Globalnet
b) Fidonet
c) Didonet
d) Internet
Answer: (A)

18. E-mail works on
a) Forward and Backward Principle
b) Store and Retrieve Principle
c) Store and Forward Principle
d) Front and Back Principle
Answer: (C)

19. The Web relies on the following mechanisms to make its resource readily available.
a) A uniform naming scheme
b) Protocols
c) Hypertext
d) All the above
Answer: (B)

20. WWW stands for
a) wide world web
b) web worldwide
c) world wide web
d) world web-wide
Answer: (C)

21. WINS stands for
a) windows intranet named service
b) world internet name server
c) world intranet named service
d) windows internet name service
Answer: (D)

22. SLIP is an acronym for
a) selected line input process
b) selected line inputs provider
c) serial line internet protocol
d) serial line input process
Answer: (C)

23. .PPP is an acronym for
a) process to process protocol
b) process to process pointing
c) point to point process
d) point to point protocol
Answer: (D)

24. A modem is used for
a) to connect the local area network to TCP/IP network
b) to connect internet via telephone line
c) to connect internet via satellite
d) all the above
Answer: (B)

25. OSI stands for
a) open system interconnect
b) open system interface
c) other system interfaces
d) none of the above
Answer: (B)

26. Which of the following is not a layer of the OSI reference model.
a) Session
b) Data transmission
c) Network
d) Physical
Answer: (B)

27. SMTP stands for
a) simple mail transfer protocol
b) single mail transfer protocol
c) sequential mail transfer protocol
d) none of the above
Answer: (A)

28. email works on
a) forward and backward principle
b) store and retrieve principle
c) store and forward principle
d) None of these
Answer: (A)

29. the domain name “gov” stands for
a) us government
b) any government
c) developed nation’s government
d) none of the above
Answer: (B)

30. The decimal range of network address for class “B” network is between
a) 127-190
b) 128-190
c) 128-191
d) 127-255
Answer: (B)

31. The ___ element can be used to identify your HTML file to the outside world
a) title
b) body
c) head
d) none of the above
Answer: (D)

32. There are ___ levels of heading in Html
a) three
b) four
c) five
d) six
Answer: (D)

33. The following HTML tag is used to display the content as a moving text
a) <marquee>
b) </img>
c) <a href>
d) none of the above
Answer: (A)

34. HTML comment should be enclosed between
a) <!– and — >
b) <! And !>
c) <!— and –“” >
d) none of the above
Answer: (A)

35. ___ tag is used before the beginning of the paragraph text
a) <textarea>
b) <sup>
c) <p>
d) <h1>
Answer: (C)

36. HTML document have a extension ___.
a) .htx or .htxl
b) .htm or .html
c) .hmt or hmtl
d) none of the above
Answer: (B)

37. to get the unordered list we use
a) <h1>
b) <hr>
c) <ul>
d) none of the above
Answer: (C)

38. FTP application is
a) internet browsers
b) used to send email
c) used to download and upload files
d) none of the above
Answer: (C)

39. modem speeds are measured in
a) bsp
b) bps
c) bds
d) none of the above
Answer: (B)

40. If you want to allow to play music on your web page with Internet Explorer; will not work with people browsing with Netscape.
a) <BGSOUND SRC=sounds.wav loop=infinite>
b) <Bgsound = abc.wav loop =infinite>
c) <background sound= sound.wav loop= infinite >
d) None of the above
Answer: (A)

41. Which of the following is not correct in regard to the E-mail system
a) Using encryption you could electronically deliver confidential documents saving time and money
b) Limited only to local area network
c) Cost of sending messages across the world is the same as that of sending across the city
d) If the recipient is not around, the message is delivered to this mailbox
Answer: (B)

42. In Microsoft Outlook Express, if the same e-mail has to be sent to many addresses what can be done?
a) The addresses are typed in the to box separated by a comma or a colon
b) Emails are sent one by one typing the addresses separately
c) Same messages cannot be sent to different users
d) None of the above
Answer: (A)

43. In India E-mail through an Internet service provider is available since
a) August 15, 1994
b) August 14, 1995
c) August 15, 1995
d) August 14, 1996
Answer: (C)

44. The purpose of markup is to
a) add hypertext capabilities
b) enhance the document
c) both A & B
d) none of the above
Answer: (C)

45. For abbreviation we can use
a) <abbr> </abbr> tags
b) <acronym> </acronym>
c) Both of the Above
d) None of the Above
Answer: (C)

46. To view the source code of the Web Page :
a) click at View Menu Bar then at Source Option
b) Click at Edit Menu Bar then at Source Option
c) Click at Favourites Menu Bar then at Source Option
d) None of these
Answer: (A)

47. The purpose of markup is to
a) Add hypertext capabilities
b) Enhance the document
c) Both a) & b)
d) None of the above
Answer: (A)

48. The application of the creative mixer is
a) To control the only output of the audio signal
b) To control only input of the audio signal
c) To control both input and output of the audio signal
d) None of the above
Answer: (C)

49. The main factor in the rapid growth of the net was the inclusion of ___ protocol in the Berkely versions of ___.
a) TCP/IP, Xenix
b) TCP/IP, Linux
c) TCP/IP, Punix
d) None of the above
Answer: (C)

50. Every resource available on the web has an address that may be encoded by a
a) URL
b) HTTP
c) BOTH A)&B)
d) None of the above
Answer: (A)

51. To quote any text in block-wise we use :
a) We use <blockquote> </blockquote > tags.
b) We use <block> </block> tags.
c) We use <quote> </quote> tags.
d) None of the above
Answer: (A)

52. When we want to tell the browser that you want to continue the line with no breaking, preventing the line from getting cut off and returning to the next line. Then we can use the tags are :
a) <nobr> type the text here <nobr>
b) <br> type the text here </br>
c) None Of the Above
d) Both a) and b)
Answer: (A)

53. Command which changes the format of the text to signify an address. This is generally used with e-mail addresses.
a) <ADDRESS>support@pctiltd.com</ADDRESS>
b) <ADDR> support@pctiltd.com</ADDR>
c) Both Of the Above
d) None of the above
Answer: (A)

54. Which of the following is true
i) The lang tags are used to interpret a page’s document, Define the lang used to interpret
ii) En stands for English
a) Both are true
b) Both are false
c) (i) is true
d) (ii) is true
Answer: (A)

55. which of the following is false
i) euc-jp is a code for English encoding
ii) PARAM Elements specify the set of values that may be required by an object at runtime
a) Both are true
b) Both are false
c) (i) is true
d) (ii) is true
Answer: (A)

56. To specify the direction of text and tables ___ attribute is used.
a) Dir= left | Right
b) Direction= Left | Right
c) Dir=LTR|RTR
d) Dir=L| R
Answer: (C)

57. State True n false
i) The axis attribute will be used to place into conceptual categories that can be used to place cells into conceptual categories that can be considered to form in an n-dimensional space
ii) Nowrap attribute is used to tell visual user agents to enable automatic text wrapping for this cell
a) Both are true
b) Both are false
c) (i) is true
d) (ii) is true
Answer: (C)

58. ___ define san ordered sequence of style sheets where rules in later sheets have ___ precedence than earlier ones.
a) Mix, lower
b) Adjoin, higher
c) Cascade, higher
d) Dependency, lower
Answer: (C)

59. Which of the following is true
(1) <del> ……..</del> Delete Section
(2) <insert> ………</insert> insert Section
a) Both are true
b) (1) s true
c) (2) is true
d) Both are false
Answer: (B)

60. Match the following

a) FTP Server A. Act as a switchboard for Internet-based online-chats
b) News Server B. Store Usenet newsgroup articles that you can read and send if you have a news client or news reader
c) IRC Server C. Handle Incoming and outgoing mail
d) Mail Servers D. Store files that you can read and send if you have a news client

a) A& A, B& B,C&C, D &D
b) A &D, B & B, C & A, D & A
c) A & C, B & B, C & D, D & A
d) None of these
Answer: (B)

61. Which of the following is not an advantage of LAN
a) Share expensive hardware with anyone on the network
b) Reduce the chance of computer viruses and unauthorized data
c) Running wires between all the computers on a network can cost as much as the LAN itself
d) Establish data and mail links between otherwise incompatible computer systems
Answer: (C)

62. Match the following

A. General Atomics, CA A. Provides registration services
B. AT & T, NY B. Internet Engineering Tasks Forces
C. Network Solution, VA C. Provides Directory & Database Services
D. IETF D. Provides information services

a) A& A, B& B,C&C, D &D
b) A & C, B & B, C & A, D & A
c) A & C, B & D, C & A, D & B
d) None of these
Answer: (C)

63. Which of information not provided by the internet
a) Magazines & News Papers
b) HouseHold shopping Items
c) Health consultation
d) None of these
Answer: (D)

64. Match the following

A. Shouting  A. Is the message that returns to you because it cannot reach the destination
B. Bounced B. The software that you install on your PC to send and receive E-mails
C. E-mail Clients C. Is an angry or insulting message directed at one person
D. Flame D. Written in capital letters is annoying – and hard to read, this

a) A& A, B& B,C&C, D &D
b) A &D, B & A, C & B, D & C
c) A & C, B & B, C & D, D & A
d) None of these
Answer: (B)

65. Which of the following is true
i) POP is used for simply retrieving and deleting the messages while using IMAP We can organize our emails and read them on the server itself.
ii) IMAP can work on any of the three basic models of communication, POP depends on SMTP to send emails
a) i)
b) ii)
c) Both i) & ii)
d) None of the true
Answer: (C)

66. Which of the following is true
i) On the internet, the word ADDRESS refers to an electronic address
ii) There are two types of address
iii) I do not define the address on the internet
a) All are true
b) (i) & (ii) True
c) All are false
d) (i) &(iii) are true
Answer: (B)

67. The class “B” network format is
a) Network. Node. Network. Node
b) Network. Node. Node. Node
c) Network. Network. Network. Node
d) Network. Network. Node. Node
Answer: (D)

68. Rules for rendering objects are
i) The user agent must first try to render the object, it should not render the element’s contents
ii) The user agent must not try to render the object, it should render the element’s contents
iii) The user is always able to render the object.
iv) If the user agent is not able to render the object for whatever reason it must try to render its contents.
a) All are true
b) (i) & (ii) are true
c) (ii) & (iii) are true
d) (i) &(iv) are true
Answer: (D)

69. Match the following :

A. Default A. Define rectangular region
B. Circle B. Define circular region
C. Poly C. Define the entire region
D. Rect D. Define the polygon region

a) A& C, B& B, C&D, D &A
b) A & B, B & C, C & D, D & A
c) A & B, B & D, C & A, D & C
d) A & C, B & D, C & A, D & B
Answer: (A)

70. State whether this Example is illegal or legal

<! Doctype html Public “-//w3c//DTD HTML 4.01 Frameset/EN” “http://w3org/TR/html4/frameset.dtd>
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>
A frame set document </title>
</head>
<frameset cols=”50%,50%”>
<frame src=”contents_of _frame1.html”>
<frame src=”#anchor_in _same_document”>
<noframes>
……..some text</noframes>
<h2> <a name =”anchor_in _same_document”> important Section</a><h2>
………….some text…………
</noframes>

a) Legal
b) Illegal
c) Neither Legal nor Illegal
d) Can not say
Answer: (B)

You may read more Web Development MCQ here

Conclusion

Web development is an important and in-demand field. There are many questions that can be asked about web development, and these questions can be answered with the help of resources like MCQ Questions and Answers.

Developers who are looking to improve their skills or gain a new perspective on web development can find what they need here.

Dear Readers Thanks for visiting our website, if you have any queries, ask using the below comment box. Please share the post on social media.

Read More MCQs

Watch the Youtube Video on Basic Web Development MCQ Questions and Answers by clicking on the below link.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *